+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. március 4. szerda, 10:50
Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Az Azonnalin kiemelt figyelmet fordítunk a trianoni békeszerződés idei századik évfordulójára. Ennek szellemében egy Ablonczy Balázs-nagyinterjúval kezdtük az évet, most pedig havonta jelentkező podcastsorozatot indítunk az Ablonczy-vezette MTA-s Trianon 100 kutatócsoport történészeivel, hogy résztémák mentén világítsák meg, mégis mi történt száz évvel ezelőtt.

 

Az első rész vendége Révész Tamás hadtörténész, aki a Károlyi-kormány hadügyminiszterének mondására utalva Nem akartak katonát látni? címmel írt könyvet a hadsereg korabeli állapotáról. Révész azt mondja: bár bevett dolog Károlyit hibáztatni és hazaárulózni a hadsereg világháború utáni leszereléséért, Károlyiék valójában a Monarchia leszerelési tervét hajtották végre, amit még 1915-ben, egy évvel a háború kitörése után kezdtek kidolgozni.

 

Révész elmeséli, hogyan tértek haza a katonák a frontról, és miért volt a leszerelési projekt a kor legnagyobb HR-katasztrófája.

 

Arról is beszél, hogy a Tanácsköztársaság alatt felállt magyar Vörös Hadsereg miért kezdett hadjáratba a Felvidéken, miközben alapvetően a kommunista ideológián nyugodott, és mennyire heterogén volt ennek a hadseregnek az összetétele.

 

De mi motiválta a katonákat? Általában nem az ezeréves határok, hanem a saját falujuk védelme – mondja Révész, aki egy szürreális történetet is elmesél a könyvének címlapfotójáról (cikkünk nyitóképe), amelyen

 

IV. Károly egyenruhájába bújt, békés megyei szlovák önkéntesek egy szlovák nacionalista párt zászlója alatt vonulnak be büszkén a magyar bolsevik kormány vörös hadseregébe, hogy harcoljanak a románok ellen.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy az első világháború utáni harcok és frontvonalak hogyan befolyásolták a trianoni határokat, és mi a közös a hadseregben meg a fociban, hallgasd végig a podcastot itt az Azonnalin, vagy Spotify-on!

 

/attachment/0037/36636_copy_3_trianon_cover_final.png

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja Trianon századik évfordulóján. Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Próbáljuk a jó oldaláról megközelíteni a dolgot: nem kell a részeg locsolkodókat kerülgetni, és marad kaja!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás