+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. március 28. csütörtök, 20:52
A „zöld New Dealt” támogató demokrata képviselők megkapták a klímaváltozásra adott választ is: megházasodni, és gyereket csinálni.

Az amerikai politika borzasztóan szórakoztató tud lenni, elég csak az Egyesült Államokat vezető Donald Trumpra – de legfőképp az elnök kijelentéseire és retorikájára – tekinteni. 

 

Mégis, még az átlagból is kiemelkedett Mike Lee utahi republikánus szenátor keddi felszólalása, melyben velociraptoron lovagló Ronald Reagannel, valamint a Star Wars a Hoth bolygón élő képzeletbeli, tauntaun nevezetű állataival próbálta elmagyarázni, miért is nem jó ötlet a Demokrata Párt balszárnyának radikális környezetvédelmi intézkedéseket sürgető felvetése, írja a Washington Post.

 

 

Komolyan kell venni a zöld New Dealt?

 

A demokraták magát „demokratikus szocialistának” valló ifjú csillaga, Alexandria Ocasio-Cortez ugyanis rengetegszer emlegeti az úgynevezett „zöld New Deal” fontosságát, vagyis azt, hogy az Egyesült Államoknak legalább

 

olyan radikálisan kéne fellépnie a környezetvédelem mellett, mint azt Franklin D. Roosevelt elnök tette a 30-as években a világgazdasági válságot követően.

 

A javaslat a klímaváltozással kapcsolatosan szkeptikus republikánusoknál rendszeresen kiveri a biztosítékot, ennek keretében szólalt meg most Lee is, aki elmondta, „a zöld New Dealt csak annyira kell komolyan venni, mint amit a javaslat megérdemel”. 

 

Ezután a szenátor

 

felmutatta a Ronald Reagan elnököt egy velociraptoron lovagolva ábrázoló képet,

 

majd elmondta: „ennek a képnek épp annyi köze van a XX. század kommunizmus elleni harcához, mind a XXI. század klímaváltozás elleni küzdelméhez”. Hozzátette: a zöld New Dealt nevezték már radikálisnak, szélsőségesnek, de szerinte az egyszerűen nevetséges, a javaslatot nem is lehet komolyan venni.

 

Csaknem 14 perces beszédében a képviselő újabb és újabb mesebeli figurákkal hozakodott elő, a mellé állított táblán illusztrálva azokat: előkerült a lila színű tengeri ló nevű lényt meglovagló Aquaman, a Star Warsban a tauntaun lényeken ülő Luke Skywalker, valamint a cápaviharokat vizionáló (direkt?) gagyi amerikai akciófilm, a Sharknado is.

 

Csinálj gyereket, az megoldja a klímaváltozást!

 

Ezzel Lee arra szeretett volna ironikusan reflektálni, hogy a javaslat keményen kritizálja a légi közlekedés környezetszennyező mivoltát, a szenátor ezért is hozakodott elő a képzeletbeli állatokkal, melyek talán kiválthatnák a légi közlekedést, amennyiben a javaslat elfogadásra kerül. „Talán nem olyan hatékonyak, mint a repülőgépek vagy a motorosszánok, de a tauntaunok nem bocsátanak ki szén-dioxidot, talán teljesen újra is hasznosíthatóak...és egy hideg estén még meg is melegedhetünk bennük” – ironizált a képviselő.

 

Hozzátette: a klímaváltozás komoly dolog, de a zöld New Deal egy vicc.

 

„A klímaváltozásra nem ez a komolytalan javaslat ad választ, hanem az, ami annyi más problémát megoldhat: szerelembe esni, megházasodni, és csinálni pár gyereket”

 

– javasolta az ötlet támogatóinak, köztük Ocasio-Corteznek a republikánus honatya.

 

A demokrata képviselő Twitterén vágott vissza a szenátornak, aki szerinte nem veszi komolyan a munkáját. Ahogy fogalmazott,

 

„ha ez a csávó szenátor lehet, akkor te is bármit elérhetsz!”

 

Ocasio-Cortez egyébként javaslatát egy heves beszédben védte meg még kedden, ahol elmondta, „emberek halnak meg” a klímaváltozás miatt, ezért a környezetvédelemnek nem szabadna pártérdekké válnia. A videót lásd alább:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás