+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2018. augusztus 20. hétfő, 18:06
Míg a holland liberálisok szélsőjobboldali retorika segítségével nyertek választást, a magyar kormánynak sikerült ettől távoltartania magát – nem ez volt Gulyás Gergely egyetlen meglepő kijelentése hétfőn. A Kolozsvári Magyar Napokra érkező miniszter arra is figyelmeztette a politikusokat, hogy aki kereszténynek tartja magát, ne beszéljen folyamatosan a hitéről.

A magyar kormánynak sikerült távoltartania magát a szélsőjobboldali retorikától az eddigi migrációellenes kampányai során – ezt állította Gulyás Gergely egy újságíróknak tartott kolozsvári háttérbeszélgetésen hétfőn. A témát a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán hozta fel, hogy szerinte a holland liberális kormánypártnak nem sikerült távolságot tartani a szélsőjobboldaltól, ők éppen ennek segítségével nyertek választást. Az Azonnali kérdésére, hogy a migránsokat stoptáblával ábrázoló plakát polgári volt-e, azt mondta:

 

az „egy polgári pártnak volt a plakátja” és „attól, hogy ez mindenkinek nem nyerte el a tetszését, még lehetett egy jó plakát”.

 

A kérdésre, hogy mi a határ a szélsőséges és nem szélsőséges retorika közt, Gulyás azt mondta: az emberi méltóság tiszteletben tartása. Hogy ebbe beletartozik-e az, hogy a strasbourgi bíróság szerint volt arra példa, hogy a menekülteknek nem adtak enni a magyar tranzitzónákban, a miniszter úgy reagált: ő járt ilyen helyen, és azt tapasztalta, napi háromszor adnak ételt a vallási szokások figyelembe vételével. Azt „helytelennek” nevezte, ha valaki mégsem kapta meg a neki járó élelmezést.

 

„Az ország nem tökéletes, lehet is róla rosszat mondani, de az egyediből nem kell az általánosra következtetni” – mondta Gulyás Gergely. 

 

A miniszter a migrációellenes plakátokra visszatérve megjegyezte: ha valaki látott már politikai kampányt, tudja, hogy akadémiai disszertációk nem jelennek meg rajtuk, inkább leegyszerűsítőek. Arra, hogy neki tetszett-e a plakát, kitérően annyit válaszolt: „jól fejezte ki a politikai szándékainkat”. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy várhatóak-e hasonló plakátok a jövőben, erről még nem döntöttek, „de ha lesz, mindenki számára elérhető és látható lesz”.

 

Gulyás Gergely hétfőn, a sajtóbeszélgetés előtt előadást is tartott a IX. Kolozsvári Magyar Napokon. Téma: a nemzeti sorskérdései. Gulyás itt kifejtette: „minden, ami rossz, árulás volt” a nemzetpolitikában, a szocialisták nyolc éves kormányzatának időszakára esett. Ám 2010 után a helyzet megváltozott, és olyan politikai mélységbe kerültek ezek az erők, hogy vagy megszűntek, vagy meggyengültek. Bár jelenleg több szomszédos országot is a folyamatos politikai válság jellemez, a magyar kormány abban érdekelt, hogy ezek az országok is stabilak legyenek. Ugyanis „a sokat emlegetett magyarkártyát az szokta kijátszani, aki nem elég erős”.

 

A miniszter arról is beszélt: el kell felejteni azt a „buta liberális maszlagot”, hogy az állam semleges.

 

Szerinte ugyanis az sem semlegesség, ha valaki értéktelenséget hirdet, hiszen ő is normarendszer alapján cselekszik. Gulyás a vallásossággal kapcsolatban egy intelmet is megfogalmazott: aki a politikában önmagát kereszténynek tartja, ne nagyon beszéljen erről, legalábbis ne folyamatosan. Mert ha valóban keresztény, az a magatartásából kiderül, ha azonban nem, akkor az kontraproduktív lehet.

 

 

A migráció kérdése természetesen a miniszter kolozsvári előadásában is szóba került. Úgy vélte, a magyar kormány ereje és szava fontosabb Európában, mint amit a nemzet lélekszáma vagy gazdasági teljesítménye indokolna, ez részben a migráció ügyének köszönhető.

 

A közönségből érkező kérdésre elmondta, hogy a pápának és a politikának más a feladata, a pápa nem mondhat mást, mint hogy mindenkinek segíteni kell, aki szükséget szenved. A különbség az, hogy

 

a kormány szerint olyan segítséget nem szabad nyújtani, ami újabb milliókat hoz Európába, „az butaság”, mert „van az a létszám, ami után lehetetlen integrálni”, fejtegette Gulyás.

 

A minisztert egyébként igen nagy lelkesedéssel fogadták Kolozsváron. A vele való beszélgetést vezető Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója az „egyik legnépszerűbb és legismertebb” személyiségként konferálta fel a fideszes politikust, majd többször Gulyástól vett idézetektől vezette fel a miniszternek szóló kérdéseit. 

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás