A Momentum megunta a Puzsér-Karácsony kabarét. Ez nem csoda, és nem is tragédia

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2019.06.04. 12:10

Az ellenzék válsága nem az, hogy a Momentum most „megkavarta a szart”, hanem az, hogy egy ellenzéki előválasztásra nem tudott a többi párt egy-egy nagyjából hasonló arcot feldobni, és érte kampányolni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Az utóbbi napokban többféle olyan cikket olvastam, amely a DK és a Momentum előtt álló feladatokról szól, és egyben bőséges tanáccsal is ellátja a pártokat. Én egyiknek se szeretnék tanácsot adni, mindössze egy érdekes jelenségre hívom fel a figyelmet, ez pedig az evolúció.

Jelenleg Magyarországon a Momentum az a párt, amelyikben aktív pártevolúció zajlik. Az MSZP és az LMP haldoklik, és a Jobbik orvosai is bármelyik reggel dönthetnek úgy, hogy a párt ápolását a krónikus osztályon folytatják. A Fidesz kiszállt a demokratikus pártfejlődés folyamatából, ők más utat járnak. A DK is előre mozdult, de ott inkább azt látni, hogy végre belátták, hogy Dobrev Klára jobb arc és jobb vezető a pártnak, mint Gyurcsány, majd egy jó alapokra épített és jól kivitelezett kampánnyal elszívták az MSZP maradék szavazóbázisának jó részét, és valamennyi passzív szavazót.

Jó szériában lenni

A Momentumnál az látszik, hogy a párt vezetése egyre inkább tanul bele a politizálásba, egyre jobban értik a hatalmi logikát, és egyre többször hoznak helyes döntéseket. Ráadásul aktív tagságuk van, amely bővül és egyre alkalmasabbá válik országos politikai akciók végrehajtására. Ez nem mond semmit arról, hogy amit mondanak, az nekem vagy másnak szimpatikus-e. Viszont most már mindenki figyel rá.

Nyilván segíti ezt a szűz kéz előnye, de a Momentum akkor is jó szériában van, abban a fajtában, amikor a focistának 4-5 meccsen át minden lövéséből gól lesz. Ilyen jó döntésnek tartom én Kerpel-Fronius Gábor elindítását az ellenzéki előválasztáson.

Eleve ez az előválasztás – ha lesz – a Momentum hazai pályáján lesz megtartva. A Momentum teljes támogatói bázisa aktív internethasználó, és ha jól értem, ez egy netes szavazás lesz. Ráadásul a Momentum Budapesten ér el kiváló eredményeket.

Aki azt mondja, hogy egy párt ne „zavarja össze” az „ellenzéki összefogást” azzal, hogy jelöltet indít egy előválasztáson, az nem érti a demokráciát. Az előválasztás pont azért van, hogy a lehető legtöbb jelöltből kiválaszthassuk a legjobbat.

A „tét nélküli” előválasztás jó ötlet, főleg, hogy az „éles” választás meg a Fidesznek lesz hazai pálya, ott már nem szabad hibázni. Én inkább azokra a pártokra haragszom, amelyek nem indítanak jelöltet, de értem, hogy miért nem teszik. A Puzsér Róbert mögött álló pártok csúnyán leégtek az EP-választáson, nem kis részben azért, mert Puzsér média-ámokfutásainak magyarázásával voltak elfoglalva, amikor mozgósítani kellett volna. Karácsony Gergely a parkolóüggyel sokadjára keveredett olyan kényes kommunikációs helyzetbe, amelyből nem tudott jól kijönni.

Lehet, csak én vagyok vele szemben túl kritikus, de az én szememben ő belemerevedett az ellenzék fiatal és tehetséges örök ígéretének a szerepébe, és várja, hogy majd ehhez egyszer szavazók is jönnek. De nincs hozzá olyan pártja, amely kampányolna, mozgósítana.

Az ellenzék válsága

Ehhez képest a Momentum elindít egy 53 éves, nyelveket beszélő férfit, akinek politikai múltja egyelőre „csak” ellenzéki aktivizmus, vagyis a 18-53 éves kora között eltelt 35 évben vagy tanult, vagy megélt a munkájából. Az Európa-szerte zajló politikai irányváltáshoz képest még egy picit túl idős is, de Budapesten egy önkormányzati választáson ez a nagyjából jó kor, meg különben is,

Tarlós Istvánhoz képest bárki csak fiatalosabb lehet, még Károly walesi herceg is.

Fogalmam sincs arról, hogy Kerpel-Fronius mennyire jó jelölt. A Momentum több vezetőjével ellentétben vele nem söröztem még sose, nem tudom, miről mit gondol, milyen a temperamentuma, stb.

A Momentum nyilván majd most csinál egy awareness kampányt, ahol majd megtudunk többet a pasasról. Mi ez a fura név, tud-e gitározni és vannak-e gyerekei. Megismerkedünk majd a programjával, majd megjelennek képek a Tömegközledési Emberrel, a Parkolómutyi Emberrel, a Virágot Minden Erkélyre Emberrel, a Kerületi Momentum Emberrel és hasonlókkal. Lesz majd celebrity endorsement.

Ez a normális működés. Feldobtak egy nevet, bevezetik a piacra. Meg akarják nyerni a választókat. Ha valami reményt adhat, az az, hogy egy jó szériában levő párt elő tud venni egy életkorra, háttérre, megjelenésre nagyjából stimmelő arcot, és el tudja indítani az előválasztáson.

Az ellenzék válsága nem az, hogy a Momentum most „megkavarta a szart”, hanem az, hogy egy ellenzéki előválasztásra nem tudott a többi párt egy-egy nagyjából hasonló arcot feldobni, és érte kampányolni.

Szerintem nem arra kell haragudni, aki látva a Puzsér-Karácsony-kabarét és megérezve a lehetőséget, azt mondta, ennél ők tudnak (szerintük) jobbat, és megpróbálkoznak.

Végülis nyerő szériában vannak.

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek