Mi köze Trianonnak Svédországhoz, a Fidesz kétharmadához és Márki-Zay Péterhez?

2021.12.14. 07:05

A rendszerváltás után az MSZP számára állt nyitva a lehetőség, hogy olyan nagy és hosszú ideig hatalmon lévő párttá váljon, mint amilyenné 2010-re a Fidesz lett, de az magyar baloldal nem élt a lehetőséggel. Így a Fidesz vált domináns párttá – mondta az Azonnali Podcastjában Csizmadia Ervin. A politológussal annak kapcsán beszélgettünk, hogy Uralkodó párt – A Fidesz nemzetközi és hazai összehasonlításban könyvet jelentetett meg négy kollégájával a Méltányosság Politikaelemző Központ gondozásában.

A magyar politikatörténetet vizsgálva valójában semmi új nincs abban, hogy a Fidesz 2010 óta egymaga képes meghatározni a politikai szférát, a széttagolt ellenzéknek pedig tizenkét év kellett hozzá, hogy legalább érdemi kihívóként megjelenhessen egy parlamenti választáson.

Csizmadia Ervin politológus szerint hajlamosak vagyunk nem nem történeti dimenzióban kezelni a rendszerváltás óta eltelt időszakot, pedig, ha így tennénk, láthatnánk, hogy

ami a Fidesszel történt, egyáltalán nem kivételes, sőt: valójában csak visszatérés ahhoz a hagyományhoz, hogy a magyar politikában egy uralkodó párt irányít

és terjeszti ki befolyását az élet majd minden területére, miközben a vele szemben álló széttagolt ellenzéknek esélye sincs a hatalom megszerzésére.

Nemzetközivé lett

Ráadásul a jelenség nemzetközileg sem egyedülálló, a kötetben Skóciától Indiáig, Mexikótól Japánig mutatják be a szakértők a dominánssá vált pártokat, persze az is kiderül, hogy ezek uralma sem végtelen és mindenható.

Csizmadia Ervin szerint a magyar társadalom a rendszerváltást követően először az MSZP-ben látta hosszú időn át a stabilitást nyújtó párt lehetőségét,

így a szocialistáknak volt meg a lehetősége arra, hogy domináns párttá váljanak.

A beszélgetésben természetesen aktuálpolitikai kérdések is szóba kerülnek, például az, miben hozott újat a magyar baloldalon Karácsony Gergely és miben hozhat az egész ellenzék számára Márki-Zay Péter, de Csizmadia Ervin arról is beszél,

miért igaztalan a magyar politikai eliten számon kérni, hogy nem tudott egy tőről metszett nyugati típusú – ha úgy tetszik: liberális – demokráciát létrehozni itt, Közép-Európában.

A kötet bemutatója hétfő este volt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a könyvről és a Fideszről pedig Balázs Péter a Bajnai-kormány külügyminisztere és Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára vitatkozott.

NYITÓKÉP: Aradi Péter / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.