+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. május 18. kedd, 07:10
Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? És hogy jön a képbe Andrássy Gyula gróf, meg a magyar tájak élővilága? A Helyzet legújabb epizódjában a budapesti graffitiszubkultúra egyik első alkotójával, Nikon One-nal beszélgettünk. Podcast!

Nikon One, vagyis Brunszkó László megkerülhetetlen arca a hazai graffitis szubkultúrának, aki a magyar firkászmozgalom egyik legelső képviselőjeként színesítette a külvárosi falakat és vasútvonalakat. Idővel azonban már a budapesti művészek, jól ismert budapesti arcok, később pedig a laikus érdeklődők számára is ismerőssé vált a neve.

 

A vonatok és tűzfalak helyett ma már ugyanis főként hollywoodi filmekben szórja a festéket, saját kiállításai vannak, grafikusi munkáit pedig a legnagyobb világmárkák keresik.

 

„A graffiti valójában egy önző műfaj” – állítja Nikon, akire már a műfaj aranykorában is amolyan sztárként tekintettek a fiatal graffitisek. Brunszkó több mint 20 évnyi festéket fújt már fel a falakra, ám a legtöbb writerrel ellentétben nem kopott ki a vizuális művészetek világából. Olyannyira nem, hogy grafikusként, illusztrátorként és produkciós dizájnerként az egyik legfoglalkoztatottabb urbanista művésszé vált, akinek munkáival például a Blade Runner Ryan Gosling főszereplésével készült folytatásában, a Blade Runner 2049-ben is lehetett találkozni.

 

NIKONONE GRAFFITIJE A BLADE RUNNER 2049-BEN. FORRÁS: BLADE RUNNER

 

Sikerei kapcsán úgy fogalmaz, hogy „szerencsére időben megtanultam másoktól, hogy a jó munkához milyen alázattal kell hozzáállni”, s bár a graffitis szubkultúrát maga mögött hagyta, máig lojális a gyökereihez.

 

Az egykori graffitis a podcastban elmondja: „nekem mai szemmel már nem tetszik, hogy a régi, szép épületeink össze vannak firkálva”,

 

ugyanakkor hozzáteszi, hogy „ez az én személyes véleményem, amit nem hangoztatok, mert nem leszek a saját kulturális közegem árulója”.

 

A rongálás ugyanis mindenképp benne van a graffitiben, hiszen ez a szubkultúra az illegalitásból táplálkozik, ám szerinte fontos tudnia a writereknek, hogy hová helyezik el szignóika – hiszen az igazán nagyszabású alkotások többnyire vonatsínek mellett vannak, valamint a külvárosi falakon, így tulajdonképpen senkinek nem áll érdekében régi épületeket vagy templomokat festeni.

 

NIKONE GRAFFITI A MISFITS ZENEKAR LOGÓJÁNAK STÍLUSÁBAN. FOTÓ: NIKONONE

 

Furcsa kettőségnek tűnhet, de

 

szerinte egyenesen következik a városi létből, hogy idővel óriási természetjáróvá vált, ahogy ezt tették a gyerekkori haverjai is.

 

Nikon azonban olyan szenvedélyes természetjáró lett, hogy egy komplett grafikai sorozatot szentelt Magyarország tájainak, illetve az ott élő őshonos állatokról, amely itthon az egyik legismertebb művévé vált. De kiállítása nyílt a Hadikban, ahol nagy példaképei és az általa imádott 20. század eleji kalandorok világáról készített műveket, így például gróf Andrássy Gyuláról vagy Vámbéry Árminról az írásaik alapján. Illusztrációi azonban nem csak itthon, hanem világszinten is óriási népszerűségnek örvendenek az interneten, amelyek közül az „utcai szamurájos” az internet talán legismertebb illusztrációi között van.

 

A HÍRES UTCAI SZAMURÁJOS GRAFIKA. GRAFIKA: NIKONONE 

 

De, hogy mit gondol Banksy-ről? Hogyan néz ki szerinte egy élhető Budapest, milyenek a belvárosi tűzfalfestmények, és miért nem kérték fel végül Ridley Scott Magyarországon forgatott filmjébe dolgozni? Kiderül a Helyzetből.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence/ Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás