2013 óta több, mint 18 ezer menekült halt meg a Földközi-tengeren

Szerző: Techet Péter
2019.07.25. 19:55

A Corriere della Sera összefoglalta, hol és mennyi menekült vesztette életét, vagy legalábbis tűnt el a Földközi-tengeren. A számok aktualitása, hogy Líbia partjainál ma százötven menekült tűnt el.

2013 óta több, mint 18 ezer menekült halt meg a Földközi-tengeren

Az olasz jobboldali liberális Corriere della Sera napilap kiszámolta: 2013 októbere óta egész pontosan 18 434 olyan ember halt meg (avagy tűnt el) a Földközi-tengeren, aki háború vagy szegénység elől menekült Afrikából Európába.

2013. október 3-án több, mint ötszáz menekült vesztette életét egy hajószerencsétlenségben Lampedusa szigeténél, ettől az időponttól vette végig az olasz napilap az áldozatok számát és az egyes katasztrófákat. Akiket érdeklik a részletek, ide kattinthat. (Angolul meg itt olvasható.)

2018 januárjáig több, mint másfél millió ember érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, vagy legalábbis próbált volna bejutni a kontinensre:

a legtöbben (egymillióan) 2015-ben jöttek, ezzel szemben 2018-ban csak 138 ezren próbáltak meg tengeren át bejutni Európába.

Nemzetiségi bontásban a legtöbben (persze ez is csak egy tizenegy százalékos arányt jelent) Guineából érkeztek, őket követik szintén tizenegy százalékkal a marokkóiak, majd kilenc-nyolc százalékkal a Maliból és Szíriából menekülők. Négy százaléknál többen jöttek Afganisztánból, Irakból, Algáriából, Elefántcsontpartból és Tunéziából. Más országok lakói csak az érkezett egymillió ember négy százalékát teszi ki.

A menekültek kétharmada férfi.

2019 eddigi legnagyobb szerencsétlensége

A számok azért lettek ismét aktuálisak, mert Líbia partjainál megint történt egy szerencsétlenség: a líbiai partiőrség jelentése szerint egy menekültekkel teli hajó süllyedt el a partoknál. Százötvenen tűntek el, száznegyvenöt menekültet vissza tudott vinni a partiőrség Líbiába.

Amint az Avvenire olasz katolikus napilap írta:

vélhetően a 2019-es év legnagyobb menekültkatasztrófájáról lehet szó,

eddig ennyi ember idén még nem vesztette el az életét a Földközi-tengeri menekülési útvonalon.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek