Kampányolni szerettek volna, de nem engedik ki a börtönből a letartóztatott katalán ex-vezetőket

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.13. 10:26

A bíróság szerint nagy a veszélye annak, hogy megszöknének.

Kampányolni szerettek volna, de nem engedik ki a börtönből a letartóztatott katalán ex-vezetőket

A spanyol legfelsőbb bíróság elutasította, hogy szabadon engedjen hat börtönben levő katalán politikai vezetőt, akik ellen a vád, hogy részt vettek a Katalónia Spanyolországtól való egyoldalú elszakadásának kezdeményezésében 2017-ben.

Bár az ügyük még tárgyalás alatt áll, azt szerették volna, ha a választási kampány időszakára szabadon engedik őket, ugyanis mindannyian valamilyen politikai tisztségre jelölik magukat, és

az ügyvédek azzal érveltek, hogy joguk lenne részt venni a választási kampányban.

A bíróság azonban úgy látja, nagy a szökés veszélye az esetükben, ugyanakkor továbbra is fennállnak azok az okok, amelyek a vizsgálati fogsághoz vezettek, és a meghallgatások is tartanak még az ügyükben.

Spanyolországban május 26-án lesznek  az önkormányzati választások, és a katalán vezetők mindannyian meg szeretnék mérettetni magukat, így Oriol Junqueras volt katalán miniszterelnök-helyettes, Josepp Rull, Jordi Turull, Raül Romeva volt regionális vezetők, és Jordi Sànchez, aki egy ANC nevű, függetlenségpárti civil szervezet vezetője volt, mind megmérettetnék magukat valamilyen pozícióra, a hatodik vádlott, Joaquim Forn például Barcelona polgármestere szeretne lenni.

A védőügyvédek azt szerették volna elérni, ha a vizsgálati fogságot valami enyhébb intézkedés váltaná fel,

például elektronikus nyomkövető viselésére köteleznék védenceiket, a héttagú testület azonban azt mondja, ez nem lenne elég.

Carles Puigdemont volt katalán miniszterelnök mellett, aki Belgiumba ment, még hat másik, korábbi vezető lépett le a vádak elől, van aki Svájcba, van aki Nagy-Britanniába.

A csütörtökön tartott tárgyaláson az El Pais beszámolója szerint tizenöt olyan spanyol rendőr vallott, akiket 2017 október 1-én, az illegális katalán függetlenségi referendum felszámolására küldtek ki. Többen arról tettek vallomást, hogy mennyire passzív volt a katalán rendőrség, a Mossos d’Esquadra, és azt sugallták, hogy talán össze is játszottak a népszavazás szervezőivel, hogy minden rendben menjen, sőt, volt szavazóhelyiség, ahol a helyi rendőrök szóltak, ha az államiak közeledtek.

Egy rendőr azt mondta, hogy ő azt tapasztalta, hogy a tüntetők megjátszották, hogy a rendőrség megtámadta őket, és a tömeg ezért ellenük fordult, más rendőr úgy vélte, hogy civil ruhás katalán rendvédelmiek vigyázhattak a szavazókra szerte Barcelonában.

FOTÓ: szolidaritástüntetés New Yorkban a katalán függetlenség mellett/Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek