A pályázaton nyert pénz nem Orbán Viktor zsebéből kerül elő

2021.04.23. 18:22

A Middlemist Red a hazai könnyűzene egyik legsikeresebb zenekarának nevezhető, tavaly decemberben, a második hullám csúcsán adták ki legújabb lemezüket. Deli Soma, a zenekar basszerosa és vokalistája a Helyzet legújabb epizódjában beszélt a lemez elkészítésének körülményeiről, alkotói válságról, de szó esett a Demeter Szilárd által fémjelzett könnyűzenei tervről és a raktárkoncetekről is.

Közel 10 éve meghatározó jelenség a kortárs hazai rockzenében a Middlemist Red, akik több nemzetközi sikert is magukénak tudhatnak – azonban a hazai sajtó túlzott elvárásait a világsiker felé mégsem sikerült beváltani. Deli Soma szerint ez a lehetőség igazából sosem létezett, mivel

 

az emberekben teljesen más kép él a világsikerről, miközben rengeteg magyar előadó ér el nagy nemzetközi sikereket – csak hát nem mindenkiből lesz a világon Billie Ellish.

 

A legutóbbi lemezük sokat váratott magára, erről Soma azt mondta, hogy egy erős alkotói válság tartotta sakkban a zenekart – de éppen a járványidőszak volt az, amely összehozta újra a bandát úgy, hogy ki tudták adni tavaly decemberben a The Other Side of Nowhere-t. A zenekar dolgai mellett természetesen szó esett a könnyűzene helyzetéről is.

 

Soma szerint soha nem volt ennyi pénz elkülönítve a könnyűzenére, ami bíztató, és bár egy csomó kérdés motoszkál benne, ami miatt görcsbe rándul a gyomra, szerinte önmagában nem ördögtől való, hogy ez történik.

 

„Nettó tévedés, amikor azt gondolják, hogy a pályázatokon nyert pénz állami pénz.

 

Az nem az állam pénze, az nem Orbán Viktor zsebéből kerül elő, hanem az a te pénzed is, az az emberek pénze.

 

És ha te ezt a pénzt nem kéred, odaadják másnak, és nem biztos, hogy azzal teszed a legjobbat.”

 

A Helyzet legfrissebb epizódjában szó esett még a nagy streamingszolgáltatókról, azok befolyásáról, fesztiválszezonról, jövőbeli koncertekről, és megtudhattuk azt is, hogyan tervezik a vírushelyzet miatt szörnyen elcsúszott lemezbemutatót bepótolni.

 

Az epizód Happy Finish című rovatában pedig a Middlemist Red „Heal by the Moon” című dala hallható, amely a legutóbbi lemezük záródala.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.