Székelyek trollkodják a románokat, ezúttal a focival

2018.05.24. 08:34

Idén is ott lesz az alternatív foci vb-n a négy éve alakult székely válogatott. A magyarellenes Dan Tanasă román blogger szerint a székely válogatott Magyarország irredenta projektjének a része, tagjait pedig ki kellene tiltani a román bajnokságokból.

Székelyek trollkodják a románokat, ezúttal a focival

Idén május 31. és június 9. között rendezik Londonban a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (ConIFA) világbajnokságát. A ConIFA mikronemzetek, kisebbségek, hontalan népek, illetve el nem ismert államok fociválogatottjait tömöríti. Olyan csapatokat, amelyek nem tartoz(hat)nak a FIFA égisze alá.

A londoni tornán ott lesz a székely válogatott is, amely bár évek óta létezik, több nemzetközi tornán is résztvett már, egyes magyarellenes románok viszont még mindig  nem tudnak túllépni a létezésén. 

Bár a legtöbb helyen objektíven számoltak be a ConIFA világbajnokságról és a székely válogatottról, azért akadtak kivételek. A Székelyhon.ro szerint most éppen

Dan Tanasă, egy román blogger vetette fel, hogy minden olyan focistát ki kellene zárni a román bajnokságokból, akik részt vesznek a kisebbségi foci vb-n.

Tanasăt a román Antena3 tévécsatorna kereste meg az ügyben, a blogger pedig kifejtette: bár ártalmatlannak tűnhet az esemény, hiszen a meccseket csak egy 3000 fős stadionban játszák, de mégis oda kell figyelni rá, mert szerinte a székely válogatott is csak egy része egy sokkal nagyobb, irredenta projektnek, amit Magyarország folytat Románia egy részén.

A magyarellenes blogger önjelölt érdekvédőként és kvázi hivatásos feljelentőként tevékenykedik, célja megvédeni a magyar lakta területek románjait „a többségi elnyomástól”. Ennek érdekében panaszokat és feljelentéseket tesz, illetve nyilvánosan hangoztatja nemztetszéseit. 

Másik tévébe is meghívták a magyarellenes bloggert

Ugyanez a román blogger a B1 tévé Bună, România! (Helló, Románia!) című műsorában is megismételte a gondolatait, ahol az egyik műsorvezető, Radu Buzăianu felvetette a hasonlatot a katalánokkal, mire

arra jutottak, hogy Székelyföld válogatottja a sporton keresztül történő autonomista propaganda egyik eszköze.

Ebben műsorban megpróbálták elérni telefonon Ilyés Róbertet, a székely válogatott játékos-edzőjét, miután viszont nem tudták elérni, jó ötletnek tartották, hogy azon viccelődjenek, hogy melyik klubcsapatban játszott, illetve hogy milyen származású. 

A másik műsorvezető, Răzvan Zamfir később felolvasta a kisebbségi vb résztvevőit, és amikor Tibethez ért, a műsorvezetők és a magyarellenes blogger együtt törtek ki nevetésben, majd mind megegyeztek abban, hogy Székelyföld nem létezik. 

A székelyek az egyik legesélyesebb csapat

A székely válogatott (hivatalosan: Székelyföldi Labdarúgó Egyesület) egyébként egy viszonylag friss kezdeményezés, 2014-ben alakultak meg. Első hivatalos mérkőzésüket a magyarországi Debreceni VSC csapata ellen játszották, azóta viszont már számtalan meccs van a hátuk mögött, és a ConIFA Európa-bajnokságain és a 2016-os világbajnokságán is résztvettek már.

A 2015-ös, Debrecenben rendezett ConIFA Eb-n a 6. helyen végzett a székely válogatott, a 2016-os világbajnokságon viszont nem jutottak tovább a csoportkörből. Egy évvel később az Eb-n viszont javítottak: a 2017-es kisebbségi kontinenstornán már bronzérmet szereztek.

Hogy idén hogyan szerepelnek, azt persze előre nehéz megjósolni.

Székelyföld válogatottja jelenleg az 5. helyen áll a ConIFA világranglistáján, így mindenképpen ők az egyik esélyes csapat.

Azonban a válogatott edzője szerint a földön kell maradni. „Az, hogy az Eb-n harmadikok lettünk, nem azt jelenti, hogy egy világbajnokságon automatikusan esélyessé lépünk elő. Viszont minket kötelez az Észak-Cipruson elért eredmény, most még erősebb kerettel megyünk, és a székely nagyfejűségünk arra sarkall minket, hogy még jobb eredményt érjünk el” – idézte Ilyés Róbertet a Székelyhon.ro.

Mini óceániai szigetállammal kezd a csapat

A válogatott utazó keretét épp a napokban hirdette ki a válogatott játékos-edzője, Ilyés Róbert, illetve Jakab Zoltán szakmai igazgató. A csapat gerincét az FK Csíkszereda játékosai adják, de tagja két 1. Ligában (román elsőosztály) szereplő játékos, Fülöp István (Sepsi OSK) és Fülöp Lóránd (FC Botoșani), nekik még tart a bajnokság, és az eredményektől függ, hogy együtt utaznak a kerettel, vagy csak később csatlakoznak hozzájuk. Hat olyan játékos is utazik Londonba, akik most először öltik majd fel a székely mezt.

A székely válogatott a világbajnokságon a C-csoportban szerepel, első meccsét május 31-én, helyi idő szerint délben játssza a a Csendes-óceánban fekvő Tuvalu ellen, majd június 2-án 14 órakor következik az afrikai Matabeleland együttese, június 3-án 18 órától pedig Padánia, azaz Észak-Olaszország csapata.

NYITÓKÉP: Csizmadia Csaba / Székely-válogatott fb-oldala

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek