+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kiss Brigi
2018. február 22. csütörtök, 16:09
Történelmi sikert értek el a magyarok a pjongcsangi téli olimpián: a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. A négyfős csapatnak két „igazi” magyar mellett két félig kínai srác is tagja volt. Az egész ország meglengette kalapját előttük. A migránsokat nem igazán kedvelők, és Orbán Viktor is. Az az Orbán Viktor, aki néhány hete egyik bevándorlásellenes beszédében azt mondta: nem akarunk sokszínűek lenni.

 

És tényleg meglett! Ugyan nem egyéniben, mint amiben sokan, köztük én is elsősorban vártam, hanem váltóban, de mégis meglett Magyarország első téli olimpiai aranyérme. És ez talán így még gyönyörűbb, hiszen egy csapat aranyérmet hoztak össze a rövidpályás gyorskorcsolyázó srácok. 

 

Még ha nagyon patetikusan is hangzik, mégis lehet abban valami sorsszerű, hogy ha már az egyéni eredmények nem alakultak olyan jól sem Liu Shaoang, sem Liu Shaolin Sándor számára – előbbi pontot se szerzett, utóbbi két 5. helyet szerzett, harmadik távján pedig kizárták a döntőben –, a váltó, vagyis a csapat, melynek mellettük Burján Csaba és Knoch Viktor volt még a tagja, megszerezte az olimpiai aranyérmet. 

 

Azt azért a sportrajongók tudják, hogy a csapatverseny mindig különleges, mindig más, mint az egyéni. Talán több is annál.

 

Most tehát négy magyar srác – köztük kettő olyan, akiknek bizony az édesapja bevándorló – fantasztikus történelmi sikerének örül az ország. Az az ország, ami lassan két éve azzal kel és fekszik, hogy a bevándorlás rossz, nem kellenek a migránsok, 

 

Magyarország maradjon meg magyar országnak, és még lehetne folytatni a sort. 

 

Kósa Lajos, aki a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, már a pálya mellett, rögtön a futam után ölelgette a versenyzőket.

 

Természetesen gratulált már nekik a Facebookon keresztül Orbán Viktor is. Két bevándorló hátterű srácnak!

 

Az az Orbán Viktor, aki egy évvel ezelőtt az etnikai homogenitás megőrzésének fontosságáról elmélkedett, néhány hete pedig arról beszélt, hogy a sokszínűség nem érték, mi pedig nem is akarunk sokszínűek lenni.

 

Talán nem állítunk merészet, ha azt mondjuk: egy olyan sportágban, amit jellemzően az ázsiaiak dominálnak, azért tudtunk mégis labdába rúgni, sőt, végül olimpiai aranyat nyerni, mert egyrészt jelenleg Magyarország két legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázója két félig kínai srác, másrészt, mert a válogatott vezetőedzője egy kínai nő, Lina Zhang. 

 

Ő egyébként szintén a Liu-testvéreknek köszönhetően került Magyarországra, és hozzá tudta tenni a magyar rövidpályás gyorskorcsolyához azt a plusz tudást, ami több évnyi kemény munka után végül egy történelmi magyar sikerben csúcsosodott ki. 

 

A sokszínűség ezúttal biztosan érték volt.

 

 

FOTÓ: MTI/Czeglédi Zsolt

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás