+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. november 28. szerda, 08:54
Lehessen dolgozni külföldön, de ne olyan sokat, hogy ott is maradjon az ember! Eugen Teodorovici már elő is állt a tervvel a többi pénzügyminiszternek.

A román pénzügyminiszternek rendhagyó ötlete támadt arra nézve, hogy megállítsa az országból való tömeges elvándorlást: azt szeretné, ha a külföldi országokban való munkavállalási lehetőséget korlátoznák öt évre.

 

A hírről az Adevărul nevű lap számol be. Eugen Teodorovici, aki parlamenti felszólalásban beszélt a javaslatról azt is elmondta, hogy az EU-s kollégáinak már felvetette az ötletet.

 

A pénzügyminiszter úgy véli, hogy fel kell ismerni a hibákat, amiket elkövettünk, és be kell látni, hogy

 

a munkaerő szabad áramlása kizárólag a nyugati országoknak előnyös, Európa többi részét pedig nehéz helyzetben hagyja.

 

„A munkavállalási engedély legyen azonos minden tagállamban. De az első munkavállalási engedély után ne legyen lehetőség annak megújítására, azért, hogy a dolgozó kénytelen legyen Európa más országában is munkát vállalni” - mondta Teodorovic, aki szerint legfennebb 5 éves munkavállalási engedélyt kellene kibocsátani egy országban.

 

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt rögtön ugrott is erre, hogy Teodorovici mondjon le, illetve Viorica Dăncilă miniszterelnököt is kérték, hogy mondassa le, ugyanis

 

szerintük az Európai Unió egyik legfontosabb elvét sértik a pénzügyminiszter szavai, a munkaerő szabad áramlását.

 

Azt nem tudni, mit mondhatott erre a javaslatra Teodorovici-nak a többi EU-s pénzügyminiszter, az azonban tény, hogy Romániában nagyon nagy gondot kezd jelenteni az elvándorlás és az ezzel együtt járó egyre nagyobb munkaerőhiány. Legutóbbi becslések szerint az elmúlt tíz évben a lakosság tizenhét százaléka (!) hagyta el az országot.

 

FOTÓ: Wikimédia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem történik semmi a Magyarországi ellenes hetes cikkel? A román elnökség részéről ígérik: áprilisban tárgyalni fognak az ügyről.

Húsz év megfigyelését elemezve tudósok arra jutottak: ugyan ritkábban alakulnak ki a nyugodt tengervízen hirtelen megjelenő óriáshullámok, de évről évre egyre nagyobb lesz a méretük.

Már be is jelentették az abortuszjogok pártolói: beperelik Mississippit,
hogy blokkolják a törvényt.

Edvard Munch híres képén valójában nem is az alak sikolt, sokkal inkább csak ő maga hall sikoltást – állítja a Brit Múzeum.

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás