+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 22. kedd, 17:10
A kemény hatósági fellépés ellenére sem csitul a drogháború Közép-Amerikában.

A mexikói hatóságok több mint 33 ezer gyilkossági ügyben indítottak nyomozást 2018-ban, ami 33 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évben regisztrált 25 ezer esethez képest, pedig már az is rekordmagasnak számított – áll a mexikói belügyminisztérium által nyilvánosságra hozott friss statisztikákban.

 

Tavaly tehát annyi embert öltek meg a 130 milliós Mexikóban, mint amekkora egy közepes méretű magyar város lakossága.

 

Ez százezer főre levetítve évente huszonötnél is több gyilkosságot jelent. Magyarországon ez a szám valamivel kettő fölött van a legfrisebb statisztikák szerint.

 

A gyilkosságok túlnyomó többségéért a 2006 óta tartó drogháború a felelős. Az összes 2018-as eset közel tizede Mexikó harminckét régiója közül egyetlenegyben, Guanajuatoban történt. Az ország középső részén fekvő államban tavaly 3290 embert öltek meg, míg 2017-ben alig ezer fölött volt az áldozatok száma. Az itteni erőszakhullám hátterében valójában nem is a drog, hanem a lopott üzemanyag áll. A Jalisco és a Santa Rosa kartell egyaránt magáénak akarja tudni az igencsak jövedelmező üzletágat.

 

 

A guanajuatoi bandaháború jól rávilágít arra, hogy a drogkartellek már rég túlnőttek a kábítószerkereskedelmen és a mexikói szervezett bűnözés teljes egészét ők uralják. Az üzlet jelentősebb részét  ugyanakkor – kevés kivétellel – továbbra is a drogok Amerikába történő importja és terítése adja. A kartellek ebből származó összbevételei évente 20-30 milliárd dollár (5600-8400 milliárd forint) között mozognak.

 

Új szelek fújnak a drogháború frontján

 

Több, mint tizenkét év távlatából kijelenthető, hogy a Felipe Calderón elnöksége kezdetén meghirdetett, majd Enrique Peña Nieto országlása alatt folytatódó mexikói drogháború nem sok eredményhez vezetett. A kartellek a határozott hatósági fellépés, és a hadsereg bevetése ellenére is folytatják tevékenységüket, sőt, egyre brutálisabb kivégzésekkel borzolják a lakosság kedélyét. 

 

A mexikóiak jelentős része meg is elégelte a parttalanná váló erőszakot, és egy, a drogkérdésben jóval engedékenyebb elnököt választottak meg tavaly Nieto utódjának. Ahogy egyik kampánymondata is szól,

 

a 65 éves Andrés Manuel López Obrador öleléssel, és nem golyókkal akar véget vetni az erőszaknak.

 

Az újdonsült elnök szerint addig nem lehet győzni a dogháborúban, amíg a mexikói állam is emberi jogsértéseket követ el. Mexikóban gyakori, hogy a bűnözőkkel szemben fellépő hatóságok jócskán túllépnek törvény biztosította lehetőségeiken. Nem ritkák a rendfenntartók által elkövetett gyilkosságok és egyéb atrocitások.


Obrador ezennek az áldatlan állapotnak akar véget vetni. Például

 

megemelné a rendőrök bérét, rehabilitációs programokat indítana a hátrányosabb helyzetű régiókban, hogy az ott élők ne a bűnözést válasszák, illetve fontolóra veszi egyes kábítószerek legalizálását is.

 

A következő évek nagy kérdése lesz, hogy az elnök végre tudja-e hajtani a korábbiaktól merőben eltérő drogstratégiáját, és az ebben foglalt intézkedések képesek lesznek-e érdemi változást hozni a konfliktusban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás