Két jó, két rossz, és egy semleges hír szerda estére

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.17. 19:05

Tragédia a Krím-félszigeten, újabb bizonytalan tárgyalás a Brexit kapcsán, de legalább minket beengedtek kormányinfóra. Kanadában viszont most nagy lehet a boldogság!

Két jó, két rossz, és egy semleges hír szerda estére

Nem volt ma időd híreket olvasni? Semmi gond, elmondjuk, mi történt!  

Bár kétségtelen, hogy nem volt olyan izgalmas nap ez Magyarországnak, mint a tegnapi, amikor egy csapásra megszüntették az állami támogatást a lakástartalékokra, de azért történtek izgalmak bőven.
 


1. Számunkra például elsősorban az, hogy végre beengedtek minket a kormányinfóra, ezzel egy hosszú-hosszú ságának értünk a végére, sőt, még kérdezhettünk is, ami már tényleg luxusnak számít jelen sajtókörülmények között, ezért hát kérdeztük Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert például arról, hogy lakástakarékkal, vagy máshogy jutott lakáshoz, hogy kapnak-e visszafizetési kedvezményt a diákhiteles apák, és hogy miért nem szavazta meg a Fidesz a Trianon-emlékévet?  Megnézheted itt, miket válaszolt.


2. Jobb ma kanadainak lenni, mint magyarnak (nem vagyok róla meggyőződve, hogy más napokon nem), minden esetre az észak-amerikai országban mától teljesen legális a marihuána. Justin Trudeau miniszterelnök 2015-ben ígérte meg, ás állta is a szavát. Termeszteni négy tövet, birtokolni 30 grammot lehet büntetlenül. Természetesen 18 éven felülieknek.

3. Miközben ezt olvasod, Brüsszelben 27 EU-s tagállam vezetője hallgatja meg éppen Theresa May brit miniszterelnököt, hogy aztán eldöntsék, van-e értelme novemberben még egyszer összeülni, vagy egyszerűen még mindig túl távoliak az álláspontok a Brexittel kapcsolatban. Ha nem sikerül lassan közös nevezőre jutni, akkor jelentősen megnő a veszélye annak, hogy

a britek mindenféle egyezmény nélkül hagyják ott az EU-t, az pedig nagyon fájni fog.

És az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk egyáltalán nem optimista. Az Eurológus jól összefoglalta a helyzetet. 

4. Vannak még szomorúbb dolgok: például az, hogy egy krími iskolában legalább 18 diák hunyt el egy robbanás következtében, a sebesültek száma pedig meghaladja az 50-et. Az eset a kercsi műszaki középiskola ebédlőjében történt, az orosz rendőrség egy 18 éves, öngyilkosásgot elkövetett fiatalt gyanusít, aki szerintük házi készítésű bombát hozott működésbe. Olga Grebennyikova, a tanintézet igazgatója azonban azt mondja, nem egy elkövető volt, hanem több robbanás is történt, valamint gépkarabélyosok járták végig a termeket, és tüzeltek emberekre. 

5. Harcos kormányunk ma újra harcba vonult, Trócsányi László igazságügyi miniszter ugyanis bejelentette, hogy az Európai Unió Bíróságához fordultak a Sargentini-jelentés miatt.

Szerintük nem volt meg a szükséges kétharmados többség, amikor az Európai Parlament elfogadta azt, ugyanis a tartózkodások a kormány szerint leadott szavazatnak kellett volna számítsanak. Pontosabban leadott ellenszavazatnak.

A Sargentini-jelentésről egybéként tegnap elfogadott egy tök fölösleges határozatotot az Országgyűlés. 

A Reggeli feketében pedig még ennél is izgalmasabb dolgokkal jelentkezünk minden héten hétfőn, szerdán és pénteken: iratkozz fel itt!  

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek