Az év európaijának választották, de nem engedték be az EU területére

2018.08.15. 09:44

Egy temesvári fesztiválra hívták meg a koszovói drámaírót, de vízumot már nem kapott.

Az év európaijának választották, de nem engedték be az EU területére

Koszovó nem aprózza el az Európai Unió felé tett gesztusokat: május kilencedikét, azaz az Európa-napot hivatalos nemzeti ünnepként ismerték el. Ezen a napon osztják ki immár három éve Az Év Európaija-díjat, amit olyan koszovóiak kaphatnak meg az EU helyi képviseletétől, akik sokat tettek az EU értékeinek népszerűsítéséért Koszovóban.

A díjat idén az elismert koszovói drámaíró, Jeton Neziraj kapta, aki egyébként egy olyan kulturális civil szervezet vezetője, amelyet kilencven százalékban az EU finanszíroz.

Így többszörösen is meglepetés volt, hogy Neziraj a nyár elején egész egyszerűen nem kapott vízumot az Európai Unióba.

A drámaírót egy temesvári színházi fesztiválra hívták meg, de amikor megpróbált vízumot szerezni magának és csapatának, minden általuk megkeresett EU-ország nagykövetsége visszautasította őket – írja a Balkan Insight. Neziraj szerint volt olyan nagykövet és bürokrata, akik próbáltak nekik segíteni, ezért nem is nevezi meg külön az érintett nagykövetségeket. A probléma szerinte általános: megalázzák a koszovóiakat a szigorú procedúrával.

„Csak akkor vagyunk jó európaiak, ha Koszovóban maradunk”

– nyilatkozta Neziraj, aki szerint ez az egész ügy rávilágít arra, mennyire abszurd helyzetben vannak a koszovóiak, akik már egyébként is eléggé ki vannak akadva a vízumszabályok miatt. A drámaíró szerint neki kifejezetten kötelessége, hogy felszólaljon ebben az ügyben, ha már ilyen díjat kapott az EU-tól.

A dolgok azonban mozgásban vannak a Szerbiától 2008-ban függetlenedett Koszovóban, több fronton is: egyrészről az ország teljesítette már a vízummentességhez szükséges kritériumokat, így hamarosan könnyebben utazhatnak az EU-ba a koszovóiak.

Másrészről pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy bizonyos területcserék után Szerbia is elismerheti az ország függetlenségét, így nyitva állhat majd az út az ENSZ-tagság felé.

FOTÓ: Jeton Neziraj Facebook-oldala

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek