+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. április 16. péntek, 17:45
3D-nyomtatással több példány is készült a BLM-szobornak is nevezett Prizmából, Szalay Péter műalkotásából. Pados Gábor, az Írokéz Gyűjtemény tulajdonosa mégis a festékkel leöntött, megrongált példányt vásárolja meg – hogy pontosan mennyiért, azt nem kötötte az orrunkra. A galériatulajdonos műgyűjtő viszont elmondja, hogy szerinte a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben. Pados szerint BLM-szobor jó értelemben provokál, de a művészetnek egyébként sem kell politikailag korrektnek lennie. Podcast!

Az utóbbi hetek talán legnagyobb közéleti botrányát okozta a Ferencvárosban kiállított, Black Lives Matter-szoborként ismertté vált szobor – amelynek eredeti címe „Prizma” –, Szalay Péter képzőművész alkotása volt.

 

Vagyis még mindig az, hiszen a szobor nem egyedi alkotásként készült, hanem több darabból, 3D nyomtatással – ám

 

az ominózus művet, amelyet a szélsőjobboldali aktivisták megmerényeltek, az Írókéz Gyűjtemény vásárolja meg éppen.

 

Pados Gábor, a galéria tulajdonosa, akiről úgy szokás beszélni, mint a haza kortárs művészet egyik legbefolyásosabb alakítója, régi támogatója Szalaynak, és úgy gondolja, hogy a „BLM-szobor” egy provokáció volt, ám nem egy sötét szándékú provokáció, aminek végül az alkotó is az áldozatává vált. Azt nem tudja megmondani, hogy a szobor körüli balhé konkrétan növeli-e az értékét, de

 

nem tartja kizártnak, hogy a szobor a jövőben múzeumi tárgy legyen a világ bármely részén.

 

Pados szerint az egész eset nagyon tiszta képet ad a magyar társadalom jelen állapotáról és szerinte nagyon rossz, hogy az emberek azonnal ítélkeznek valami felett, ami egy mű esetében különösen szomorú, hiszen egy műtárgyat nem kell és nem is szabad azonnal megítélni.

 

A galéria tulajdonosa a Helyzet podcast eheti epizódjában elmondta azt is: Szalay Péter több fenyegetést is kapott már akkor, amikor a szobrot még senki nem látta, később pedig, a kárérték felbecsülésekor 10 ezer forinttal kevesebbet mondott az alkotó a szobor értékére, mint amennyi fölött büntetőeljárást lehetne indítani. Szerinte Szalay Péter nem akart konkrét üzenetet küldeni a BLM-szoborral, hanem rábízta az üzenet beleolvasását a közönségre – mint ahogy ez minden művészet feladata.

 

A paintben készített rajzból szerinte úgy lesz műalkotás, hogyha az alkotó maga is részévé válik a képzőművészet világának, kiállítják galériák, és menedzseli magát az ember. Ő maga egyébként úgy gondolja, hogy

 

a művészet nem kell, hogy politikailag korrekt legyen, és ha egy művész úgy dönt, hogy ő nem lesz politikailag korrekt, akkor ehhez joga van.

 

Egyébként Pados semmivel nincs jobb véleménnyel az ellenzéki politikáról, mint a kormány politikájáról, és mindmáig messzemenőleg támogatja a Liget-projektet, ahogy

 

üdvözölendőnek tartja azt is, hogy az MNB műkincseket vásárol.

 

Ezekről és számos egyéb kérdésről beszélgettünk Pados Gáborral az Azonnali eheti podcastjében.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás