Tánca miatt próbálták lejáratni az amerikai képviselőnőt – visszafelé sült el

Szerző: Illés Gergő
2019.01.05. 10:09

Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselőnő táncát a legtöbben „imádnivalónak”, és nem pedig kínosnak látták.

Tánca miatt próbálták lejáratni az amerikai képviselőnőt – visszafelé sült el

Visszafelé sült el a legfiatalabb amerikai képviselőnő lejáratására tett kísérlet – írja a Guardian. A 29 éves Alexandria Ocasio-Cortezt még a tavaly őszi amerikai félidős választásokon szavazták meg képviselőnek demokrata színekben, New York 14. kerületében, úgy, hogy maga a képviselőnő demokratikus szocialistaként határozza meg magát.

Amerika kedvenc komcsija táncra perdül

A demokratikus szocialistákra különösen érzékeny amerikai jobboldal ezért hevesen támadni kezdte az újdonsült képviselőt, aki január 3-án tette le esküjét az amerikai képviselőházban. Közvetlenül ezelőtt egy AnonymousQ néven működő, rejtélyes Twitter-felhasználó egy, a képviselőnő egyetemista korából származó videót osztott meg, melyen Ocasio-Cortez táncol. Emellé pedig azt írta:

„Itt van Amerika kedvenc okostojás-komcsija, ahol épp úgy viselkedik, mint egy fogalmatlan idióta”.

A videó elképesztő népszerűségre tett szert azóta, ugyanakkor nem feltétlen úgy, ahogy a lejáratásnak szánt felvételt posztoló – és fiókját azóta törlő – Twitter-felhasználó gondolta: már majdnem 11 millióan tekintették meg Ocasio-Cortez táncát, a közösségi médiában pedig sokan méltani kezdték lazaságáért és sokak szerint kifejezetten „imádnivaló” táncáért. 

Körzetében legyőzte a demokrata mainstreamet

Ocasio-Cortez válaszvideója, ha lehet, még ennél is népszerűbbé vált: pénteken a politikus kongresszusi irodája előtt táncol Edwin Starr War című számára.

„Úgy hallottam, a republikánusok szerint botrányos, ha a nők táncolnak. És ha még rájönnek, hogy a kongresszusi képviselőnők is táncolnak!” – osztotta meg a már 12,6 millió megtekintésnél járó videót.

A republikánus oldalról nemcsak tánca miatt éri számos kritika a hosszú neve miatt gyakran csak AOC-ként emlegetett képviselőnőt: mikor Ocasio-Cortez arról beszélt, nincs elég pénze egy washingtoni lakás vásárlására, a Fox News azzal támadta, hogy igenis van 15 000 dollárnyi megtakarítása, Cortez azonban saját bevallása szerint ennek kevesebb, mint a felével, 7000 dollárral rendelkezik. 

Ocasio-Cortez megválasztása egyébként a hagyományosan demokrata többségű körzetben nem volt meglepetés, az már annál inkább, hogy a demokrata elit részét képező korábbi képviselőt, Joe Crowleyt sikerült legyőznie az előválasztáson. AOC akkor a mindenkire kiterjedő egészségügyi rendszer ötletével kampányolt, most pedig „zöld New Deal” szlogennel a környezetvédelemben érne el gyökeres változásokat.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek