Környezetszociológus, a Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) ügyvezetője, egyik alapítója.
Jobban tennénk, ha füstölthús-ízű növényi „sonkát” ennénk. De a planetáris gondokat nem a borsófehérjeburger fogja megoldani...
Az Ukrajna lerohanását követő élelmiszer-áremelkedésre hivatkozva az EU több olyan szabályt is enyhített márciusban, melyek a mezőgazdaság óriási környezeti terhelését csökkentenék. Pedig a természet pusztulása, a talajélet romlása, a klímaváltozás hatásai ellen most kellene cselekedni. Ráadásul ezek a lépések épphogy ellenállóbbá tennék az élelmiszerrendszereinket, így alkalmazkodóbb lenne az élelmiszer-ellátásunk egy, a mostanihoz hasonló geopolitikai krízisben.
Az Európai Bizottság tönkre akarja tenni az agráriumot, sok gazdát tönkre tennének, és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás sem csökkenne – hasonló sommás ítéleteket bőven olvastunk az elmúlt hónapokban a környezet-egészségügyi biztonságunk érdekében született, Termőföldtől az Asztalig nevű uniós stratégiáról. Az valahogy fel sem merült, hogy milyen előnyöket hozhatna ez az intézkedéscsomag már pusztán az elszálló energiaárakért felelős olaj és gázfüggőségünk vagy akár fehérje-takarmány függőségünk csökkentésében.
Ennek a cikknek a tartalma kiskorúakra káros lehet, csak akkor olvass tovább, ha elmúltál 18 éves.
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.