ENSZ: vérré fog változni a Földközi-tenger vize, ha nem lesznek mentőhajók

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.10. 08:26

Az ENSZ szerint ezrek készülnek Líbiából útnak indulni, és húsz százalékuk már így is a vízbe fullad.

ENSZ: vérré fog változni a Földközi-tenger vize, ha nem lesznek mentőhajók

Az ENSZ vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a Földközi-tengeren a halálesetek drámaian meg fognak növekedni, amennyiben nem lesznek mentőhajók az Afrikából Európába átkelni akaró migránsok számára.

„Ha nem lépünk közbe gyorsan, vérré változik a tenger”

– mondta Carlotta Sami,  az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának dél-európai szóvivője a The Guardian című brit lapnak.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg többezren készülnek Líbiából elindulni a tengeri útvonalon. Ők általában olyan országokból származnak, amelyek háborúktól és százazságtól szenvednek. Amennyiben nincsenek mentőhajók, úgy veszélyben lesz az életük, idén ugyanis már 350-en fulladtak a tengerbe. Sami szerint az átkelőknek 20 százaléka odavész.

„Mostanság egy enyhe növekedés tapasztalható a migrációban abban a térségben. Nyilván nincsenek pontos adataink,a migránsok ugyanis nem jelentik be, pontosan mikor terveznek indulni, helyettük az embercsempészek hozzák meg a döntéseket. Őket meg a legkevésbé sem érdekli, hogy azok, akiket útnak indítanak, élve vagy halva fognak megérkezni” – mondja Sami az interjúban.

A menekítések azonban kemény nyilatkozatokat és intézkedéseket váltottak ki sok politikusnál, például Olaszországban vagy Máltában. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem csak kritizálta a szervezeteket, amelyek mentéssel foglalkoztak, hanem lezáratta előttük az ország összes kikötőjét is, mondván, emberkereskedelmet folytatnak.

FOTÓ: NykterinosCC BY-SA 4.0, Link

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek