+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ausztriában nincs helye semmiféle szélsőségességnek, legyen az radikális iszlamizmus, vagy szélsőjobboldali fanatizmus

 

jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a napokban kibontakozó botrány kapcsán, mely szerint egy osztrák bevándorlásellenes szervezet, az Ausztriai Identitárius Mozgalom vezetője, Martin Sellner 1500 eurós (480 ezer forint) támogatást kapott a két héttel ezelőtti, 50 halálos áldozatot követelő új-zélandi terrortámadás elkövetőjétől.

 

Az ausztrál születésű Brenton Tarrant két christchurchi mecsetnél kezdett ámokfutásba március 15-én, félautomata gépkarabéllyal felfegyverkezve. Az osztrák hatóságok kiderítették, hogy a 28 éves férfi tavaly novemberben – Magyarország mellett – Ausztriába is ellátogatott, bár az ott tartózkodásával kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra bővebb információk.

 

Az 1500 eurós pénzadomány miatt az osztrák rendőrség házkutatást tartott az indentitáriusok vezetőjének bécsi otthonában, ahol több elektronikai eszközt is lefoglaltak. Martin Sellner szerint

 

semmi közük az új-zélandi terrortámadáshoz, ők egy békés bevándorlásellenes szervezet.

 

Az európai identitárius mozgalom magyarországi képviselője, az Identitás Generáció a saját honlapján tette közzé osztrák testvérszervezetük közleményét magyar nyelven, melyben a hazafias civil társadalom kriminalizálásaként értékelik az osztrák hatóságok fellépését.

 

Hogy tényleg csupán egy egyszeri anyagi támogatásról beszélhetünk, vagy szorosabb kapcsolat is fennállt az osztrák identitáriusok vezére és a christchurchi terrorista között, az vélhetően hamarosan kiderül. Az osztrák kormány nagy hangsúlyt fektet az ügy felgöngyölítésére, és amennyiben bebizonyosodik a gyanú a két fél együttműködéséről, akkor készek felszámolni a szervezetet.

 

Az osztrák kormány számára politikai okokból is rendkívül fontos a kemény és határozott fellépés az ügyben. A kormánykoalíció kisebbik pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanis sokak szerint egy olyan szélsőjobboldali politikai erő, mely gyakran kikacsintgat a szélsőségesek felé.

 

A kisebbségekkel szembeni erőszakkal összefüggésbe hozható szervezetektől való egyértelmű elhatárolódással könnyen el lehet venni az FPÖ-t célzó kritikák élét.

 

FOTÓ: Twitter / Identitarian Movement Austria

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás