Nem ítéli el az LMP a Sargentini-jelentést az Országgyűlésben

Szerző: Hutter Marianna
2018.09.22. 13:12

Nem szavazza meg az LMP a Fidesz határozati javaslatát a Sargentini-jelentés elítéléséről, inkább saját javaslatot nyújtanak be migrációügyben – mondta a társelnök az Azonnalinak.

Nem ítéli el az LMP a Sargentini-jelentést az Országgyűlésben

Bár a Sargentini-jelentés végszavazásán nem vett részt az LMP EP-képviselője, Meszerics Tamás; a párt a magyar Országgyűlésben nem fogja megszavazni a dokumentumot elítélő fideszes határozati javaslatot. Meszerincs az Azonnalinak adott interjúban korábban azt mondta: szerinte a többi magyar képviselőnek sem kellett volna részt vennie az EP-s szavazásban, és amúgy is a Bizottságnak, nem az Európai Parlamentnek kellett volna döntenie a hetes cikkes eljárásról.

Keresztes László Lóránt, az LMP jelenleg egyedüli társelnöke az Azonnalinak most megmagyarázta, hogy miért nem támogatják mégsem a magyar parlamentben a jelentést elítélő fideszes javaslatot. Mint mondta, a Sargentini-jelentésnél azt az elvet vallották, hogy a kormány bűnei miatt ne vonják olyan eljárás alá Magyarországot, amelynek a végén akár elvehetik a szavazati jogát,

„ne a magyar embereket büntessék Orbán Viktor hibái miatt”.

(A Fidesz egyébként hasonlóképpen érvel, és következetesen azt kommunikálják: nem a magyar kormány, hanem egész Magyarország ellen indított eljárást az EP, Deutsch Tamás például Gyurcsány Ferencet és Ujhelyi Istvánt is külön nevesítette ebben a körben az Azonnalinak adott interjújában.)

A mostani fideszes határozati javasolatból azonban az süt – folytatta Keresztes László Lóránt –, hogy a miniszterelnök mindent tagad, ami a jelentésben van, és azt próbálja elhinteni a közvéleménnyel, hogy ezt a jelentést kizárólag a migrációval kapcsolatos álláspontja miatt fogadta el az Európai Parlament.

„Ez nyilvánvalóan marhaság!” – mondta hozzátéve, hogy a Fidesz határozati javaslata rengeteg pontatlan, hazug megállapítást tartalmaz.

Vagyis az LMP országgyűlési képviselői, bár az ezzel kapcsolatos vitában részt vesznek majd, de nemet fognak nyomni a Fidesz határozati javaslatára.

Ehelyett inkább azt érné el a párt, hogy a fideszesek inkább az általuk benyújtott határozati javaslatot fogadják el, amely a migrációval kapcsolatos alapvetéseket, feladatkijelöléseket tartalmazza. Keresztes szerint ennek elfogadásával a kormánypárti képviselők meg tudják mutatni, hogy komolyan veszik a migrációt, és fel kívánják tárni annak okait.

Az LMP-s javaslatban egyébként főként olyan általánosságok olvashatóak, mint hogy „meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét” vagy hogy „a globalizáció okozta migrációs nyomás kiváltó okainak kezelése érdekében az Európai Uniónak aktívabb szerepet kell vállalnia”, de szó van arról is, hogy „azonnali és hatékony lépéseket kell érvényesíteni a globális klímaváltozás ellen”.  A Sargentini-jelentésről viszont nincs benne egy szó se.

Az ellenzéki pártok közül még a Jobbik esetén kérdéses, hogy megszavazzák-e a Fidesz javaslatát – hiszen EP-képviselőjük, Balczó Zoltán tartózkodott a Sargentini-jelentés elfogadásakor –, de információink szerint erről még nem döntöttek.

A Fidesz által elfogadni szándékozott országgyűlési határozati javaslatnak egyébként a politikai deklaráción túl az égvilágon semmi jogi jelentősége nincs: egész biztosan nem fogja megállítani a 7-es cikkes eljárást az EU-ban.

FOTÓ: MTI / Kovács Tamás

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek