+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 14. csütörtök, 16:59
Erősebb EU-s szankciós politikát akar kifelé Mark Rutte. A holland miniszterelnök szerint nem szabad hagyni, hogy külügyi kérdésekben az uniós tagállamokat kijátsszák egymás ellen.
Az Európai Uniónak meg kell tanulnia, hogy egy bizonytalan, multipoláris világban a hatalom nem egy csúnya szó,

 

és ebből a realitásból következően keményebb álláspontot kell képviselnie a szankciók ügyében – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök egy zürichi előadáson. Mint fogalmazott: Oroszország, Irán és Szíria esetében az EU egy relatíve egységes és hatékony frontot volt képes kialakítani, de

 

az Unió fellépése gyakran fogatlanra sikeredik, mivel mind a 28 tagállam egyetértésére van szükség, így pedig egyéni érdekek kerülnek be a játékba.

 

Ezt pedig a külső szereplők ki is használják Rutte szerint.

 

A holland kormányfő példaként hozza az amerikai szankciók hatékonyságát. Ezeknek az intézkedéseknek mindig van egy területen túli hatása is, azaz, ha valaki nem tartja be őket, akkor nem férhet hozzá az amerikai piacokhoz és a pénzügyi rendszerhez. Rutte szerint az Európai Uniónak az Egyesült Államokhoz hasonló módon kellene fellépnie, és

 

egy esetleges uniós szankció esetén minden vállalatnak figyelembe kellene vennie, hogy ha megsérti azt, akkor búcsút mondhat az európai piacnak.

 

Rutte úgy látja, hogy az amerikaiaknak azért sikerül elrettentő erővel alkalmazniuk a szankciókat, mert a politikai akarat, a szankciók végrehajtása és az üzenet egyaránt egységes. Arra kérte az EU-t, hogy ennek érdekében vezessék be a minősített többségi szavazást a szankciók ügyében a mostani egyhangúság helyett.

 

Az Európai Unió legfőbb döntéshozó szervében, a tagországok állam- és kormányfői által alkotott Európai Tanácsban a legtöbb, közös külpolitikát érintő ügyben egyhangúság szükséges, tehát egyetlen tagállam is meg tudja vétózni az EU közös külpolitikát érintő kötelező döntéseit. (Orbán a retorikája ellenére fontos ügyekben jellemzően nem szavazott ki, az orosz szankciókat is támogatta Magyarország.)

 

Szerinted is itt az ideje, hogy keményebb legyen az Európai Unió a nemzetközi színtéren?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kifürkészhetetlen utak ezek: miközben egykori párttársa épp életre hívta a Magyar Gárda utódját, Vona még a hiphopos mutogatást is imitálja kicsit.

Persze akkor, ha nem variáltak kicsit a jegyfoglalásokkal, de így is tény: a stadionépítési láz első hullámában átadott Nagyerdei Stadionnak az egyötödét használják csak átlagban.

Az euroszkeptikus politikus fényűző életének hátterét egy öttagú bizottság vizsgálja. Úgy panaszkodott szegénységére, hogy London legmenőbb negyedén fizettek neki lakást.

Vajon idén is lehal a valasztas.hu a szavazás napján? Lesznek kígyózó sorok az urnák előtt? És egyáltalán mennyibe kerül lebonyolítani az EP-választást? Az Azonnalinak a Nemzeti Választási Iroda válaszolt!

A szombaton még Strache mögött álló külügyminiszter, akinek az esküvőjén Putyin is ott volt, végül inkább maradna a Kurz-kormányban. A többi FPÖ-s miniszteren kívül Strache felesége is távozik.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás