+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ausztriában nincs helye semmiféle szélsőségességnek, legyen az radikális iszlamizmus, vagy szélsőjobboldali fanatizmus

 

jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a napokban kibontakozó botrány kapcsán, mely szerint egy osztrák bevándorlásellenes szervezet, az Ausztriai Identitárius Mozgalom vezetője, Martin Sellner 1500 eurós (480 ezer forint) támogatást kapott a két héttel ezelőtti, 50 halálos áldozatot követelő új-zélandi terrortámadás elkövetőjétől.

 

Az ausztrál születésű Brenton Tarrant két christchurchi mecsetnél kezdett ámokfutásba március 15-én, félautomata gépkarabéllyal felfegyverkezve. Az osztrák hatóságok kiderítették, hogy a 28 éves férfi tavaly novemberben – Magyarország mellett – Ausztriába is ellátogatott, bár az ott tartózkodásával kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra bővebb információk.

 

Az 1500 eurós pénzadomány miatt az osztrák rendőrség házkutatást tartott az indentitáriusok vezetőjének bécsi otthonában, ahol több elektronikai eszközt is lefoglaltak. Martin Sellner szerint

 

semmi közük az új-zélandi terrortámadáshoz, ők egy békés bevándorlásellenes szervezet.

 

Az európai identitárius mozgalom magyarországi képviselője, az Identitás Generáció a saját honlapján tette közzé osztrák testvérszervezetük közleményét magyar nyelven, melyben a hazafias civil társadalom kriminalizálásaként értékelik az osztrák hatóságok fellépését.

 

Hogy tényleg csupán egy egyszeri anyagi támogatásról beszélhetünk, vagy szorosabb kapcsolat is fennállt az osztrák identitáriusok vezére és a christchurchi terrorista között, az vélhetően hamarosan kiderül. Az osztrák kormány nagy hangsúlyt fektet az ügy felgöngyölítésére, és amennyiben bebizonyosodik a gyanú a két fél együttműködéséről, akkor készek felszámolni a szervezetet.

 

Az osztrák kormány számára politikai okokból is rendkívül fontos a kemény és határozott fellépés az ügyben. A kormánykoalíció kisebbik pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanis sokak szerint egy olyan szélsőjobboldali politikai erő, mely gyakran kikacsintgat a szélsőségesek felé.

 

A kisebbségekkel szembeni erőszakkal összefüggésbe hozható szervezetektől való egyértelmű elhatárolódással könnyen el lehet venni az FPÖ-t célzó kritikák élét.

 

FOTÓ: Twitter / Identitarian Movement Austria

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás