+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakodi Péter
2018. november 19. hétfő, 10:28
Kellő akarattal és egy kis nyugati segítséggel nem elhanyagolható fejlődést produkált az ukrán államapparátus a konfliktus sújtotta keleti régiókban. Rájöttek, hogy a lakosság bizalmára is szükségük van, ha nem ők akarják a rövidebbet húzni Moszkvával szemben, úgyhogy az állam és az önkormányzatok nekiálltak szolgáltatni.

Ennek a cikknek egy részét az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már ma reggel megkapták postaládájukba. Kérj hírlevelet te is!

 

Az eddig tízezernél is több halálos áldozatot követelő kelet-ukrajnai válság négy és fél évvel ezelőtti kitörésében – az orosz előkészítő műveletek mellett – jelentős szerepet játszott, hogy a helyi lakosság nem igazán szívlelte az új kijevi vezetést, és úgy általánosságban is igencsak bizalmatlan volt az ukrán államapparátussal szemben. Az ukrán elit ennek a jelentőségét elég jól felismerte, és a fegyveres összecsapások lecsendesedését követően a központi ellenőrzés alatt maradt területeken

 

a megfélemlítés és a büntetés helyett sokkal inkább a polgárok „Ukrajna-projekt” melletti meggyőzésére koncentrálnak.

 

A szakadár régiókban elég kiterjedt újjáépítési munkálatok zajlanak. Az intenzív harcok által sújtott Szlovjanszkban járva már nem sok minden látszik abból, hogy 2014 júliusában itt még javában lőtték egymást az ukrán erők és a felkelők.

 

Van azért még munka bőven – Az egykori szanatórium épülete Szlovjanszk peremén

 

A százezres város egyik külső kerületében, külföldi kollégákból álló újságírócsoportunk meglátogatott egy felújított iskolát, melyet a konfliktus kezdeti szakaszában foglaltak el a szakadárok. A részben ukrán, részben külföldi – jelen esetben japán – pénzből megvalósuló teljes körű renoválást követően a gyerekek olyan körülmények között tanulhatnak, mely lazán veri a hazai vidéki átlagot. Leszámítva persze, hogy itt azért elég veszélyes játékszereket is találhatnak a kicsik szabadidő közben. A hátramaradt tüzérségi eszközöket nem célszerű piszkálni, és erre úton-útfélen figyelmeztetik is őket.

 

Nem játék!

 

Az aktuális frontvonaltól mindössze alig több, mint 10 kilométerre fekvő félmilliós Mariupolban a helyi bezzegiskola már a budapesti gimnáziumokat is megelőzi felszereltség tekintetében. Hogy mást ne mondjunk, az informatikateremben 3D-nyomtatóval kísérletezhetnek a diákok, de a nálunk hanyatlóban lévő természettudományos oktatást is igencsak impozáns kísérleti eszközökkel könnyítik meg. Ja, és mindezt állami, és önkormányzati forrásokból.

 

Az első próbálkozások

 

Topmenedzserek a városházán

 

Amíg nem szelte át híd az Azovi-tengert a Fekete-tengertől elválasztó Kercsi-szorost, az elképzelések szerint Mariupolon keresztül vezetett volna az egyetlen szárazföldi út az oroszok által annektált Krím-félszigetre. A város megtartása tehát kulcsfontosságú feladat volt, amit azonban nemcsak katonai feladatként értelmeztek Kijevben.

 

Mariupol élére a helyi acélművek negyvenes éveik elején járó korábbi menedzserei kerültek, akik láthatóan nagyon jó érzékkel vezetik a várost.

 

Nem akarom elkendőzni a valóságot:

 

Mariupol javarészt egy tipikus, lehangoló kelet-európai nagyváros képét mutatja. De a tipikus, lehangoló kelet-európai nagyvárosokkal ellentétben az itteni önkormányzat által nyújtott szolgáltatások egy merőben más minőséget képviselnek.

 

A helyiek egy helyen, láthatóan elég hatékonyan és gyorsan intézhetik minden ügyes-bajos dolgukat az útlevéligényléstől kezdve a gépjárművek regisztrálásáig. Ez itthon sincs azért olyan régóta így. A USAID anyagi segítségével a közelmúltban megvalósuló fejlesztést az elkövetkező hónapokban – immár saját forrásból – új szintre akarják emelni, például mobil ügyintézőket is kiküldenének a mozgásukban korlátozott lakosokhoz.

 

Hogy mennyire komolyan veszi az új városvezetés a lakosok bizalmának elnyerését, mi sem mutatja jobban, minthogy a helyi közbeszerzési rendszert mindenki számára átláthatóvá tették.

 

Minden, 100 eurónak, vagyis nagyjából harminc-párezer forintnak megfelelő összegnél (!) nagyobb önkormányzati tranzakció nyilvános, és nyomon követhető online.

 

A Transparency International helyi szervezete 2018-ban a leginkább átlátható gazdálkodást folytató város címét adományozta Mariupolnak. 

 

„Csak azok az árulók, akik fegyvert fogtak”

 

Ezt Ariv Bagirov, egy szeverodonyecki blogger válaszolta arra a kérdésemre, hogy mit gondol azokról a helyiekről, akik a megszállt területekre, vagy Oroszországba költöztek a konfliktus kirobbanását követően. A felkelők kezén lévő Luhanszk helyett a régió jelenlegi közigazgatási központjának számító városban a harcok miatt bezárt az európai szinten az egyik legnagyobbnak számító vegyipari üzem, szakmunkások ezreit hagyva munka nélkül. Sokan közülük Oroszországban igyekeztek kamatoztatni tudásukat.

 

A Szeverodonyeck központjában igazi lokálpatriótaként körbekísérő férfi megértően beszél a helyi lakosságot igencsak nehéz döntés elé állító helyzetről. A szűkös kilátások miatt az elvándorlás korábban is komoly problémát jelentett a városnak. Ezt az ideérkező belső menekültek sem tudják ellensúlyozni. Sőt elhelyezésük még inkább kihívások elé állítja a helyi vezetést.

 

Az orosz anyanyelvű Ariv ugyanakkor maradni akar, noha anyja révén Izraelbe, apja révén akár Azerbajdzsánba is emigrálhatna. Ő ugyanis „első generációs ukránnak” tekinti magát, és a fideszesekkel ellentétben Moszkva helyett inkább Brüsszelt választaná.

 

Egy átlagos helyi kocsmában azonban már máshogy vélekednének a személyes identitásukról, ismeri el Ariv. De, mint mondta,

 

a lakosság döntő többségének elege van a konfliktusból, és nincs más vágya, minthogy békében éljen.

 

Ezt igyekeznek elősegíteni a javarészt nyugat-európai kormányok által finanszírozott projektekben résztvevő helyi civilszervezetek is. A pár kis irodácskából álló központjuk tárgyalójában látogatásunkkor épp a rendőrség képviselői egyeztettek helyiekkel és szakemberekkel a fiatalkorúak bűnözésével szembeni hatékony fellépésről.

 

Ukrajna <3 EU

 

Az állami felújítási programok és a külföldi segélyek mellett a civilszervezetek is nagy szerepet játszanak abban, hogy az „Ukrajna–projekt” jóval szimpatikusabb legyen az orosz ajkú helyiek számára a Moszkva által kínált lehetőségeknél. Személyes – természetesen nem túl reprezentatív – tapasztalataim szerint korántsem igaz az az oroszbarát magyar politikusok és hírportálok által előszeretettel hangoztatott nézet, miszerint Kelet-Ukrajna orosz anyanyelvű lakossága majdhogynem egyhangúan a Kijevtől való függetlenséget támogatja. Hogy ez annak köszönhető-e, hogy az ukrán államapparátus az utóbbi években kitüntetett figyelmet szentelt a keleti részeknek, vagy a csendes többség már korábban is inkább Kijevhez húzott, nem tudom.

 

Abból mindenesetre nagy baj nem lehet, ha folytatják a jó kormányzás e térségben még igencsak fiatal hagyományát.

 

Tetszett a cikk? Javarészt az Azonnali ma reggeli hírlevelében megjelenteken alapul! Iratkozz fel te is a Reggeli feketére, hogy ne maradj le minderről!

 

FOTÓK: Bakodi Péter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

Adrian Solomont és Irinel Ioan Stativăt nem hatotta meg a személyzet kérése, aztán a balhé során még az őket megbüntető rendőröket is szidták kicsit egy bukaresti gyorsétteremben.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás