Jó volna néhány jobboldali coming out – Krekó Péter az Azonnalinak

2022.01.05. 06:55

Krekó Péter szerint azon, hogy a magyar társadalomban a melegek ne váljanak ellenséggé, segítene, ha több jobboldali szereplő vállalna fel a nyilvánosság előtt a szexuális orientációját – ugyanakkor Krekó úgy véli, nem szerencsés, hogy így helyezik nyomás alá a közbeszédben a meleg jobboldaliakat. A Political Capital ügyvezető igazgatójával a kormány homofób kampánya mellett beszélgettünk arról, mennyire fogékony a magyar társadalom az álhírekre, mennyire számít polarizáltnak a magyar politikai élet és van-e esély a két tömb közötti békére. Podcast!

Demokratikus képmutatásnak hívjuk, amikor a saját politikai oldalam pártjaitól megengedhetőnek tartom, amit az ellenoldal részéről elfogadhatatlannak, ez széles körben jellemző a magyar politikai életre

– mondta első 2022-es közéleti podcastunkban Krekó Péter.

A Political Capital ügyvezető igazgatója szerint

az idei parlamenti választáson egy régóta negatív kampányüzenetekkel operáló kormányoldal néz szembe egy frusztrált ellenzékkel,

ami meghatározza a kampányokat is, miközben a két oldal egyáltalán nem szimmetrikus akár erőforrás, akár politikai tőke alapján.

A leginkább összeesküvés-elméleteket és az álhírek terjedését kutató Krekó arra is kitért, hogy

a régióban Magyarország az álhírek és az összeesküvés-elméletek jelenléte kapcsán nem rendhagyó, és azok ugyanúgy megjelennek mind a kormánypárti, mind az ellenzéki közbeszédben,

még ha nem is hasonló mértékben.

Az álhírek terjedéséről 2021-ben Tömegparanoia 2.0 címmel második könyvét megjelentető szakértő úgy látja, hogy mára az információ fegyverré vált, amivel a politikusnak az egyetlen célja, hogy a másik oldalt támadni tudja vele, a valóságtartalom másodlagossá vált.

Krekóval beszéltünk a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazásról is, amit a Political Capital ügyvezető igazgatója szerint a Fidesz kampánygurui valószínűleg Andrzej Dudától leshették el, mivel a lengyel köztársasági elnöknek egy hasonló homofób kampánnyal sikerült győznie 2020-ban.

A beszélgetésben ezenkívül szó esik arról is, hogy a magyarok nemzetközi összehasonlításban jobban vagy kevésbé fogékonyak-e az összeesküvés-elméletekre, vagy éppen a törzsi gondolkodásnak nevezett attitűdre, visszaüthet-e a homofób kampány a Fidesznek, vagy, hogy egy ilyen ennyire megosztott társadalmat reparálni lehet-e a választások után.

NYITÓKÉP: Political Capital / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.