Nem érti a Kreml, hogy miért ne lenne pénzük cipőre az oroszoknak

Szerző: Illés Gergő
2019.04.05. 09:04

Az elnöki hivatal magyarázatot kér az állami statisztikai ügynökségtől, hogy az miért mérte ilyen szegénynek az orosz háztartásokat.

Nem érti a Kreml, hogy miért ne lenne pénzük cipőre az oroszoknak

Nem igazán érti a Kreml az orosz állami statisztikai hivatal legújabb jelentését az orosz családok anyagi helyzetéről, melyben többek között kitérnek arra is, hogy sok orosz nem engedheti meg magának, hogy cipőket vegyen.

Nem értjük az adatokat

A helyi KSH, a Roszstat adatai szerint az orosz háztartások négyötöde nehezen jön ki a pénzéből, egyharmaduk pedig nem engedheti meg magának, hogy évente két pár cipőt vásároljon.

Amikor Dmitrij Peszkovot, a Kreml sajtószóvivőjét az adatokról megkérdezték, mélyet sóhajtott, majd kijelentette, a Kremlnek „nehézségei akadnak” az adatok megértésével.

„Miért pont a cipők? És miért pont a [háztartások] egyharmada? Egyáltalán honnan vannak ezek az adatok?” – kommentálta a Kreml embere az állami statisztikai hivatal felmérését,

hozzátéve, hogy "hálás" lenne, ha a Roszstat magyarázatot adna az adataira.

Később a Roszstat úgy fogalmazott, a felmérés „szubjektív”, ugyanis „a válaszadók elképzeléseit tükrözi a normális életszínvonalról, a vagyonról és a szegénységről”.

Már nem olyan elégedettek az oroszok Putyinnal

Az adatokban a cipőkön kívül többek között szerepel, hogy

az orosz háztartások 11 százalékának nincs pénze kulcsfontosságú gyógyszerekre,

ugyanilyen arányuk nem teheti meg, hogy új ruhákat vegyen. Egytizedüknek nincs pénze arra, hogy minden második nap húst vagy halat fogyasszon. Emellett az oroszok csaknem fele nem teheti meg, hogy évente egy hétre elutazzon nyaralni, 53 százalékuk pedig nem tudna fedezni egy váratlan kiadást és nem lenne pénze a legalapvetőbb bútorainak lecserélésére.

2016-ban, mikor a legutóbbi felmérést készítették, még csak az orosz családok 44,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy képtelen lenne megbirkózni egy váratlan kiadással, ezen a területen tehát csaknem 10 százalékpontos a növekedés. 

Más területeken viszont egyértelműen javult az orosz háztartások életszínvonala, három éve például még csak az oroszok fele tudott két pár új cipőt venni saját bevallásuk szerint, ez a mutató mostanra jelentősen javult. Két éve még az orosz családok 54 százaléka nem tudott volna egyhetes nyaralást finanszírozni, ez mára 5 százalékponttal csökkent. 

A Roszstat az orosz háztartások anyagi lehetőségeiről minden második évben készít felmérést, az idei adatokhoz több mint 60 000 orosz háztartást kérdezek meg.

A tavalyi évben egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűségi mutatói a korábbi, 80 százalék fölötti szintről 20 százalékpontot estek.

Ennek oka részben az oroszok anyagi helyzete, részben a gazdasági stagnáció, valamint a kormány által bejelentett népszerűtlen nyugdíjreform, mely jelentősen megemelné a nyugdíjkorhatárt az országban. (via BBC)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek