Gulyás szerint teljesen más, ha a Fidesz korlátozza a gyülekezési jogot

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.12. 20:40

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „buta vagy hazudik” az, aki párhuzamot lát a 2006-os demonstráció-korlátozások és a kormánypárt mostani javaslata között, ami betiltaná a tüntetéseket az állami ünnepségek helyszínein és időpontjain.

Gulyás szerint teljesen más, ha a Fidesz korlátozza a gyülekezési jogot

Aki hasonlóságot vél felfedezni a 2006 őszi gyülekezési helyzet és a mostani törvénymódosítás között, „az vagy buta, vagy hazudik” – erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón az ATV kérdésére azzal kapcsolatban, hogy egy törvénymódosító javaslat betiltaná a tüntetéseket az állami ünnepségek helyszínein és időpontjain.

A javaslat beadását követően az Azonnali hívta fel a figyelmet arra, hogy bár Gulyás Gergely a felelőse ennek a javaslatnak, éppen ő volt az, aki 2006-ban küzdött az ellen, hogy az akkori szocialista kormány „műveleti területté” nyilvánította a Kossuth teret, amire hivatkozva betiltotta az ottani tüntetéseket.

Gulyás szerint viszont a két kérdést külön kell választani,mivel „a téma látszólag azonos, de a helyzet teljesen különböző”. Elmondása szerint ugyanis 2006 decemberére már két hónapja tartotta kordonokkal lezárva a Kossuth teret a szocialista kormány. „Ma mindenki láthatja, hogy a Kossuth téren szabadon lehet gyülekezni” – mondta a miniszter

nem említve, hogy ha jelenlegi formájában fogadják el a módosítást, ennek nyilvánvalóan lesznek korlátai a jövőben.

Hozzátette: ami a javaslatot illeti, van lehetősége a parlamentnek megvitatni, hogy megfelelő vagy túlzott terjedelemben korlátozza-e a gyülekezés szabadságát. Bár azt állította, hogy ő mindig is a gyülekezési jog gyakorolhatósága mellett lesz, de megjegyezte: az más kérdés, hogy

az állami ünnepek méltóságteljes megtartása alkotmányosan indokolható érdek.

Gulyás azt ugyanakkor elismerte, hogy szívesen módosítana a tervezeten.

Az Azonnali kérdésére, hogy akkor úgy érzi-e, a politikai karrierje során sikerült tartania magát az elveihez, úgy válaszolt:

„az előző válaszomból ez következik”.

További kérdésünkre, hogy például az ellenzék a felsorolt helyszíneken tarthatna-e megemlékezést (ami nem demonstráció), úgy reagált: a törvényjavaslat mindenre lehetőséget ad, az elfogadott törvény szövege a kérdéses, hogy milyen lesz, szerinte az ellenzéknek is meg kell hogy legyen a gyülekezéshez való joga.

Azon kérdésünkre pedig, hogy el tud-e képzelni olyan forgatókönyvet, hogy ezt a módosítást ne szavazza meg, úgy reagált: olyat tud elképzelni, hogy ha ezt a javaslatot módosítani szükséges, akkor az országgyűlés ezt megteszi.

FOTÓ: Szigetváry Zsolt / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek