+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. március 4. szerda, 10:50
Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Az Azonnalin kiemelt figyelmet fordítunk a trianoni békeszerződés idei századik évfordulójára. Ennek szellemében egy Ablonczy Balázs-nagyinterjúval kezdtük az évet, most pedig havonta jelentkező podcastsorozatot indítunk az Ablonczy-vezette MTA-s Trianon 100 kutatócsoport történészeivel, hogy résztémák mentén világítsák meg, mégis mi történt száz évvel ezelőtt.

 

Az első rész vendége Révész Tamás hadtörténész, aki a Károlyi-kormány hadügyminiszterének mondására utalva Nem akartak katonát látni? címmel írt könyvet a hadsereg korabeli állapotáról. Révész azt mondja: bár bevett dolog Károlyit hibáztatni és hazaárulózni a hadsereg világháború utáni leszereléséért, Károlyiék valójában a Monarchia leszerelési tervét hajtották végre, amit még 1915-ben, egy évvel a háború kitörése után kezdtek kidolgozni.

 

Révész elmeséli, hogyan tértek haza a katonák a frontról, és miért volt a leszerelési projekt a kor legnagyobb HR-katasztrófája.

 

Arról is beszél, hogy a Tanácsköztársaság alatt felállt magyar Vörös Hadsereg miért kezdett hadjáratba a Felvidéken, miközben alapvetően a kommunista ideológián nyugodott, és mennyire heterogén volt ennek a hadseregnek az összetétele.

 

De mi motiválta a katonákat? Általában nem az ezeréves határok, hanem a saját falujuk védelme – mondja Révész, aki egy szürreális történetet is elmesél a könyvének címlapfotójáról (cikkünk nyitóképe), amelyen

 

IV. Károly egyenruhájába bújt, békés megyei szlovák önkéntesek egy szlovák nacionalista párt zászlója alatt vonulnak be büszkén a magyar bolsevik kormány vörös hadseregébe, hogy harcoljanak a románok ellen.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy az első világháború utáni harcok és frontvonalak hogyan befolyásolták a trianoni határokat, és mi a közös a hadseregben meg a fociban, hallgasd végig a podcastot itt az Azonnalin, vagy Spotify-on!

 

/attachment/0037/36636_copy_3_trianon_cover_final.png

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja Trianon századik évfordulóján. Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

Az egészségügyi tanácsnok szerint a budafokiak több, nem egészen konstruktív megjegyzést tettek az ehhez szükséges megállapodáshoz, így elhúzódott minden.

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is tesztel, mint az emberek.

Ismételten több mint százzal csökkent az aktív esetszám, mivel 140 gyógyultra csak 23 új megfertőzés jutott.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás