Egészségesen akarsz élni? Kövesd Izraelt!

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.06. 19:30

Izraelben halnak meg a legkevesebben a világon helytelen étkezés miatt. A rossz étrendhez köthető betegségek még a dohányzásnál is több embert ölnek meg.

Egészségesen akarsz élni? Kövesd Izraelt!

A Washingtoni Egyetem frissen publikált tanulmánya szerint Izraelben esznek a legegészségesebben az emberek: 100 ezer emberből csak 89 halálozik el átlagosan helytelen étrendhez köthető probléma miatt. Őket követi a listán Franciaország, Spanyolország, Japán és Andorra. 

Izrael teljesítménye azért kiemelkedő, mert világszinten minden ötödik haláleset köthető az egészségtelen táplálkozáshoz: a leggyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedések az okok, második a rák, harmadik pedig a kettes típusú diabétesz. 

A lista másik végén Üzbegisztán az első, ott 100 ezerből 892 esetben okozza az étrend is a halált, őket követi Afganisztán, a Marshall-szigetek, Pápua Új-Guinea és Vanatu.

A hasonló halálesetek komolyan emelkedtek az elmúlt évtizedekben: 1990-ben még csak nyolcmillió embert érintett, 2017-re 11 millióra nőtt, amivel például előzi a dohányzás következményei miatt elhunytakat.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek