+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 14. csütörtök, 16:59
Erősebb EU-s szankciós politikát akar kifelé Mark Rutte. A holland miniszterelnök szerint nem szabad hagyni, hogy külügyi kérdésekben az uniós tagállamokat kijátsszák egymás ellen.
Az Európai Uniónak meg kell tanulnia, hogy egy bizonytalan, multipoláris világban a hatalom nem egy csúnya szó,

 

és ebből a realitásból következően keményebb álláspontot kell képviselnie a szankciók ügyében – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök egy zürichi előadáson. Mint fogalmazott: Oroszország, Irán és Szíria esetében az EU egy relatíve egységes és hatékony frontot volt képes kialakítani, de

 

az Unió fellépése gyakran fogatlanra sikeredik, mivel mind a 28 tagállam egyetértésére van szükség, így pedig egyéni érdekek kerülnek be a játékba.

 

Ezt pedig a külső szereplők ki is használják Rutte szerint.

 

A holland kormányfő példaként hozza az amerikai szankciók hatékonyságát. Ezeknek az intézkedéseknek mindig van egy területen túli hatása is, azaz, ha valaki nem tartja be őket, akkor nem férhet hozzá az amerikai piacokhoz és a pénzügyi rendszerhez. Rutte szerint az Európai Uniónak az Egyesült Államokhoz hasonló módon kellene fellépnie, és

 

egy esetleges uniós szankció esetén minden vállalatnak figyelembe kellene vennie, hogy ha megsérti azt, akkor búcsút mondhat az európai piacnak.

 

Rutte úgy látja, hogy az amerikaiaknak azért sikerül elrettentő erővel alkalmazniuk a szankciókat, mert a politikai akarat, a szankciók végrehajtása és az üzenet egyaránt egységes. Arra kérte az EU-t, hogy ennek érdekében vezessék be a minősített többségi szavazást a szankciók ügyében a mostani egyhangúság helyett.

 

Az Európai Unió legfőbb döntéshozó szervében, a tagországok állam- és kormányfői által alkotott Európai Tanácsban a legtöbb, közös külpolitikát érintő ügyben egyhangúság szükséges, tehát egyetlen tagállam is meg tudja vétózni az EU közös külpolitikát érintő kötelező döntéseit. (Orbán a retorikája ellenére fontos ügyekben jellemzően nem szavazott ki, az orosz szankciókat is támogatta Magyarország.)

 

Szerinted is itt az ideje, hogy keményebb legyen az Európai Unió a nemzetközi színtéren?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás