+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2018. augusztus 20. hétfő, 18:06
Míg a holland liberálisok szélsőjobboldali retorika segítségével nyertek választást, a magyar kormánynak sikerült ettől távoltartania magát – nem ez volt Gulyás Gergely egyetlen meglepő kijelentése hétfőn. A Kolozsvári Magyar Napokra érkező miniszter arra is figyelmeztette a politikusokat, hogy aki kereszténynek tartja magát, ne beszéljen folyamatosan a hitéről.

A magyar kormánynak sikerült távoltartania magát a szélsőjobboldali retorikától az eddigi migrációellenes kampányai során – ezt állította Gulyás Gergely egy újságíróknak tartott kolozsvári háttérbeszélgetésen hétfőn. A témát a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán hozta fel, hogy szerinte a holland liberális kormánypártnak nem sikerült távolságot tartani a szélsőjobboldaltól, ők éppen ennek segítségével nyertek választást. Az Azonnali kérdésére, hogy a migránsokat stoptáblával ábrázoló plakát polgári volt-e, azt mondta:

 

az „egy polgári pártnak volt a plakátja” és „attól, hogy ez mindenkinek nem nyerte el a tetszését, még lehetett egy jó plakát”.

 

A kérdésre, hogy mi a határ a szélsőséges és nem szélsőséges retorika közt, Gulyás azt mondta: az emberi méltóság tiszteletben tartása. Hogy ebbe beletartozik-e az, hogy a strasbourgi bíróság szerint volt arra példa, hogy a menekülteknek nem adtak enni a magyar tranzitzónákban, a miniszter úgy reagált: ő járt ilyen helyen, és azt tapasztalta, napi háromszor adnak ételt a vallási szokások figyelembe vételével. Azt „helytelennek” nevezte, ha valaki mégsem kapta meg a neki járó élelmezést.

 

„Az ország nem tökéletes, lehet is róla rosszat mondani, de az egyediből nem kell az általánosra következtetni” – mondta Gulyás Gergely. 

 

A miniszter a migrációellenes plakátokra visszatérve megjegyezte: ha valaki látott már politikai kampányt, tudja, hogy akadémiai disszertációk nem jelennek meg rajtuk, inkább leegyszerűsítőek. Arra, hogy neki tetszett-e a plakát, kitérően annyit válaszolt: „jól fejezte ki a politikai szándékainkat”. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy várhatóak-e hasonló plakátok a jövőben, erről még nem döntöttek, „de ha lesz, mindenki számára elérhető és látható lesz”.

 

Gulyás Gergely hétfőn, a sajtóbeszélgetés előtt előadást is tartott a IX. Kolozsvári Magyar Napokon. Téma: a nemzeti sorskérdései. Gulyás itt kifejtette: „minden, ami rossz, árulás volt” a nemzetpolitikában, a szocialisták nyolc éves kormányzatának időszakára esett. Ám 2010 után a helyzet megváltozott, és olyan politikai mélységbe kerültek ezek az erők, hogy vagy megszűntek, vagy meggyengültek. Bár jelenleg több szomszédos országot is a folyamatos politikai válság jellemez, a magyar kormány abban érdekelt, hogy ezek az országok is stabilak legyenek. Ugyanis „a sokat emlegetett magyarkártyát az szokta kijátszani, aki nem elég erős”.

 

A miniszter arról is beszélt: el kell felejteni azt a „buta liberális maszlagot”, hogy az állam semleges.

 

Szerinte ugyanis az sem semlegesség, ha valaki értéktelenséget hirdet, hiszen ő is normarendszer alapján cselekszik. Gulyás a vallásossággal kapcsolatban egy intelmet is megfogalmazott: aki a politikában önmagát kereszténynek tartja, ne nagyon beszéljen erről, legalábbis ne folyamatosan. Mert ha valóban keresztény, az a magatartásából kiderül, ha azonban nem, akkor az kontraproduktív lehet.

 

 

A migráció kérdése természetesen a miniszter kolozsvári előadásában is szóba került. Úgy vélte, a magyar kormány ereje és szava fontosabb Európában, mint amit a nemzet lélekszáma vagy gazdasági teljesítménye indokolna, ez részben a migráció ügyének köszönhető.

 

A közönségből érkező kérdésre elmondta, hogy a pápának és a politikának más a feladata, a pápa nem mondhat mást, mint hogy mindenkinek segíteni kell, aki szükséget szenved. A különbség az, hogy

 

a kormány szerint olyan segítséget nem szabad nyújtani, ami újabb milliókat hoz Európába, „az butaság”, mert „van az a létszám, ami után lehetetlen integrálni”, fejtegette Gulyás.

 

A minisztert egyébként igen nagy lelkesedéssel fogadták Kolozsváron. A vele való beszélgetést vezető Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója az „egyik legnépszerűbb és legismertebb” személyiségként konferálta fel a fideszes politikust, majd többször Gulyástól vett idézetektől vezette fel a miniszternek szóló kérdéseit. 

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás