+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. március 4. szerda, 10:50
Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Az Azonnalin kiemelt figyelmet fordítunk a trianoni békeszerződés idei századik évfordulójára. Ennek szellemében egy Ablonczy Balázs-nagyinterjúval kezdtük az évet, most pedig havonta jelentkező podcastsorozatot indítunk az Ablonczy-vezette MTA-s Trianon 100 kutatócsoport történészeivel, hogy résztémák mentén világítsák meg, mégis mi történt száz évvel ezelőtt.

 

Az első rész vendége Révész Tamás hadtörténész, aki a Károlyi-kormány hadügyminiszterének mondására utalva Nem akartak katonát látni? címmel írt könyvet a hadsereg korabeli állapotáról. Révész azt mondja: bár bevett dolog Károlyit hibáztatni és hazaárulózni a hadsereg világháború utáni leszereléséért, Károlyiék valójában a Monarchia leszerelési tervét hajtották végre, amit még 1915-ben, egy évvel a háború kitörése után kezdtek kidolgozni.

 

Révész elmeséli, hogyan tértek haza a katonák a frontról, és miért volt a leszerelési projekt a kor legnagyobb HR-katasztrófája.

 

Arról is beszél, hogy a Tanácsköztársaság alatt felállt magyar Vörös Hadsereg miért kezdett hadjáratba a Felvidéken, miközben alapvetően a kommunista ideológián nyugodott, és mennyire heterogén volt ennek a hadseregnek az összetétele.

 

De mi motiválta a katonákat? Általában nem az ezeréves határok, hanem a saját falujuk védelme – mondja Révész, aki egy szürreális történetet is elmesél a könyvének címlapfotójáról (cikkünk nyitóképe), amelyen

 

IV. Károly egyenruhájába bújt, békés megyei szlovák önkéntesek egy szlovák nacionalista párt zászlója alatt vonulnak be büszkén a magyar bolsevik kormány vörös hadseregébe, hogy harcoljanak a románok ellen.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy az első világháború utáni harcok és frontvonalak hogyan befolyásolták a trianoni határokat, és mi a közös a hadseregben meg a fociban, hallgasd végig a podcastot itt az Azonnalin, vagy Spotify-on!

 

/attachment/0037/36636_copy_3_trianon_cover_final.png

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja Trianon századik évfordulóján. Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás