Bauer Tamás: Se Botka, se Karácsony nem lesz miniszterelnök

2017.08.22. 09:06

Nem érzi magát összegyurcsányozódva az MSZMP és az SZDSZ után egy ideje Gyurcsány Ferenc pártjában politizáló Bauer Tamás. A DK prominense az Azonnalinak arról beszélt: még úgy is szurkol a Momentumnak, hogy néha csacsiságokat csinálnak, megkerülik a valódi politikai kérdéseket, nemzetképük pedig a Fideszével egyezik meg.

Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció korábbi alelnöke az augusztus 20-i ellenzéki tüntetésen viszonylag sok kérdésről elmondta véleményét az Azonnalinak. Az MSZMP és az SZDSZ után most Gyurcsány Ferenc pártjában politizáló Bauer leszögezte: nem lesz nagy MSZP-DK-összefogás a 2018-as parlamenti választáson, legfeljebb az egyéni választókerületek szintjén, ahol ő a demokratikus pártok közös jelöltjére szeretne majd szavazni, a külön induló Momentum jelöltjére semmiképp.

„Soproni Tamás sok csacsiságot beszél”

– reagált Bauer a Momentum alelnökének 24.hu-n megjelent interjújára, ahol a 2014-es önkormányzati választáson Együtt-MSZP-DK-Párbeszéd támogatással induló Soproni leszögezte: „Nem állunk be az Új Pólusba és nem gyurcsányozzuk össze magunkat.”

Az Azonnali kérdésére, miszerint milyen érzés összegyurcsányozódva lenni, a Gyurcsány-párti politikus azt mondta: 

„Én nem vagyok összegyurcsányozódva. Én az vagyok, aki az elmúlt harminc évben voltam.”

Bauer úgy látja, bár sok liberális elem van a Momentum programjában, főleg gazdaságpolitikai elképzeléseikben, nem mondható ki a pártról, hogy ők lennének az új SZDSZ, már csak azért sem, mert „a nemzet kérdésésben a Momentum lényegében a Fidesz álláspontját képviseli”. A politikus ezért drukkol nekik, hogy kijavítsák a hibáikat és sikeres politikai szereplők legyenek majd valamikor. Bauernek az augusztus 20-án bemutatott, a Járókelő.hu mintájára megalkotott Cselekvés Körei platformról is megvolt a nem túl pozitív véleménye:

„A »vágjuk föl az időseknek a fát«, a »szedjük össze a szemetet«, a »gyűjtsünk aláírásokat a kórházbezárások ellen« a valós politikai döntések pótlására irányulnak.”

Bauert ezek az akciók a Jobbik korai éveire emlékeztetik, azzal a különbséggel, hogy szerinte Vona Gáborék nem kerülték meg a kérdéseket, amikor a fontos politikai témákról kérdezték őket. Mint mondta, bár sem Fekete-Győr Andrásék, sem az ő részéről sem merült fel, hogy szorosabbra kéne fűzni a kapcsolatot, ő azért drukkol a Momentumnak. Ahogy Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének is, bár sok esélyt nem ad neki.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek