Velociraptoron lovagló Ronald Reagannel érvel egy republikánus szenátor az amerikai zöldek ellen

Szerző: Illés Gergő
2019.03.28. 20:52

A „zöld New Dealt” támogató demokrata képviselők megkapták a klímaváltozásra adott választ is: megházasodni, és gyereket csinálni.

Velociraptoron lovagló Ronald Reagannel érvel egy republikánus szenátor az amerikai zöldek ellen

Az amerikai politika borzasztóan szórakoztató tud lenni, elég csak az Egyesült Államokat vezető Donald Trumpra – de legfőképp az elnök kijelentéseire és retorikájára – tekinteni. 

Mégis, még az átlagból is kiemelkedett Mike Lee utahi republikánus szenátor keddi felszólalása, melyben velociraptoron lovagló Ronald Reagannel, valamint a Star Wars a Hoth bolygón élő képzeletbeli, tauntaun nevezetű állataival próbálta elmagyarázni, miért is nem jó ötlet a Demokrata Párt balszárnyának radikális környezetvédelmi intézkedéseket sürgető felvetése, írja a Washington Post.

Komolyan kell venni a zöld New Dealt?

A demokraták magát „demokratikus szocialistának” valló ifjú csillaga, Alexandria Ocasio-Cortez ugyanis rengetegszer emlegeti az úgynevezett „zöld New Deal” fontosságát, vagyis azt, hogy az Egyesült Államoknak legalább

olyan radikálisan kéne fellépnie a környezetvédelem mellett, mint azt Franklin D. Roosevelt elnök tette a 30-as években a világgazdasági válságot követően.

A javaslat a klímaváltozással kapcsolatosan szkeptikus republikánusoknál rendszeresen kiveri a biztosítékot, ennek keretében szólalt meg most Lee is, aki elmondta, „a zöld New Dealt csak annyira kell komolyan venni, mint amit a javaslat megérdemel”. 

Ezután a szenátor

felmutatta a Ronald Reagan elnököt egy velociraptoron lovagolva ábrázoló képet,

majd elmondta: „ennek a képnek épp annyi köze van a XX. század kommunizmus elleni harcához, mind a XXI. század klímaváltozás elleni küzdelméhez”. Hozzátette: a zöld New Dealt nevezték már radikálisnak, szélsőségesnek, de szerinte az egyszerűen nevetséges, a javaslatot nem is lehet komolyan venni.

Csaknem 14 perces beszédében a képviselő újabb és újabb mesebeli figurákkal hozakodott elő, a mellé állított táblán illusztrálva azokat: előkerült a lila színű tengeri ló nevű lényt meglovagló Aquaman, a Star Warsban a tauntaun lényeken ülő Luke Skywalker, valamint a cápaviharokat vizionáló (direkt?) gagyi amerikai akciófilm, a Sharknado is.

Csinálj gyereket, az megoldja a klímaváltozást!

Ezzel Lee arra szeretett volna ironikusan reflektálni, hogy a javaslat keményen kritizálja a légi közlekedés környezetszennyező mivoltát, a szenátor ezért is hozakodott elő a képzeletbeli állatokkal, melyek talán kiválthatnák a légi közlekedést, amennyiben a javaslat elfogadásra kerül. „Talán nem olyan hatékonyak, mint a repülőgépek vagy a motorosszánok, de a tauntaunok nem bocsátanak ki szén-dioxidot, talán teljesen újra is hasznosíthatóak...és egy hideg estén még meg is melegedhetünk bennük” – ironizált a képviselő.

Hozzátette: a klímaváltozás komoly dolog, de a zöld New Deal egy vicc.

„A klímaváltozásra nem ez a komolytalan javaslat ad választ, hanem az, ami annyi más problémát megoldhat: szerelembe esni, megházasodni, és csinálni pár gyereket”

– javasolta az ötlet támogatóinak, köztük Ocasio-Corteznek a republikánus honatya.

A demokrata képviselő Twitterén vágott vissza a szenátornak, aki szerinte nem veszi komolyan a munkáját. Ahogy fogalmazott,

„ha ez a csávó szenátor lehet, akkor te is bármit elérhetsz!”

Ocasio-Cortez egyébként javaslatát egy heves beszédben védte meg még kedden, ahol elmondta, „emberek halnak meg” a klímaváltozás miatt, ezért a környezetvédelemnek nem szabadna pártérdekké válnia. A videót lásd alább:

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek