+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ausztriában nincs helye semmiféle szélsőségességnek, legyen az radikális iszlamizmus, vagy szélsőjobboldali fanatizmus

 

jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a napokban kibontakozó botrány kapcsán, mely szerint egy osztrák bevándorlásellenes szervezet, az Ausztriai Identitárius Mozgalom vezetője, Martin Sellner 1500 eurós (480 ezer forint) támogatást kapott a két héttel ezelőtti, 50 halálos áldozatot követelő új-zélandi terrortámadás elkövetőjétől.

 

Az ausztrál születésű Brenton Tarrant két christchurchi mecsetnél kezdett ámokfutásba március 15-én, félautomata gépkarabéllyal felfegyverkezve. Az osztrák hatóságok kiderítették, hogy a 28 éves férfi tavaly novemberben – Magyarország mellett – Ausztriába is ellátogatott, bár az ott tartózkodásával kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra bővebb információk.

 

Az 1500 eurós pénzadomány miatt az osztrák rendőrség házkutatást tartott az indentitáriusok vezetőjének bécsi otthonában, ahol több elektronikai eszközt is lefoglaltak. Martin Sellner szerint

 

semmi közük az új-zélandi terrortámadáshoz, ők egy békés bevándorlásellenes szervezet.

 

Az európai identitárius mozgalom magyarországi képviselője, az Identitás Generáció a saját honlapján tette közzé osztrák testvérszervezetük közleményét magyar nyelven, melyben a hazafias civil társadalom kriminalizálásaként értékelik az osztrák hatóságok fellépését.

 

Hogy tényleg csupán egy egyszeri anyagi támogatásról beszélhetünk, vagy szorosabb kapcsolat is fennállt az osztrák identitáriusok vezére és a christchurchi terrorista között, az vélhetően hamarosan kiderül. Az osztrák kormány nagy hangsúlyt fektet az ügy felgöngyölítésére, és amennyiben bebizonyosodik a gyanú a két fél együttműködéséről, akkor készek felszámolni a szervezetet.

 

Az osztrák kormány számára politikai okokból is rendkívül fontos a kemény és határozott fellépés az ügyben. A kormánykoalíció kisebbik pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanis sokak szerint egy olyan szélsőjobboldali politikai erő, mely gyakran kikacsintgat a szélsőségesek felé.

 

A kisebbségekkel szembeni erőszakkal összefüggésbe hozható szervezetektől való egyértelmű elhatárolódással könnyen el lehet venni az FPÖ-t célzó kritikák élét.

 

FOTÓ: Twitter / Identitarian Movement Austria

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lázár szerint a vasárnapi választás az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legtanulságosabbja volt.

Mivel azonban Egert behúzta az ellenzék, Oroján Sándor max a közgyűlésbe ülhet majd be.

Független polgármester váltja a MIÉP-es, egyébként Mi Hazánk által is támogatott településvezetőt a 19. századi zsidó perről elhíresült Tiszaeszláron.

Bojko Boriszov attól tart, hogy az EU folyamatos Erdoğan-kritikája miatt Törökország migránsok százezreit szabadítja Európára.

Történelmi győzelmet aratott a parlamenti választásokon a lengyel kormánypárt. De mi ennek az oka? Gyorselemzés!

A hét kérdése

Annyira szoros a verseny Karácsony Gergely és Tarlós István között, hogy kíváncsiak lettünk, az Azonnali olvasói kire szavaznának. Szóval rajta!

Azért ide elnéznénk

A magyar kisebbségek politikai integrációjának lehetőségei és korlátai a két világháború között. Október 15. Izgi lesz!

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás