Bennem feloldja a félelmet az a gondolat, hogy mindenképpen elpusztulunk

2022.07.21. 13:20

Kevés olyan termékeny, multiinstrumentális és hiperaktív tehetség van a magyar könnyűzenében, mint iamyank, aki eleinte dobosnak készült, tíz év után azonban maga mögött hagyta a zenekarokat, és zenei producerként kezdett tevékenykedni. Ebből aztán annyi szerteágazó dolog született, hogy felsorolni is nehéz: filmzenék, nagyzenekari produkció, meditációs projekt, techno, metal, fúziós projektek.

Yank még 2016-ban azt nyilatkozta, hogy 25 évesen eljutottál arra a szintre, hogy nem akart olyan lenni, mint a 25 éve a reklámszakmában dolgozó kollégái, akik hiába keresnek jól, de teljesen kiégtek. Ennek szellemében ott hagyta a szakmát és a zenében is a különutasságot választotta.

E döntésével kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy

Túl nagy volt a verseny-nyomás, én pedig nem tudok versenyezni azzal, ami éppen az igény.  

Állítása szerint, ha azt a szempontot nézné, hogy nagyobb lett-e a hírneve, vagy a közönsége, akkor nem vált be ez a döntés, azonban, ha úgy nézi, hogy teljes szabadságban tud alkotni, akkor viszont nagyon is bevált. 

A hazai elektronikus zenei életben gyakorlatilag nem vesz részt, így az azokban lévő belső feszültségekről és ellentétekről sem tud sokat, de ennek oka leginkább az szerinte, hogy egész egyszerűen nem folyt bele soha az ilyen mechanizmusokba. Mindenesetre azt elmondta, hogy szerinte leginkább kommunikálnia kellene egymással a szervezőknek.

Természetesen nem mentünk el szó nélkül az utóbbi évek, valamint a jelent történései mellett sem. Állítása szerint

összességében jól viselte a járványidőszak befelé fordulását, de a végén azért őt is elérte a kreatív válság, amiből szerencsére sikerült kijönnie

– annál is inkább, mert nem nagyon jellemző rá, hogy ne tudna valamin dolgozni. A jövő kapcsán azonban komoly aggodalmai vannak, aminek örvén egy új projektbe is belekezdett.

De mi a helyzet a futó produkcióival? Hogy kerül a képbe a metal és a Mad Max? Mitől nyugtatja meg őt a disztopikus jövő és mit remél attól?

Kiderül az Azonnali legújabb podcast-epizódjából.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.