Beiktatták Čaputovát, magyarul is köszönetet mondott

Szerző: Illés Gergő
2019.06.15. 19:38

A nemrég megválasztott, progresszív szlovák elnök beszédében minden polgár szolgálatát ígérte, és hitet tett az etnikai és nemzeti kisebbségek védelme mellett is.

Beiktatták Čaputovát, magyarul is köszönetet mondott

Még március végén választották meg Szlovákia elnökének a Progresszív Szlovákia nevű újhullámos-liberális párt politikusát, Zuzana Čaputovát. Az elnökválasztás eredménye kisebb meglepetés volt, ugyanis az euroszkeptikus lengyel és magyar kormányok mellett, valamint az ideológiamentes-populista cseh kormány mellett kinőtt a visegrádi térségben egy nyíltan EU-párti, liberális alakulat, melynek jelöltje meglepő fölénnyel,

58-42 arányban győzte le a szociáldemokrata EU-biztos ellenfelét, Maroš Šefčovičot.

Az előző elnök Andrej Kiska megbízatása ugyanakkor csupán június 15-én járt le, így Čaputovát két és fél hónapos átmeneti időszak után végül szombaton iktatták be hivatalába.

Beiktatási beszédében a frissen hivatalba lépett elnök az Új Szó tudósítása szerint elmondta, „nem irányítani akar, hanem szolgálni a polgárokat”, és minden ember elnökévé szeretne válni, elnöksége során pedig konstruktív együttműködésre törekszik. Ezen felül hitet tett az országben élő nemzeti kisebbségek és etnikumok jogvédelme mellett is.

Emellett Čaputová nyíltan kiállt az ország euroatlanti integrációja mellett, valamint a klímaváltozás elleni fellépést is sürgette. Az államfő jogállamisági kérdéseket is feszegetett, mikor kijelentette: „senki nem olyan fontos, vagy befolyásos, hogy a törvény felett álljon”. 

Beszédének végén szimbolikus gesztusként nemcsak szlovákul mondott köszönetet, hanem magyarul, ruszinul, csehül és cigányul is.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke is gratulált Čaputovának, és reményét fejezte ki, hogy az új államfő mindenki elnöke tud majd maradni, így a kisebbségeké is. Valaki azonban hiányzott a ceremóniáról: Robert Fico korábbi szlovák kormányfő volt az, aki 2018-ben részben Jan Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró brutális meggyilkolása, és az azt követő, a szociáldemokrata kormánypártot magával rántó belpolitikai válság miatt kényszerült lemondásra. Fico azt nyilatkozta: egy régóta tervezett esküvőn kellett ott lennie, ezért is nem jelent meg a ceremónián.

Egy apróbb baki is történt a beiktatás során Andrej Danko házelnöknek, a nacionalista SNS politikusának köszönhetően: Danko ugyanis olyan hosszasan beszélt, hogy Čaputová beiktatási beszédére a tervezett déli időpont helyett csak hat perccel ezután került sor,

vagyis technikailag hat percig nem volt államfője Szlovákiának a házelnök miatt.

Az új elnök első útja a szlovák-osztrák határ melletti, Duna-parti Dévénybe (Devín) vezetett, ahol megkoszorúzta a vasfüggöny áldozatainak emlékművét. Ez szintén kiállásként is értelmezhető az ország EU- és NATO-integrációja mellett egy olyan országban, ahol az euroszkeptikus jobboldal a szavazatok igen nagy hányadát szerzi meg választásról választásra.

BORÍTÓKÉP: Progresívne Slovensko / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek