+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 14. csütörtök, 16:59
Erősebb EU-s szankciós politikát akar kifelé Mark Rutte. A holland miniszterelnök szerint nem szabad hagyni, hogy külügyi kérdésekben az uniós tagállamokat kijátsszák egymás ellen.
Az Európai Uniónak meg kell tanulnia, hogy egy bizonytalan, multipoláris világban a hatalom nem egy csúnya szó,

 

és ebből a realitásból következően keményebb álláspontot kell képviselnie a szankciók ügyében – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök egy zürichi előadáson. Mint fogalmazott: Oroszország, Irán és Szíria esetében az EU egy relatíve egységes és hatékony frontot volt képes kialakítani, de

 

az Unió fellépése gyakran fogatlanra sikeredik, mivel mind a 28 tagállam egyetértésére van szükség, így pedig egyéni érdekek kerülnek be a játékba.

 

Ezt pedig a külső szereplők ki is használják Rutte szerint.

 

A holland kormányfő példaként hozza az amerikai szankciók hatékonyságát. Ezeknek az intézkedéseknek mindig van egy területen túli hatása is, azaz, ha valaki nem tartja be őket, akkor nem férhet hozzá az amerikai piacokhoz és a pénzügyi rendszerhez. Rutte szerint az Európai Uniónak az Egyesült Államokhoz hasonló módon kellene fellépnie, és

 

egy esetleges uniós szankció esetén minden vállalatnak figyelembe kellene vennie, hogy ha megsérti azt, akkor búcsút mondhat az európai piacnak.

 

Rutte úgy látja, hogy az amerikaiaknak azért sikerül elrettentő erővel alkalmazniuk a szankciókat, mert a politikai akarat, a szankciók végrehajtása és az üzenet egyaránt egységes. Arra kérte az EU-t, hogy ennek érdekében vezessék be a minősített többségi szavazást a szankciók ügyében a mostani egyhangúság helyett.

 

Az Európai Unió legfőbb döntéshozó szervében, a tagországok állam- és kormányfői által alkotott Európai Tanácsban a legtöbb, közös külpolitikát érintő ügyben egyhangúság szükséges, tehát egyetlen tagállam is meg tudja vétózni az EU közös külpolitikát érintő kötelező döntéseit. (Orbán a retorikája ellenére fontos ügyekben jellemzően nem szavazott ki, az orosz szankciókat is támogatta Magyarország.)

 

Szerinted is itt az ideje, hogy keményebb legyen az Európai Unió a nemzetközi színtéren?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A leköszönő fideszes Páva Zsolttal egy pécsi döneres előtt futottunk össze. Akár ellenzéki utódjának is adna tanácsot.

Mindeközben a francia pénzügyminiszter nekiment a Facebook saját tervezett kriptovalutájának.

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás