Gulyás Gergely 2006-ban még olyan tüntetést jelentett be, amit miniszterként most betiltana

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.07. 17:00

A tizenkét évvel ezelőtti Gulyás Gergely még pár nappal karácsony előtt tüntetett volna a Kossuth téren, amit akkor műveleti területté nyilvánítottak, így ez nem jött össze neki. Gulyás mindenesetre ma már sokkal kreatívabb Gyurcsányéknál, ugyanis a nemzeti ünnepeken, sőt, az egész karácsonyi időszakban törvénnyel tiltaná meg a tüntetéseket egy csomó közterületen.

Gulyás Gergely 2006-ban még olyan tüntetést jelentett be, amit miniszterként most betiltana

Bár Gulyás Gergely jogászként 2006-ban még azért harcolt, hogy bármikor lehessen a Kossuth téren tüntetni, most éppen ő az előadója annak a törvényjavaslatnak, ami gyakorlatilag megtiltaná egyes közterületeken – így a Kossuth téren is – a tüntetés lehetőségét az állami ünnepek alkalmából.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett módosító javaslat egészen pontosan úgy szól: a megemlékezés vagy ünnepség időtartama, valamint az ezekre való felkészülés időszaka alatt

a nemzeti, állami ünnepek, a nemzeti gyásznap vagy emléknapok helyszínei nem minősülnének mindenki által korlátozás nélkül igénybe vehető közterületnek.

A megfogalmazás azért lényeges, mert a gyülekezési törvény a tüntetések vonatkozásában pontosan ilyen, „mindenki által korlátozás nélkül igénybe vehető” közterületekről beszél.

Ne tüntetgessen senki március 15-én, karácsonykor, vagy épp Nagy Imre újratemetésének napján!

A javaslat azt is felsorolja, hogy a megszorítás milyen ünnepnapokra és helyszínekre vonatkozna, például március 15-én vagy október 23-án Budapest fél belvárosában nem lehetne demonstrálni, ráadásul vidéken az önkormányzatok rendeletben határozhatnának meg hasonló helyszíneket és időpontokat. Nem csak hivatalos állami ünnepeket érintene az új szabály, hanem olyan emléknapokat is, mint például június 16-a, ami Nagy Imre újratemetésének emléknapja, vagy a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója, június 4., ami a nemzeti összetartozás napja lett.

Ám ami talán a legdöbbenetesebb, hogy advent első vasárnapjától egészen január 6-ig „Magyarország karácsonya” miatt nem lehetne tüntetést szervezni a Kossuth Lajos térre.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy Gulyás 12 éve még maga is a karácsonyi időszakban akart tüntetést szervezni a Kossuth térre.

Nem lehet törvényes oka annak, hogy előre bejelentett demonstrációt betiltsanak

Az Index akkori beszámolója arról írt, Gulyás Gergely és Magyar Péter jogászok 2006. december 22-én 15 és 16 óra között százfős tiltakozó demonstrációt akartak szervezni magánszemélyként a Kossuth térre – ez a mostani módosítás szerint törvénytelen lenne. Gulyáséknak az volt a célja a rendőrségnek is bejelentett rendezvénnyel, hogy tiltakozzanak a gyülekezési jog akkoriban tapasztalt korlátozása ellen. A tüntetést végül nem engedélyezték nekik arra hivatkozva, hogy a teret műveleti területté nyilvánították.

Mint az Indexnek a jogászok anno elpanaszolták, nem is a tüntetés volt a fő céljuk, hiszen számítottak arra, hogy a rendőrség nem engedélyezi a rendezvényt, ahogyan arról már meg is kapták az írásbeli határozatot. Mivel azonban úgy vélték, semmilyen törvényes ok nem teszi lehetővé a közterületre előre bejelentett demonstráció megtiltását, a határozatot meg is támadták a bíróság előtt, az eljárást egyfajta próbapernek szánták a gyülekezési jogért.

Amikor még korlátozás nélkül lehetett tüntetni a Kossuth téren

Gulyásék jogorvoslatért a Fővárosi Bírósághoz fordultak anno, aminek a végzését csak a határidő lejárta, és a demonstráció bejelentett időpontja után kapták kézhez. Ezt „leplezetlen csalódottsággal” úgy kommentáltak az Indexnek akkor: „a bíró ezen eljárásával azt a látszatot kelti, hogy helyesnek tartja a rendőrség azon törekvését, amely arra irányul, hogy a magyar Országgyűlés épülete előtt

– ahol a demokrácia 17 éves története alatt 2006. október 23. napjáig korlátozás nélkül lehetett koszorúzni, demonstrálni, gyülekezni, éhségsztrájkolni, nézelődni, fényképezkedni, vagy éppen csak gyönyörködni –

a gyülekezési jog gyakorlását az érdemi jogorvoslat lehetőségének törvénytelen elvonásával megakadályozzák.”

FOTÓ: MTI (Azonnali-montázs)

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek