Ha még nem tudod, kire szavazz, töltsd ezt ki, és tudni fogod

Szerző: Bukovics Martin
2018.03.06. 11:45

Fidesz? Momentum? KDNP? MSZP? Gyurcsányék? Kutyapárt? Lehet más? Kire kéne szavazni? Itt egy alkalmazás, ami pár tucat kérdés megválaszolása után elárulja, mely pártok gondolatvilágához állsz a legközelebb.

Ha még nem tudod, kire szavazz, töltsd ezt ki, és tudni fogod

Aki annyira tanácstalan, hogy még az sem elég neki, hogy az Azonnali videósorozatában a pártok szakpolitikusai 1-1 percben elmondják, mely területen mit akarnak, annak itt a Vokskabin 2018-as parlamenti választásokra kifejlesztett kiadása. Kedd, vagyis március 6. óta ugyanis elstartolt az új felület: céljuk, hogy kikémleljék a kitöltő véleményét mindenféle témában, majd elmondják neki, hogy világnézete mely pártokhoz áll legközelebb. 

A főleg társadalompolitikai kérdésekből álló tesztet magyar, német és angol nyelven lehet kitölteni. A kitöltés után az alkalmazás összehasonlítja a látogató véleményét az egyes pártok programjában található állításokkal. Tizenegy párt programját nyálazták át: olyan egzotikus képződmények is helyet kaptak benne, mint az MSZP listáján induló Párbeszéd és a Liberálisok. A Kutyapárt azonban hiába van ott a feltüntetett pártok között, a teszt végi kiértékeléskor nem szerepeltetik.

Egy ilyen tesztnek gyakran az a vége, hogy a hardcore fideszes rájön, hogy ő valójában momentumos, a jobbikos meg azzal szembesül, hogy a DK jön ki második helyen.

A március 6-i indulásnak a készítők külön sajtótájékoztatót is szántak az Andrássy Egyetemen. Hangsúlyozták: a teszt pártfüggetlen, nem tud és nem is akar a választó helyett dönteni, csupán tájékoztatást nyújt az aktuális politikai kérdésekben, és ösztönöz további információ gyűjtésére, meg persze némi gondolkodásra.

A Vokskabin az osztrák, bajor, baden-württembergi és szövetségi német finanszírozású, budapesti székhelyű Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a netPOL, Politikai Kommunikációs Hálózat közös tudományos kutatási projektje. Külföldön több évtizedes múltra tekintenek vissza a hasonló online eszközök: ilyen például Németországban a Wahl-o-mat és Svájcban a Smartvote.

Sőt: még statisztikák is vannak arról, hogy mely országokban hány embert befolyásol egy-egy ehhez hasonló teszt kitöltése. Litvániában a szavazók 8 százaléka, Németországban 30 százaléka, Hollandiában pedig 52 százaléka csekkolja le, mekkora egyezés van saját nézetrendszere és az általa választani kívánt politikai erő követelései között.

Irány tehát a teszt.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek