A csehek negyvenegy százaléka visszasírja az Osztrák-Magyar Monarchiát

Szerző: Techet Péter
2018.10.31. 18:17

A hétvégén emlékeztek meg Csehszlovákia száz évvel ezelőtti létrejöttére, pár százan pedig a monarchia visszaállításáért vonultak fel Prágában. De mit sír vissza a cseh polgár?

A csehek negyvenegy százaléka visszasírja az Osztrák-Magyar Monarchiát

Az Azonnali a magyar sajtóban egyedüliként számolt be mindkét eseményről: végigvettük, mit köszönhet a világ a száz éve alakult és huszonhat éve halott Csehszlovákiának. Csehországban azonban sokan nem csak a csehszlovák kísérletre emlékeznek, hanem egy korábbira, a Habsburg monarchiára is.

A cseh közszolgálati rádió (Český Rozhlas) arra volt kíváncsi, miként viszonyulnak a csehek a két, mára elmúlt államalakulathoz, és milyen államformában élnének ma szívesen.

A Habsburgok verik a csehszlovákokat

A Český Rozhlas által megkérdezett „utca emberei“ megosztottak voltak: két észak-morva fiatal szerint gazdaságilag mindenképp

jobb lenne, ha ma is Ausztriával alkotnának közös államot, de hozzátették: „talán akkor már nem lennénk csehek“.

Egy prágai idősebb férfi szerint éppen ezért jó, hogy kiváltak a monarchiából. Szerinte Csehszlovákia, ahol a csehek és a szlovákok voltak a meghatározóak, sok tekintetben tovább vitte a monarchia örökségét.

Az SC&C közvélemény-kutató cég felmérése szerint a csehek negyvenegy százaléka szerint jobb lenne, ha ma is létezne az Osztrák-Magyar Monarchia. Jana Hamanová, az SC&C kutatási igazgatója a Český Rozhlasnak a jó eredményt azzal magyarázza, hogy sokan irigykedve néznek Ausztria felé, és látják: az osztrákokkal és szlovákokkal közösen nagyobb lenne a csehek súlya is.

Csehszlovákia sem ért el ilyen jó eredményt: a csehek harmincegy százaléka szerint lenne jobb ma, ha nem esett volna szét a szlovákokkal közös állam.

A csehek önképét mindkét államalakulat meghatározza:

a csehek hetvennégy százaléka szerint leginkább a szlovákokra, tizenhat százaléka szerint pedig az osztrákokra hasonlítanak.

A lengyelek és a németek egyaránt öt százalékot értek el, más népet nem vontak be a kérdésbe.

Mindazonáltal a fiatalok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők többsége (negyvenöt százaléka) elégedett a jelenlegi Csehországgal: csak tizennyolc százalékuk állítaná vissza az egykori monarchiát, és harminc százalékuk hozná vissza Csehszlovákiát.

Jöjjön a monarchia ismét?

A Český Rozhlas a legjobb államformára is rákérdezett. Ma Csehország parlamentáris köztársaság, amiben azonban az államfő jogkörei valamivel szélesebbek, mint például a magyaré.

A köztársaság egyértelműen tarol: harmincnyolc százalék a jelenlegi parlamentáris rendszerrel elégedett, harmincöt százalék elnöki rendszert akarna. Az alkotmányos monarchiának így is akad tíz százaléknyi híve,

sőt: az abszolút monarchiának is van három százalékos támogatottsága. Azaz összesen a csehek tizenhárom százaléka monarchista.

Ezzel ma akár a harmadik legnagyobb párt is lehetne a Cseh Korona (Koruna česká) nevezetű monarchista szervezet. Eddigi szerepléseiket azonban nem kísérte siker: 2006 óta egyetlen választáson se ugrották meg még az egy százalékot se. Tavaly a konzervatív-liberális TOP 09 párt listáján indultak, de nem jutott be egy politikusuk se a prágai alsóházba.

Václav Srb, a monarchista párt tiszteletbeli elnöke a prágai konzervatív Lidové noviny napilapnak adott hétvégi interjúban mégis kijelentette: a monarchia komoly alternatíva ma is.

A politikus nem érti, hogyan lehet elutasítani egy olyan államformát, amely a svédeknél, a spanyoloknál vagy a japánoknál is sikeres. A politikus – amint pártja is – egy Habsburgot látna legszívesebben a cseh trónon, noha „a Habsburgokat a marxisták démonizálták“. 

Srb szerint a Habsburg-ház se zárkózna el: mind egykoron Habsburg Ottóval, mind fiával, a jelenleg Salzburgban élő, legitim trónörökös Habsburg Károllyal kapcsolatban van (volt) a Cseh Korona párt:

„sohasem mondták azt, hogy akarjuk a cseh trónt, de azt sem, hogy nem akarnák“.

FOTÓ: Szakács András

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek