Mik lesznek a diáktüntetők, ha nagyok lesznek?

2018.01.20. 11:04

Kik a diákok, akik kimentek tüntetni? Milyen szakmákban képzelik el magukat a jövőben? Vasutas, történelemtanár, informatikus, rendőr, tengerbiológus, vadakat terelő juhász vagy Habony Árpád? Maradnának egyáltalán Magyarországon? Az Azonnali körbekérdezte őket.

A demonstráción egy szórólapot is osztogattak, amelyen a diáktüntetés szervezőinek 12+1 pontos követeléslistája volt olvasható. Amennyiben a kormány január 31-ig nem ad jogszabályi garanciát ezek teljesítésére, akkor a diákok újra kimennek tüntetni.

Mutatjuk, mi áll a diákok követeléseiben.

1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!

3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!

4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!

5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!

6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!

7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!

8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!

9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!

10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!

11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.

12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!

+1. Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek