+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. március 4. szerda, 10:50
Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Az Azonnalin kiemelt figyelmet fordítunk a trianoni békeszerződés idei századik évfordulójára. Ennek szellemében egy Ablonczy Balázs-nagyinterjúval kezdtük az évet, most pedig havonta jelentkező podcastsorozatot indítunk az Ablonczy-vezette MTA-s Trianon 100 kutatócsoport történészeivel, hogy résztémák mentén világítsák meg, mégis mi történt száz évvel ezelőtt.

 

Az első rész vendége Révész Tamás hadtörténész, aki a Károlyi-kormány hadügyminiszterének mondására utalva Nem akartak katonát látni? címmel írt könyvet a hadsereg korabeli állapotáról. Révész azt mondja: bár bevett dolog Károlyit hibáztatni és hazaárulózni a hadsereg világháború utáni leszereléséért, Károlyiék valójában a Monarchia leszerelési tervét hajtották végre, amit még 1915-ben, egy évvel a háború kitörése után kezdtek kidolgozni.

 

Révész elmeséli, hogyan tértek haza a katonák a frontról, és miért volt a leszerelési projekt a kor legnagyobb HR-katasztrófája.

 

Arról is beszél, hogy a Tanácsköztársaság alatt felállt magyar Vörös Hadsereg miért kezdett hadjáratba a Felvidéken, miközben alapvetően a kommunista ideológián nyugodott, és mennyire heterogén volt ennek a hadseregnek az összetétele.

 

De mi motiválta a katonákat? Általában nem az ezeréves határok, hanem a saját falujuk védelme – mondja Révész, aki egy szürreális történetet is elmesél a könyvének címlapfotójáról (cikkünk nyitóképe), amelyen

 

IV. Károly egyenruhájába bújt, békés megyei szlovák önkéntesek egy szlovák nacionalista párt zászlója alatt vonulnak be büszkén a magyar bolsevik kormány vörös hadseregébe, hogy harcoljanak a románok ellen.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy az első világháború utáni harcok és frontvonalak hogyan befolyásolták a trianoni határokat, és mi a közös a hadseregben meg a fociban, hallgasd végig a podcastot itt az Azonnalin, vagy Spotify-on!

 

/attachment/0037/36636_copy_3_trianon_cover_final.png

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja Trianon századik évfordulóján. Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás