Batta Ramon Domingo az újgenerációs magyar séfek egyik zászlóvivője, akit nem hat meg sem az ételsznobizmus, sem a klasszikusnak gondolt, zsírtól csöpögő óriási adagok kultusza. Szerinte a járvány és a rendelés felrobbanása elsősorban a nagy gyorséttermeknek tett jót, a minőség leértékelődik ebben a dimenzióban. A Helyzetben beszéltünk vele a magyarok étkezési szokásairól, ételkiszállításról, Iránról, ahol séfként dolgozott, veganizmusról, és arról is, hogy milyen tervei vannak a Káli-medencében. Podcast!
Az étkezés szerves részét képezi a magyar kultúrának, amely ugyan hosszú ideig vergődött a Kádár-korszak pörköltszaftjában, azonban az utóbbi évek teljesen más irányba mutatnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy maga a magyar konyha átalakult volna, inkább
Batta Ramon Domingo a budapesti gasztronómia egyik jól ismert gerillaszakácsa, fiatal séfje, akinek markáns véleménye van a hivatásáról. Szerinte jó, hogy a fine dining hatással van az étkezésünkre, mert elmúlt az ideje annak, hogy óriási adag kajákkal tömjük tele magunkat. Az egykor Iránban is dolgozó séf szerint meg kell találni az egyensúlyt aközött, hogy nagyon kis mennyiségű ételeket eszünk nagyon drágán, illetve aközött, hogy nagy adagokat eszünk olcsón.
A GastroTrash ötletgazdájaként éppen ezért szervezett számtalanszor gerillakitelepüléseket a város több pontjára, ahol street foodot kínált az arra járóknak, de tervei között szerepel a Káli-medencébe való költözés, ahol szintén egy éttermet fog vezetni.
De hogy mennyiben befolyásolja az étkezési szokásainkat a járvány és a lockdown?
Erről és még többről beszélgettem az új generáció egyik legígéretesebb séfjével a Helyzetben.
NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.