+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 7. csütörtök, 19:00
Európában nem uniós ország vezet a toplistán. Arányaiban pedig durván többen vándoroltak be bizonyos arab államokba.

Az ENSZ Népesedési Osztálya nemrég tett közzé adatokat arra nézve, hogy mely országok rendelkeznek a legtöbb bevándorlóval, és eléggé izgalmas böngészni az egyébként 2017-es adatokat.

 

Kiderül belőle például, hogy messze nem Európában, hanem arab országokban van arányaiban a legnagyobb számú bevándorló, számszerűleg meg egyértelműen az Egyesült Államokban, itt ugyanis akkor megközelítőleg 44 és fél millió olyan ember élt az országban, aki nem ott született.

 

Az ENSZ adatai természetesen hozzávetőlegesek, és csak a beregisztrált személyekre vonatkoznak, azokra, akik már minimum egy éve tartózkodnak az adott területen.

 

A Pew Research Center által szemlézett adatok alapján úgy tűnik, hogy

 

a legvonzóbb bevándorlóországok a világon a Perzsa-öböl körül vannak,

 

ugyanis jelenleg például az Egyesült Arab Emirátusok lakosságának 88 százaléka bevándorló, Kuvaitnak pedig 77 százaléka. Ide főleg munkások érkeznek hatalmas mennyiségben.

 

Magas a bevándorlóarány továbbá Ausztráliában és Új-Zélandon is, itt a lakosok 29 illetve 23 százaléka nem ezekben az országokban született. Kanada is jelentős mennyiségű bevándorlót tudhat magának, a lakosok 21 százaléka nem az észak-amerikai országban látta meg a napvilágot először.

 

Infographic: Immigrants Account For 88% Of The UAE's Population | Statista

 

Európában nem egy uniós ország áll az élen, hanem a gazdaságilag szupererős Svájc, itt a lakosok 30%-a külföldi, a top háromba Európán belül Ausztria és Svédország fér bele.

 

Érdekes továbbá, hogy jelenleg a Magyarországon élőknek az 5 százaléka sem itt született.

 

Míg egyes európai államokban, és a világ más pontjain is nőtt a bevándorlás, Kelet- és Közép-Európa  uniós államai kezdenek kiürülni, a legsúlyosabb helyzet Litvániában és Észtországban van, de jelentős a népességfogyás Romániában, Bulgáriában, és hát újabban már Magyarországon is (6 százalék távozott).

 

Ami viszont durva adat, hogy balkáni országokat simán verik a háborús övezetek is: Bosznia-Hercegovinából és Albániából ugyanis arányaiból többen mentek el, mint a háború sújtotta Szíriából, vagy Afganisztánból. Az első két országban 32 és 29 százalék az arány, a közel-keleti államokból pedig 28 és 12 százalék kelt útra.

 

Ha globálisan nézzük azonban, az elvándorlók száma elég csekély: a bolygó összlakosságának csupán 3,4 százaléka váltott hazát, ez persze 1990-hez képest növekedés például, mert akkor ez az arány 2,9 százalék volt.

 

FOTÓ: Kerítés a déli határon/Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás