Gulyás Gergely a lakástakarék helyett a frankhitelt választotta

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.17. 16:39

Hogyan jutott ingatlanhoz a lakástakarékok állami támogatását villámgyorsan eltörlő kormány tagja, Gulyás Gergely? Kapnak-e fizetésemelést a hajléktalanokkal dolgozó szakemberek? Miért nem szavazta meg a Fidesz-KDNP a Trianon-emlékévet? És kapnak-e visszafizetési kedvezményt a diákhiteles apák? Az Azonnali erről kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert a kormányinfón, ahova az új kormány megalakulása óta először mehettünk be.

Gulyás Gergely a lakástakarék helyett a frankhitelt választotta

Nem lakástakarékból, hanem szülei segítségével és svájci frank alapú hitellel lett két lakása is Gulyás Gergelynek; ez magának a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a válaszából derült ki a kormányinfón az Azonnali kérdésére. Az Azonnalit az új kormány megalakulása óta először engedték be a kormányzati sajtótájékoztatóra többszöri próbálkozásunk után. 

Takarékoskodott-e lakáscélra Gulyás Gergely?

Mivel a napokban a kormány villámgyorsan eltörölte a lakástakarékok állami támogatását, azt kérdeztük Gulyástól, hogy ő takarékoskodott-e erre a célra, illetve milyen módon jutott ingatlanhoz. Gulyás részletesen elmesélte a történetet. 

+ Gulyás Gergelynek – aki akkor még csak 14 éves volt – és testvérének még 1995-ben vásároltak a szüleik egy 95 négyzetméteres lakást 11. kerületben, ez haszonélvezettel terhelt

+ Gulyás a bátyja részét évek alatt részletekben törlesztve megvette

+ 2008-ban vett egy másik, 55 négyzetméres, két szobás földszinti lakást is a 11. kerületben,

méghozzá svájci frank alapú hitelből, ami miatt jelezte is: „közgazdasági tájékoztatást ne tőlem kérjenek!”

+ a második lakás részleteit azóta is fizeti, de nem élt előtörlesztési lehetőséggel vagy más, a kormány által biztosított segítséggel, amit szerinte nem minden ellenzéki képviselő mondhat el magáról.

Akit érdekelnek a további részletek, az itt tekintheti meg a miniszter vagyonnyilatkozatát.

Kapnak-e fizetésemelést a hajléktalanokkal foglalkozó szakemberek?

Miután a kormány gyakorlatilag betiltotta a hajléktalanságot, azzal próbálják igazítani az ellátórendszert az új szabályozáshoz, hogy például hosszabb nyitvatartást rendelnek el a nappali melegedőknek. Ehhez viszont több szakember kell, szóval felmerül a kérdés, a kormány hogyan próbál majd a területre új dolgozókat vonzani? Gulyás szerint minden karitatív szervezettel beszélt a belügyminisztérium, biztosítanak plusz forrásokat, de

azt a kérdést megkerülte, hogy lesz-e fizetésemelés. Pontosabban azt mondta: reméli, hogy az minden területen várható.

Az Azonnali kérdezte arról a javaslatról is a minisztert, amely engedélyezné, hogy időszakosan zsúfoltabbak legyenek a hajléktalanokat ellátó intézmények. Ez persze a téli időszakra vonatkozna, vagyis felmerül a kérdés, nyáron lesz-e helye minden hajléktalannak, aki betartaná a törvényt?

A miniszter úgy vélte, fel kell mérni, hogy mennyien vesznek részt ilyen szociális ellátásban, ha szükséges, akkor ezt lehet bővíteni. A kérdésre, hogy mielőtt betiltották a hajléktalanságot, készítettek-e felmérést, úgy válaszolt: „az történt meg, hogy annyi hely rendelkezésre áll, amennyire szükség van”.

Mi lesz a diákhiteles apákkal?

Még nyáron írt az Azonnali arról, hogy az ombudsman és a HÖOK is kritizálta, hogy csak a nőknek csökkentik, illetve engedik el diákhiteles tartozásukat attól függően, hány gyermekük van.

Kérdésünkre, hogy számíthatnak-e hasonló engedményre az apák is, Gulyás azt mondta, készül egy demográfiai csomag, amiről még idén döntenek, ennek részeként megvizsgálják ezt a kérdést.

Nem az a baj a Trianon-emlékévvel, hogy az ellenzék javasolta

Gulyás beszámolt kérdésünkre azt is elárulta, miért szavazták le a fideszesek a Jobbik által felvetett Trianon-emlékév ötletét. Azért, mert

az első világháborús emlékév tart, és kiterjed az 1920-as évre is majd. Utóbbi keretében Trianonra is meg fognak emlékezni.

Emlékeztetett: a Fidesz volt az a párt, ami szándékosan nem Trianon-emléknapot vezetett be, hanem a nemzeti összetartozás napját. Szerinte az ezzel kapcsolatos jogszabály nagy erénye, hogy sok évtized után kísérletet tettek arra, hogy a jövőbe tekintsenek és felmérjék, miként lehet a magyar nemzet javára felhasználni azt, hogy számtalan országban él magyar nemzetiség. Egyébként

a miniszter szerint nem az volt a gond javaslattal, hogy a Jobbiktól jött.

Mindenesetre érdekes felidézni, hogy az ezzel kapcsolatos szavazáson a Fidesz-KDNP tartózkodott, akárcsak a liberális Bősz Anett, illetve a DK-sok nemmel szavaztak. A fideszesek közül egy képviselő mégiscsak igent nyomott a javaslatra: Bencsik János.

FOTÓ: Bruzák Noémi / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek