A zeneiparban mindenki tudta, hogy változás lesz a KATA-ban, csak azt nem, hogy ennyire agresszív

2022.07.15. 14:09

A KATA módosítása miatti közfelháborodás mindenhol vezető hír, hiszen számtalan embert érint a kreatív ipartól kezdve a zenészekig bezárólag.

A Music Hungary Szövetség, mely a hazai zeneipart és az ehhez kapcsolódó- és támogató tevekénységeket végző művészeket és vállalkozásokat tömöríti, korábban felkereste a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy egyeztessenek a kreatív iparágnak a KATA adózás átalakításával kapcsolatos elképzeléseiről.

Az egyeztetést a Music Hungary Szövetség kezdeményezte miután megismerte a BKIK részletes szakmai javaslatát. Az egyeztetésen pedig mindkét fél egyetértett abban, hogy a kreatív iparnak szüksége van arra, hogy a kreatív iparágak munkavégzési sajátosságaira alapuló különálló adózási formában rendelkezésére álljon egy olyan egyszerű adózási lehetőség, mely adminisztratív terhektől és -költségektől mentes. Erre a Music Hungary Szövetség már ki is dolgozott egy javaslatot, amit eljuttat az érdekelt döntéshozókhoz.

Az Azonnali podcastjának e heti epizódjában ennek szellemében a zenészek helyzetével foglalkozunk, akik sok más terület dolgozói mellett épphogy kezdtek volna kilábalni a koronavírus miatti lezárások helyzetéből, amely során egyébként szinte semmiféle állami támogatást nem kaptak. A Music Hungary Szövetség pedig a helyzet megoldása érdekében igyekszik most tenni, amelyről a szervezet képviseletében Süli Andrással, a debreceni Campus Fesztivál programigazgatójával, illetve a Nagyerdei Víztorony klubprogramjainak szervezőjével beszélgettünk.

Süli szerint a helyzet valóban kritikus és bár a zeneipar résztvevői számítottak arra, hogy változás lesz a KATA-ban, arra nem számítottak, hogy ilyen gyorsan és ilyen léptékben fog megtörténni a változás.

Ezzel együtt úgy gondolja, hogy mindenképp kincstári optimizmussal kell hozzáállni ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben változást érhetnek el. A KATA ugyanis szerinte a maga egyszerűségében a zeneipari dolgozók számára is egy bár nem hibátlan, de egyszerűségében egy nagyon optimális adónem volt, amit egyszerűen hiba teljesen ellehetetleníteni.

De mihez tudnak kezdeni a zenészek, ha így marad a KATA módosítása? Mi lehet az oka annak, hogy a kormány így viszonyul a kulturális szektorhoz? Mit tud tenni a helyzet megoldása érdekében a Music Hungary? Kiderül a Helyzet legújabb részéből.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.