+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kiss Brigi
2018. február 22. csütörtök, 16:09
Történelmi sikert értek el a magyarok a pjongcsangi téli olimpián: a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. A négyfős csapatnak két „igazi” magyar mellett két félig kínai srác is tagja volt. Az egész ország meglengette kalapját előttük. A migránsokat nem igazán kedvelők, és Orbán Viktor is. Az az Orbán Viktor, aki néhány hete egyik bevándorlásellenes beszédében azt mondta: nem akarunk sokszínűek lenni.

 

És tényleg meglett! Ugyan nem egyéniben, mint amiben sokan, köztük én is elsősorban vártam, hanem váltóban, de mégis meglett Magyarország első téli olimpiai aranyérme. És ez talán így még gyönyörűbb, hiszen egy csapat aranyérmet hoztak össze a rövidpályás gyorskorcsolyázó srácok. 

 

Még ha nagyon patetikusan is hangzik, mégis lehet abban valami sorsszerű, hogy ha már az egyéni eredmények nem alakultak olyan jól sem Liu Shaoang, sem Liu Shaolin Sándor számára – előbbi pontot se szerzett, utóbbi két 5. helyet szerzett, harmadik távján pedig kizárták a döntőben –, a váltó, vagyis a csapat, melynek mellettük Burján Csaba és Knoch Viktor volt még a tagja, megszerezte az olimpiai aranyérmet. 

 

Azt azért a sportrajongók tudják, hogy a csapatverseny mindig különleges, mindig más, mint az egyéni. Talán több is annál.

 

Most tehát négy magyar srác – köztük kettő olyan, akiknek bizony az édesapja bevándorló – fantasztikus történelmi sikerének örül az ország. Az az ország, ami lassan két éve azzal kel és fekszik, hogy a bevándorlás rossz, nem kellenek a migránsok, 

 

Magyarország maradjon meg magyar országnak, és még lehetne folytatni a sort. 

 

Kósa Lajos, aki a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, már a pálya mellett, rögtön a futam után ölelgette a versenyzőket.

 

Természetesen gratulált már nekik a Facebookon keresztül Orbán Viktor is. Két bevándorló hátterű srácnak!

 

Az az Orbán Viktor, aki egy évvel ezelőtt az etnikai homogenitás megőrzésének fontosságáról elmélkedett, néhány hete pedig arról beszélt, hogy a sokszínűség nem érték, mi pedig nem is akarunk sokszínűek lenni.

 

Talán nem állítunk merészet, ha azt mondjuk: egy olyan sportágban, amit jellemzően az ázsiaiak dominálnak, azért tudtunk mégis labdába rúgni, sőt, végül olimpiai aranyat nyerni, mert egyrészt jelenleg Magyarország két legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázója két félig kínai srác, másrészt, mert a válogatott vezetőedzője egy kínai nő, Lina Zhang. 

 

Ő egyébként szintén a Liu-testvéreknek köszönhetően került Magyarországra, és hozzá tudta tenni a magyar rövidpályás gyorskorcsolyához azt a plusz tudást, ami több évnyi kemény munka után végül egy történelmi magyar sikerben csúcsosodott ki. 

 

A sokszínűség ezúttal biztosan érték volt.

 

 

FOTÓ: MTI/Czeglédi Zsolt

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Utazás, kiállítás, zene, egy jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás