Nem együtt élni, hanem együtt halni tanultunk meg az alkoholizmussal

2021.10.02. 17:40

A különböző függőségek ma már mindenki számára ismert, mégis tabuként kezelt témák, amelyek komoly problémákat okoznak a társadalom szövetében, ha nem foglalkozunk velük. De vajon mennyire van szükséges ésszerű drogstratégiára? A teljes legalizáció, vagy a teljes tiltás a megoldás? Itt az új Helyzet podcast!

Bár a kábítószerhasználat, illetve maga a kábítószer témája továbbra is leginkább tabu téma a magyarok körében, egész Európában emelkedik a kábítószert fogyasztók száma. Ezen a téren pedig hazánk sincs lemaradva: Magyarországon is megjelentek az idősek a kábítószert rendszeresen fogyasztók körében, a fiatalok jelentős része már próbált valamilyen illegális drogot, a kereslet-kínálat pedig a koronavírus-járvány idején sem csökkent az illegális kábítószerpiacon, csupán átalakult.

Nem meglepő módon Európában továbbra is a marihuánát használják a legtöbben az illegális pszichotróp szerek közül, ám ezt követi a mennyiségi rangsorban a kokain, az MDMA, az amfetaminok, illetve a folyamatosan változó és olcsó dizájnerek és az ópiumszármazékok.

Sárosi Péter jogvédő, a Jogriporter Alapítvány igazgatója és a Drogriporter szerkesztője, avagy a drogkérdéssel foglalkozó legnépszerűbb magyar blog szerkesztője.

Szerinte Magyarországon azért van ennyire tabusítva ez a kérdés, mivel a magyar sajnos a maga történelmi traumatizáltsága miatt egy elég zárkózott nép, amely nagyon nehezen nyúl kényes témákhoz – még akkor is, ha azok a kérdések egyébként személyesen és közvetlenül is érintik.

„Nem véletlen, hogy valaki rákattan valamilyen függőségre, legyen az szerencsejáték, vagy éppen valamilyen drog”

Úgy véli, a drogokhoz való viszonyon leginkább a megfelelő oktatás segíthet, illetve az a politikai szándék, amely nem a fogyasztók büntetésével próbálja megoldani a kérdést a rendőrségen keresztül, hiszen ettől a probléma nem szűnik meg. Példaként esik szó a beszélgetésben a Hős utca esetéről, ahol bár felszámolták a hírhedt „drogtanyát”, a különböző féllegális, de súlyos függőséget okozó drogok fogyasztói nem tűntek el, hanem a város különböző pontjaira költöztek.

A megoldást tekintve szerinte a legtöbb ember, így a döntéshozók is úgy gondolkodnak, hogy van a teljes legalizáció, és van a teljes tiltás. Ám hogy melyik lehet ezek közül a megoldás? Egyáltalán csak ez a két megoldás létezik? Mennyiben különbözik az alkoholizmus és más drogfüggőség? Mi a helyzet Európában, Uruguayban és Kanadában? Változni fog egyáltalán a drogról alkotott képe az embereknek? Kiderül a Helyzet legújabb epizódjából.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.