Ferenc József-portréval, hipszterbajusszal, birodalmi zászlóval vonultak fel Prágában a monarchisták

2018.10.28. 19:20

Ferenc Jóska-bajusz, Habsburg-zászlók, fúvószenekar: felvonultak Prágában a monarchisták, akik a csehszlovák állam megalakulásának századik évfordulóján azt mondják, hogy száz év éppen elég volt ebből a bohózatból.

Ferenc József-portréval, hipszterbajusszal, birodalmi zászlóval vonultak fel Prágában a monarchisták

A Habsburg Monarchia valamennyi utódállamában vannak monarchista körök, szervezetek, amelyek a Habsburg-múltat ápolják, esetlegesen az államforma-változtatás kérdését is felvetik.

Pártszinten azonban jelenleg csak Ausztriában és Csehországban vannak jelen. Az osztrák Fekete-Sárga Szövetség – amely a Habsburg Monarchiával együtt az akkori liberális drogpolitikát is visszaállítaná – mellett a Cseh Korona (Koruna česká) képvisel komolyabb, mármint a közéletben valamelyest látható jelenlétet. (Az osztrák monarchisták egykori elnökével, Alexander Šimeccel itt olvasható magyarul egy interjú.)

Az osztrák monarchisták eddig nem tudták magukat választáson megmérettetni, politikailag legközelebb a NEOS-hoz állnak: az osztrák liberálisok egyik külpolitikusa, Tibor Pásztory ugyanis a trieszti szabadság ügye mellett monarchista gondolatokkal is szimpatizál. A Habsburg-család egyik tagja, Ulrich Habsburg-Lothringen pedig hosszú ideig a balliberális Zöldek karintiai politikusa volt.

A cseh párt követelése elsősorban az, hogy a mai Csehországon belül állítsák vissza – egy Habsburg-házbeli uralkodóval – a királyságot.

A párt először a 2006-os választásokon vett részt, akkor 0,13 százalékot kapott, a későbbi voksolásokon se tudott növekedni: 2010-ben 0,07 százalékot, 2013-ban pedig 0,17 százalékot szerzett. A tavaly választásokon a liberális-konzervatív TOP 09 párttal indultak (ezen pártot elnökölte egykoron a Habsburg-rokon Karel Schwarzenberg herceg): együttesen öt százalék felett szerepeltek, de a párt listájáról egy monarchista se tudott bejutni.

A párt évek óta október végén – emlékezve Csehszlovákia létrejöttére, amely éppen idén lett (lenne) százéves – megrendezi a Monarchista Menetet (Pochod za monarchii) Prágában: évről évre pár száz ember vonul a Vencel tértől át a belvároson és a Károly-hídon át fel a várba. A Prágában élő Szakács András dokumentálta az Azonnali olvasóinak a felvonulást. 

A lufikra egyébként azt írták: száz év elég volt!

FOTÓK: Szakács András / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek