+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 14. csütörtök, 16:59
Erősebb EU-s szankciós politikát akar kifelé Mark Rutte. A holland miniszterelnök szerint nem szabad hagyni, hogy külügyi kérdésekben az uniós tagállamokat kijátsszák egymás ellen.
Az Európai Uniónak meg kell tanulnia, hogy egy bizonytalan, multipoláris világban a hatalom nem egy csúnya szó,

 

és ebből a realitásból következően keményebb álláspontot kell képviselnie a szankciók ügyében – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök egy zürichi előadáson. Mint fogalmazott: Oroszország, Irán és Szíria esetében az EU egy relatíve egységes és hatékony frontot volt képes kialakítani, de

 

az Unió fellépése gyakran fogatlanra sikeredik, mivel mind a 28 tagállam egyetértésére van szükség, így pedig egyéni érdekek kerülnek be a játékba.

 

Ezt pedig a külső szereplők ki is használják Rutte szerint.

 

A holland kormányfő példaként hozza az amerikai szankciók hatékonyságát. Ezeknek az intézkedéseknek mindig van egy területen túli hatása is, azaz, ha valaki nem tartja be őket, akkor nem férhet hozzá az amerikai piacokhoz és a pénzügyi rendszerhez. Rutte szerint az Európai Uniónak az Egyesült Államokhoz hasonló módon kellene fellépnie, és

 

egy esetleges uniós szankció esetén minden vállalatnak figyelembe kellene vennie, hogy ha megsérti azt, akkor búcsút mondhat az európai piacnak.

 

Rutte úgy látja, hogy az amerikaiaknak azért sikerül elrettentő erővel alkalmazniuk a szankciókat, mert a politikai akarat, a szankciók végrehajtása és az üzenet egyaránt egységes. Arra kérte az EU-t, hogy ennek érdekében vezessék be a minősített többségi szavazást a szankciók ügyében a mostani egyhangúság helyett.

 

Az Európai Unió legfőbb döntéshozó szervében, a tagországok állam- és kormányfői által alkotott Európai Tanácsban a legtöbb, közös külpolitikát érintő ügyben egyhangúság szükséges, tehát egyetlen tagállam is meg tudja vétózni az EU közös külpolitikát érintő kötelező döntéseit. (Orbán a retorikája ellenére fontos ügyekben jellemzően nem szavazott ki, az orosz szankciókat is támogatta Magyarország.)

 

Szerinted is itt az ideje, hogy keményebb legyen az Európai Unió a nemzetközi színtéren?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

Az egészségügyi tanácsnok szerint a budafokiak több, nem egészen konstruktív megjegyzést tettek az ehhez szükséges megállapodáshoz, így elhúzódott minden.

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is tesztel, mint az emberek.

Ismételten több mint százzal csökkent az aktív esetszám, mivel 140 gyógyultra csak 23 új megfertőzés jutott.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás