Jobban megéri szlovák köztársasági elnöknek lenni, mint magyarnak

Szerző: Petróczi Rafael
2018.07.10. 14:35

Majdnem másfélszer többet keresett tavaly a szlovák köztársasági elnök, mint magyar kollegája. Sovány vigasz lehet Áder Jánosnak, hogy Kövér László viszont több, mint a dupláját vihette haza 2017-ben, mint a szlovák házelnök, Andrej Danko. Egyedül a miniszterelnöki fizetések mozognak egy súlycsoportban a két országban.

Jobban megéri szlovák köztársasági elnöknek lenni, mint magyarnak

Érdekes összeállítást közölt az Új Szó a vezető szlovák közjogi méltóságok 2017. évi, bruttó javadalmazásáról. 

Andrej Kiska köztársasági elnök tavalyi fizetése 95 955 euró volt. A mostani euró-forint árfolyamon számolva a szlovák állam feje 31 089 420 forinttal lett gazdagabb az elmúlt évben. És ebben a számításban nem szerepel többek között a 261 288 euróra rugó osztalék, amit az államfő tavaly felvett. Ha mindent figyelembe veszünk, Andrej Kiska bőven százmillió forint feletti vagyonra tett szert, egész pontosan 120 909 024 forinttal lett gazdagabb.

Magyar kollégája, Áder János elbújhat mellette, még akkor is, ha a szlovák politikusnak csak az alapfizetését vesszük alapul. A magyar állam vezetője törvény szerint a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresére jogosult. A köztisztviselői illetményalap évek óta 38 650 forint, aminek harminkilencszerese meghaladja a havi másfélmilliós, évi tizennyolc milliós összeget.

Áder János álla biztosan nem fog felkopni: 18 088 200 forintos évi fizetését bármelyik magyar örömmel elfogadná. Ez azonban még mindig csupán ötvennyolc százaléka a szlovák államfő fizetésének.

Hasonlóan kirívó különbséget találunk, ha a házelnöki javadalmazásra vetünk egy pillantást. Andrej Danko szlovák házelnök 2017-ben 30 310 eurós, átszámítva  9 820 440 forintos fizetéssel büszkélkedhetett. Ez a töredéke a Kövér László által megkeresett összegnek. Akárcsak a köztársasági elnök, a magyar házelnök is a a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresére jogosult.

Mivel Kövér egyben parlamenti képviselő is, ehhez adódik hozzá a 747 878 forintos havi képviselői tiszteletdíj éves összesítésének harminc százaléka, ami 2 692 360 plusz jövedelmet hoz a konyhára évente. Kövér László tavalyi fizetése így 20 780 561 forintra rúgott, ami több mint a duplája annak, amit szlovák kollégája keresett. 

Ugyanez a számítás érvényes a magyar miniszterelnök esetében is: Orbán Viktor tavaly szintén 20 780 561 forinttal lett gazdagabb miniszterelnöki és képviselői pozíciója okán. Az azóta lemondott, ám 2017-ben még a miniszterelnöki pozíciót betöltő szlovák exkollégája, Robert Fico ehhez képest 57 064 eurót, átszámítva 18 488 736 forintot keresett. A három közjogi méltóság közül így

egyedül a miniszterelnöki fizetések mozognak egy súlycsoportban magyar-szlovák viszonylatban.

A matek azonban lehet, hogy Magyarországon hamarosan már nem fog működni. Ha ugyanis a köztisztviselői illetményalapot a mostani mintegy harminckilencezerről hatvanezer forintra emelnék, akkor az a közjogi méltóságok fizetését is jelentősen megemelné. Ilyen tervekről jelentek meg értesülések a sajtóban, a Fidesz azonban válaszul közleményben kijelentette, hogy az illetményalap emelése nincs napirenden.

NYITÓKÉP: Andrej Kiska / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek