A metálzenész, akinek sikerült kikeverednie az alkoholizmusból

2021.05.24. 08:10

Makó Dávid régi harcos a metál színtéren, akit először a doom és sludge vonalon futó Stereochristból ismerhetett meg a közönség, de igazán a The Devil's Trade lett az a produkció, amivel egy szál gitárral, meg bendzsóval zárta be magát a magyar underground szcéna szívébe. Nekünk mesélt azért másról is.

Ebben a produkcióban az amerikai southern country-t és blues-t hozta egyfajta közös nevezőre a magyar népzenével némi metal ízzel, amivel a HOTS shortlisten az egyik legexportképesebb hazai előadóvá választották. A The Devil’s Trade egyébként korábban már volt vendége a Helyzetnek, amikor egy exkluzív felvételben énekelt a Happy Finish számára egy dalt, amelyről az interjú során is beszélgettünk.

 

A zene és a zenei élet mellett azonban sokkal mélyebb témák is előkerültek, így például Dávid személye, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott: „az egymásnak ellentmondó világok a kezdetektől megvannak bennem”. Még mélyebbre ásva pályafutásai korai szakaszában, Makó Dávid kendőzetlenül beszélt az alkohollal való küzdelméről, és arról, hogy metálzenészként hogyan sikerült kikeverednie mindebből:

 

„Sokáig azt gondoltam, hogy nekem kijár a szenvedés, és az egyetlen eszközöm a szenvedésre az önpusztítás volt.”

 

A kiút egyik hozománya volt az életmódváltás, amelynek következtében a testépítés felé fordult, amelynek hozadéka egy saját edzőterem lett, ahol egy teljesen más szemlélet szerint zajlanak az edzések, mint az átlagosnak nevezhető konditermek esetében, amit egyébként a VIII. kerületben nyitott. Természetesen szó esett a zenei tervekről, az elmaradt európai turnéról, illetve először a Helyzetben beszélt arról, hogy a Fekete Zaj fesztiválon zenekari formációban fog színpadra állni a The Devil’s Trade, méghozzá átírt dalokkal.

 

Erről és még rengeteg kérdésről, a magyarok egészségi állapotáról, a kormány zenei szektorhoz való hozzáállásáról, kettősségekről, underground rendőrségről és sátánizmusról és a magyar hagyományőrzésről beszélgettünk vele a Helyzet legújabb podcastjában.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.