Kétfarkúak: Valahogy el kéne jutnia odáig az ellenzéknek, hogy engedjen az evolúciós kiválasztódásnak

2022.08.02. 06:50

Az utóbbi évek legnagyobb tüntetéshullámát váltotta ki a kormány KATA-módosítása, valamint a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése. A tüntetések élére azonban egyetlen parlamenti párt sem volt képes állni, bár igaz, hogy a tüntetők részéről erre határozottan nem is volt igény. A Momentum akcióin túl az egyetlen párt, amely jelentősebben kivette a részét a demonstrációkból, illetve azok szervezéséből, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt volt. De mire ment a kutyapárt a tüntetésekkel, elegendő-e mindez, és lesz-e folytatása? Erről beszélgettünk az Azonnali podcastjában az MKKP két társelnökével, Döme Zsuzsannával és Kovács Gergellyel.

Az MKKP szervezte azt a „pikniket” a KATA ellehetetlenítése miatti tiltakozásként, aminek során elfoglalták az Erzsébet hidat július 14-én, és ahonnan megbilincselték és elvitték a rendőrök Kovács Gergelyt, a Kétfarkú Kutyapárt társelnökét. Az előállítás oka az volt, hogy lelépett az úttestre, valamint az előállítása során marihuánát találtak nála, ami miatt be is vitték a rendőrségre.

A legutóbbi hírek szerint mindezért 75 ezer forintra bírságolták, amit, ha nem fizet ki, akkor közérdekű munkára válthatja, ami 90 óra közmunkát jelentene.

„Az a helyzet, hogy én még soha életemben nem dolgoztam 90 órát”

- válaszolta ezzel kapcsolatban Kovács, aki részletesen elmesélte az előállítás okát és körülményeit, valamint a lehetséges következményeket is taglalta.

A tüntetések kapcsán kifejtették, hogy örültek volna, ha százszor annyian vannak, mint voltak, de már annak is örültek, hogy egyáltalán tüntetés volt, hiszen a választások után szerintük nem tűnt úgy, hogy valaha is lesznek komolyabb ellenzéki megmozdulások. Annál is inkább, mert

„az időközik eredményeit nézve is elég brutál, hogy kétszeres eredményeket ér el a Fidesz Budapesten az ellenzékhez képest”.

Kovács szerint a hídfoglalásban ennyi volt, augusztus 20-én azonban újabb megmozdulásra készülnek egy – ahogy nevezik – közös tűzijáték nem-nézéssel.

A tüntetések kapcsán általában azonban úgy fogalmaz, hogy minden ellenzéki tüntetésnek ugyanaz a vége, amelyeknek több formája van, s aminek az eredménye mindig az, hogy ki tud menni az utcára az, aki szeretne, de

„Aztán sajnos haza megyünk. De ameddig nem 50 ezer ember megy ki az utcára, ez ilyen marad”.

Döme Zsuzsanna úgy gondolja, hogy bár a Kutyapártot sokszor érik mindkét oldalról különböző vádak, de szerinte

„Az egy 21. századi politikai pártnak a szerepe, amit mi keresünk, és ezzel szemben azt látom, hogy amit a többiek csinálnak, az teljesen a 20. század második felének az ideológiája”.

Az ellenzékről, illetve az ellenzéki pártok valós-, vagy látszatszerepéről az önkormányzatokon belül szerintük elég jól megmutatkozik a magyar politikai valóság, ami sokszor tényleges ellenzékiséget jelent, de sok esetben ugyanannak a nomenklatúrának az integráns részét képezik.

Kovács Gergely az interjú utolsó egyharmadában azt is kijelentette, hogy 

„Finoman szólva sem bánom utólag, hogy nem jutottunk be a parlamentbe”.

Hogy miért, arról is bővebben beszének a Helyzet podcastban, ahogy elárulnak részleteket arról is, hogy a XII. kerületben miben mutatkoznak meg bizonyos, név szerint említett ellenzéki képviselők visszásságai, de szó van vidéki szerveződésről, társadalmi fejlődésről, és az is kiderül, hogy szót adtak volna Gyurcsány Ferencnek, ha ő is fel akart volna szólalni a tüntetéseken.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.