Eleinte még koncerteket ígértek az új stadionokba, megnéztük, hazudtak-e

Szerző: Fekő Ádám
2018.12.04. 15:54

Spoiler: igen, hazudtak. Meglepően könnyű volt átszámolni, mi volt igaz azokból a kijelentésekből, hogy az új magyar stadionok nem csak focira alkalmasak, és többféle rendezvény is várható bennük.

Eleinte még koncerteket ígértek az új stadionokba, megnéztük, hazudtak-e

Emlékszik még valaki a nagy stadionépítési láz hajnalára, amikor még eseményszámba ment egy új létesítmény átadása, és Orbán Viktor is el mert menni beszédet tartani az avatókra? Természetesen már akkor sem értette senki, miért kell a miniszterelnök kertjébe egy nagyobb stadiont építeni, mint amekkora az egész falu, és bár a DVSC stadionja tényleg rettentő állapotban volt, azért ott is előkerült pár kérdőjel a 20 ezer férőhely miatt. 

A kormány azóta már szigorúan a sportlétesítmény szót használja a teljesen erodálódott stadion helyett, de akkoriban a témával foglalkozó szakemberek egész mással próbálták mentegetni, miért kell, hogy Európa egyik legszarabb bajnokságának focicsapatai szuperarénákat kapjanak. A mondás az volt, hogy 

itt nem csak foci lesz, hanem például koncerteket és más nagy eseményeket is lehet szervezni!

A gondolat amúgy nem teljesen ördögtől való, hiszen focipályákat elég gyakran használnak koncertre azok a zenekarok, amik már tényleg mindent kinőttek, de azért

már akkor is gyanús volt a dolog.

Először is a focipályákon csak nyáron van reális esély koncerteket tartani, szezon közben ugyanis a tonnányi ember tönkreteszi azt a füvet, ami valahogy Magyarországon a kéthetente egy meccses terhelést sem nagyon bírja ki.

EZ ITT A FERENCVÁROS STADIONJA

Az NB I. nyári szünete ráadásul hagyományosan nagyon rövid, tehát az idő is kevés a megakoncertekre, pláne úgy, hogy abban a két hónapban a fél ország fesztiválozni szokott, ahol például pont koncerteket lehet nézni.

Tovább rontja az esélyeket, hogy klasszikus stadionzenekarból egyre kevesebb mozgolódik, ami meg mégis, az jó eséllyel olyan országba megy a környéken, ahol alacsonyabb az áfa. Ha meg mégis idejön, akkor mégis mit keresne mondjuk a Rolling Stones Szombathelyen, amikor felléphet az ország nagyrészének sokkal kényelmesebb Budapesten is? De ha még meg is sikerül oldani a bonyolultabb helyszínt, akkor is felmerül a kérdés, hogy

például egy Puskás Pancho Arénás megakoncert vendégeivel mit kezd Felcsút a rendezvény előtt és után? Persze ezek a problémák nem érintik a valóságot, ugyanis a NER alatt épült stadionokat valójában szinte csak focira használják.

Nézzük a listát!

Groupama Aréna, Budapest

Mivel még nincs új Puskás, a Fradi arénája látja el a nemzeti stadionok feladatait, ezért az Üllői úti létesítmény áll a legjobban a focin kívüli nagy rendezvényekkel: 2017-ben a Depeche Mode és Robbie Williams is felléptek az arénában, de egyszer még motorosok is ellepték a pályát. Sok másra speciel tényleg nincs lehetőség, hiszen a Fradi mellett a magyar válogatott is itt játssza a hazai mérkőzéseit évek óta, idén pedig még a Videoton Európa Liga-meccseit is megkapta. 

Nagyerdei Stadion, Debrecen

A Loki régi stadionjában néha egész sokan voltak; mióta megépült az új, nagyjából a tíz százalékát használják ki annak a 20 ezer helynek. Talán ezért is próbálják hozzákötni a városhoz a Nagyerdeit, de azért olyan baromi nagy rendezvényekre nem kell számítani: a minden évben megrendezett Campus fesztiválnak itt van az egyik színpada (mármint a stadion előtt, nem a pályán), de idén a Virágkarnevál miatt bent is volt egy kis hajcihő. Bár foci, de az is kiemelendő, hogy ez az egyetlen újonnan épült vidéki stadion, ahol az ígéreteknek megfelelően tényleg játszottak válogatott meccset is még 2014-ben és 2015-ben. Összesen kettőről van szó.

EZ A DEBRECENI NAGYERDEI STADION

Puskás Pancho Aréna

Jöhet a nevetés: a 2014-ben átadott felcsúti ékszerdoboz összesen egy Omega-koncertet tud felmutatni. Illetve az sem igazán Omega-koncert, ugyanis a zenekar basszusgitárosa szerint Felcsút nem semleges helyszín, úgyhogy ő nem tartott az emiatt Omega Oratóriumra keresztelt zenekarral, ahol igazából a Fidesz elitjén kívül csak a legmegveszekedettebb omegások jelentek meg.

Ez így évente 0,25 koncertet jelent átlagban.

A többi

Akár sorolhatnám még a Haladás, Diósgyőr, MTK, Mezőkövesd és egyéb pályákat, de inkább egyszerűsítem a dolgot: itt már próbálkozásszinten sem történik semmi a focin (illetve az MTK esetében évi egy amerikai focin) kívül, amivel legalább esély lenne fenntarthatóvá tenni az irreálisan sokba kerülő arénákat. Talán már nem túlzás kijelenteni, hogy ez a helyzet nem fog nagyot változni, úgyhogy összesítve

az NB I. idei mezőnyének tíz új stadionjára három különálló koncert és két fesztivál jutott.

Mondjuk egy ideje már nem is gondol senki ilyesmire.

FOTÓK: PFLA.hu, Fradi.hu, Stadiomdb.com

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek