Victor Ponta tényleg a román Gyurcsány

Szerző: Bukovics Martin
2018.05.29. 19:20

Az egykori román szocdem miniszterelnök macroni ihletésű balközép pártot alapított nemrég, amelybe sorra lépkednek át a kormányzó román szocdem képviselők. Ponta vonzereje annyi embert átvitt a pártba, hogy a héten pár pillanatig elveszett a kormánypártok többsége is a parlamentben. Ha ügyes, boríthatja az asztalt.

Victor Ponta tényleg a román Gyurcsány
Áll a bál a román politikában. Ha ügyeseket lép, Victor Ponta simán felboríthatja az asztalt.

A korábbi román kormányfő ugyanis kérelmezni fogja a hét folyamán, hogy az általa vezetett új alakulat, a Pro Romania saját parlamenti frakciót alakíthasson. Ez az a párt, amely tavalyi alapításakor még egy újabb nacionalista valaminek tűnt, mígnem a Politico meg nem írta róla, hogy újabban Emmanuel Macron francia elnök Európa-pártiságát és balközép vonalát akarja Romániában meghonosítani.

A Ponta-párt most sorra csábítja át a képviselőket a nevében szociáldemokrata, de inkább nacionalista PSD-ből. A PSD Ponta egykori pártja, amelynek élén 2012 és 2015 között az ország miniszterelnöke volt. Vagyis

a politikus román Gyurcsány Ferencként kimazsolázgatja a román MSZP-ből az ilyen-olyan arcokat, hogy berakja őket a román DK-ba.

Napról napra ülnek át a PSD-ből Pontához. A múlt héten jó pár képviselő, köztük több volt miniszter is otthagyta a PSD-t. Szerdán Mircea Titus Dobre volt idegenforgalmi, pénteken Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi, majd Augustin Jianu volt távközlési miniszter is bejelentette, hogy átigazol Ponta új pártjába. A távozó politikusok elégedetlenek a PSD jelenlegi vezetésével és a kormány teljesítményével. A jelenlegi kormányfő, Viorica Dăncilă a harmadik miniszterelnöke Romániának 2017 eleje óta, vagyis amióta a PSD kormányoz.

Mivel egyre több szociáldemokrata honatya vándorol át Victor Ponta új pártjába, a parlamenti többség szavazatai egyre fogynak, a PSD pedig még függőbbé válik az RMDSZ-től, nyilatkozta hétfő este Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt elnöke, értékelve a történteket. A Kelemen Hunor vezette RMDSZ képviselői bár nem tagjai a PSD-ALDE kormánykoalíciónak, de kívülről támogatják azt. 

A héten egyébként volt már olyan, hogy egy ideig eltűnt a kormánykoalíció többsége a PSD-ből Pontához átlépett öt képviselő miatt.

Aztán varázsütésre előbukkant egy alsóházi képviselő és egy szenátor Băsescu pártjából, akik úgy gondolták, nekik jobb helyük van a PSD-nél. A PSD-ALDE (utóbbi magát liberális pártnak tartja) így jelen állás szerint már nincs kisebbségben a bukaresti alsóházban. (Amióta Băsescu bejelentette, hogy a ciklus végén visszavonul a politikától, elkezdett erjedni a pártja, a szenátusi frakciót konkrétan feloszlottnak lehet tekinteni.) Sőt, a bukaresti főpolgármesterasszony szerint lesznek még olyan ellenzékiek, akiknek hirtelen vonzóvá vált a kormányoldal, és átlépnek a PSD-frakcióba. Gabriela Firea hét ilyen politikusról tud.

A román Agerpres hírügynökség tudósítása szerint Ponta pártja rendezvényén így fogalmazott, hogy további híveket toborozzon: „Sokan vannak olyanok, akik mellettünk állnak ugyan, de nehezen tudnak elszakadni. Nekem sem volt könnyű elszakadnom az egyetlen párttól, amelynek valaha tagja voltam. Sok volt párttársammal tárgyaltam az utóbbi időben, és világosan elmondtam nekik, hogy a Pro Romania balközép párt, az elmúlt években folytatott politikát visszük tovább.” Hozzátette, ha esedékessé válik, alakulata a kormányzó PSD-vel hozná létre a legtermészetesebb szövetséget, de Liviu Dragnea és csapata nélkül.

Tiszta MSZP-DK, nem?

Liviu Dragnea Románia tényleges vezetője, ám mivel papírja van arról, hogy bűnöző, nem töltheti be a miniszterelnöki pozíciót. Jelenleg is folyik ellene eljárás, ő emögött hol Soros Györgyöt, hol a Romániában párhuzamos államnak nevezett háttérhatalmat látja. (Sorosozni Ponta is remekül tud.) Ponta és Dragnea konfliktusa 2017 nyarán szabadult el igazán, ekkor buktatta meg a PSD saját miniszterelnökét, a Ponta által támogatott Sorin Grindeanut. Ponta ezután keményen nekiment Dragnea pártvezetési módszereinek. Az egész vége az lett, hogy Pontát és Grindeanut is kizárták a PSD-ből.

Victor Ponta lehet, hogy hamarosan revansot tud venni Liviu Dragneán. Az erősődő, de így sem túl erős ellenzék vezető ereje, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanis már egy ideje arra gyúr, hogy megbuktassák a román kormányt. (Ez a jelenlegi kormányfőt, Dragnea harmadik bábját lemondásra felszólító Klaus Johannis államfőnek sem lenne ellenére.)

A PNL a bizalmatlansági indítványhoz keresi a partnereket, és ha létrejön a Ponta-féle Pro Romania frakciója, akkor a PSD még kedvezőtlenebb helyzetbe kerül, és közelebb kerülhet a kormány megbuktatása is. Ehhez azonban tényleg ügyesnek kell lenniük, mivel a bizalmatlansági indítványról az alsóház és a szenátus együttesen szavaz. Utóbbiban a PSD-ALDE jelen állás szerint kényelmes többséggel bír, pláne azután, hogy Băsescu frakciójából többen is átültek a szocdemekhez.

A cikk elkészítésében Kiss Brigi is közreműködött.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek