Bezárhat végleg a horvát főváros kultikus mozija, a Kino Europa?

Szerző: Techet Péter
2019.04.07. 19:09

Azzal, hogy a városvezetés nem akarja meghosszabbítani a bérleti szerződést, több program is elmarad. Nem lesz megtartva például idén a térség legfontosabb baloldali fesztiválja, a Subversive sem. Zágráb vezetése mégis ígéri: csak felújítási szünet lesz, a mozi megmarad annak, ami ma is: a zágrábi alternatív szcéna fontos helyszínének.

Bezárhat végleg a horvát főváros kultikus mozija, a Kino Europa?

Csak pár percnyi séta Zágráb főterétől, a Jelačić bán térről a Varšavska utca, amelynek elején rögtön ott is található a Kino Europa. Színes felirata, nagy üvegablakai – és főleg

maga a mozi és annak film- és egyéb kulturális programjai talán a horvát főváros alternatív-baloldali életének legfontosabb kellékei.

Különféle filmfesztiválok mellett minden májusában a Kino Europa adott otthon a kelet-közép-európai térség legfontosabb baloldali, társadalomkritikai fesztiváljának, a Subversive-nek.

Magyar részről többször is volt vendég Tamás Gáspár Miklós marxista filozófus vagy Pogátsa Zoltán közgazdász. De itt tartotta 2013-ban Janisz Varufakisz, későbbi görög pénzügyminiszter azon híres előadását, amiben egy retorikai középső ujjat mutatott be a német politikának. A német médiában később ebből nagy botrány lett – mégpedig azért, mert a német ZDF köztévé egyik humoristája, Jan Böhmermann stúdióban meghamisíttatta a jelenetet úgy, hogy Varufakisz ténylegesen a középső ujját mutassa fel. Ezt később aztán le is leplezte, az erről készült videó angol felirattal is megnézhető:

Bezár a mozi

Most pénteken robbant a hír: a zágrábi városvezetés közölte a mozival, nem kívánja június elseje után meghosszabbítani a bérleti szerződést.

A városvezetés hivatalosan azzal indokolja a döntést, hogy ők akarják átvenni a kultikus hely üzemeltetését – és így ők szeretnék az egész mozit felújítani, az ugyanis a városvezetés szerint ma olyan állapotban van, hogy nem lenne alkalmas már mozinak.

A mozi jelenlegi üzemeltetői azonban attól tartanak:

a várost a helyi szélsőjobboldallal közösen irányító, korrupt Milan Bandić főpolgármester a baloldal alól szeretne esetleg kihúzni még egy helyet.

Éppen ezért tiltakozásul bejelentették az üzemeltetők: már most hétfőtől zárva lesz a mozi. A háttérben meg megpróbálják elérni a bérleti szerződés meghosszabbítását.

Széljobb bosszú és egy fogott polgármester?

Hiába tekinthető Zágráb – különösen annak belvárosa – a horvát baloldal fellegvárának, a várost a külső kerületek jobbos szavazóinak támogatásával Milan Bandić irányítja.

A politikus a horvát politika nagy túlélője: a szocdem pártban kezdte, de amikor pártja nem támogatta államfőjelöltségét, önállósította magát. Noha államfő nem lett, Zágrábot tizenkilenc éve kirobbanthatatlanul irányítja.

Politikáját a korrupció és a minden irányban nyitott, már-már cinikus opportunizmus jellemzi. Ugyanúgy tud szónokolni apácáknak a katolicizmusról, mint partizánoknak Titoról, veteránoknak Tudjmanról, hogy este aztán kétes körökkel üzleteljen. Ha kell, összebalhézik a Simon Wiesenthal Központtal; ha kell, Branko Lustig, zsidó származású horvát rendezőt viszi be pártja listáján a zágrábi parlamentbe, hogy aztán mégis feláldozza a széljobbnak.

Többször indult már ellene per korrupcios ügyek miatt: előzetes letartóztatásba is került – de végül sohasem sikerült rábizonyítani semmit.

A politikus az országos politikában nem játszik fontos szerepet, pártja, a Munka és Szolidaritás három-négy százalékos népszerűséggel rendelkezik csak – bár Andrej Plenković jobbközép kormányfő rászorul erre a pártra is a parlamentben, ami jelentősen növeli Bandić zsarolási potenciálját. A fővárosban azonban őt zsarolják.

A háttérben megbúvó Hasanbegović-szál

Mivel 2017-ben éppen hogy meg tudta tartani a várost a balliberálisokkal szemben, a városi parlamentben csak a HDZ-ből kirakott korábbi kulturális miniszter, Zlatko Hasanbegović iszlamofasiszta történész helyi pártjának támogatásával van többsége (erről bővebben itt). Hasanbegovićék pedig teljesen átvették a vezetést a kulturpolitikában: beleszólnak a zágrábi színházak programjaiba, mert azokat túl nemzetietlennek tartják. Legnagyobb akciójuk az volt, amikor sikeresen érték el: a Horvát Nemzeti Színház előtti teret átnevezték Tito marsallról egyszerűen a Horvát Köztársaság terévé.

A Kino Europa is szálka Hasanbegovićék szemében. Azaz a mozi üzemeltetői attól tartanak: a bérleti szerződés meg nem hosszabbítása mögött a mozi megszüntetésének szándéka áll.

A városban az a pletyka terjedt el, hogy egy nemzeti rockot játszó diszkó költözne szívesen a belvárosi helyszínre

– amivel tovább folytatódhatna a szélsőjobboldal térnyerése a köztereken.

Kétezer ember tüntetett szombaton, Bandić pedig nyugtatgat

Szombaton több mint kétezer ember tüntetett a mozi előtt a bezárás ellen. A horvát kulturális miniszter is a bezárás ellen van, a kilencvennégy éves mozi ugyanis a horvát kulturális élet fontos, nemzetközileg is jegyzett helyszíne.

Bandić meghátrált tehát, és szombaton megígérte: noha a mozi most ideiglenesen tényleg bezár,

a cél, hogy EU-s pénzekből felújítsák, és utána az eddigi funkcióinak megfelelően artmoziként nyisson újra ki.

Bandić szerint „olcsó hazugság“, hogy a mozi helyén nemzeti rockdiszkó nyílna.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek