Ha tetszett a Krím elcsatolása, akkor nem ebben a hotelben fogsz megszállni

Szerző: Tóth Eszter
2019.05.06. 17:15

Öt év után végső döntés született a cseh hoteltulajdonos ügyében, aki a Krím elcsatolásának megtagadásához kötötte orosz vendégeinek fogadását.

Ha tetszett a Krím elcsatolása, akkor nem ebben a hotelben fogsz megszállni

„2014. május 24-étől kezdve visszauasítjuk az Oroszországi Föderáció állampolgárainak elszállásolását a Krím elcsatolása miatt. Az Oroszországi Föderáció minden tisztességes polgárától elnézést kérünk” – hirdette a Csehország keleti részén, Ostravában található Brioni Boutique Hotel bejáratának felirata.

A felirat miatt megbüntették a tulajdonost, de most, négyévnyi huzavona után a cseh Alkotmánybíróság kimondta: igaz, hogy nemzetiség vagy vallás alapján nem szabad diszkriminálni, de állampolgárság alapján igen, hiszen például így jár el a cseh állam is, mikor egyes nemzetek állampolgárainak belépését vízumhoz köti – írja a döntésről a Radio Free Europe.

Tomáš Krčmár, a szálloda ukrán felmenőkkel is rendelkező tulajdonosa az orosz térhódítás elleni tiltakozásként kezdett magánakcióba. Később módosította feltételeit, és

a foglalásokat egy nyilatkozat aláírásához kötötte, melyben vendégei kijelentik, hogy a Krím-félszigetet Ukrajnához tartozó területnek tartják.

Krčmár orosz vendégeinek nagyjából tíz százaléka nem volt hajlandó aláírni a papírt.

Állásfoglalásával egyúttal nagyobb európai szerepvállalást is sürgetett a kérdésben. A hoteltulajdonos nézetei szerint a Csehszlovákia 1968-as lerohanásához hasonló történelmi példákból tanulva erőteljesebb fellépésre lenne szükség a krími referendummal szemben. 

Saját bevallása szerint nem gondolta volna, hogy ügye jogi útra terelődik.

Nem sokkal a felirat elhelyezése után ugyanis a kereskedelmi felügyelet 50 ezer korona (kb. 600 ezer forint) értékű bírságot szabott ki a diszkriminációellenes törvények megsértése miatt.

A szállodatulajdonos fellebbezett, és a helyi bíróság eltörölte a bírságot, majd ügye egyel magasabb szintre került, ahol a bírság összegét 5 ezer koronára (kb. 60 ezer forintra) csökkentették – Krčmár azonban ezzel sem volt elégedett. Végül most az alkotmánybírósági felülvizsgálatot követően törölték a bírságot.

Az alkotmánybíróság indokolása szerint egyrészt állampolgárság alapján lehet megkülönböztetést tenni, másrészt az emiatti bírság sértette Krčmár szabad politikai véleménynyilvánításhoz való jogát.

A szállodatulajt politikai aktivizmusa megosztó karakterré tette, és erős ellenszenvet váltott ki a cseh közvélemény körében. A negatív visszhangokon a jogerős bírósági döntés sem enyhített. Elmondása szerint a mai napig levelek tucatjai érkeznek szállodája címére, melyek között előfordulnak halálos fenyegetések is.

FOTÓ: https://brioni.hotel.cz

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek