+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. február 26. péntek, 17:05
Rosszul van, ha meghallja azt a szót, hogy nemzet, ha pedig a Facebook szabályozásáról van szó, akkor is inkább a techcégben, mint az igazságügyi minisztériumot vezető Varga Juditban bízik. Kömlődi Ferenc jövőkutató szerint most sem pontosan értik a fejlesztők, hogyan működnek bizonyos mesterséges intelligenciára épülő algoritmusok – ha pedig jönnek a kvantumszámítógépek, tovább önállósodhat a gépi értelem. Miért érdemes mégis bízni a technológiában? Podcast!

Sokan szorongunk a jövő miatt, amit nem csak a vírushelyzet generál, hanem számtalan olyan minket körülvevő dolog, mint az előttünk álló, globális felmelegedés okozta klímakatasztrófa, a mesterséges intelligencia (MI), amelyről a legtöbben talán úgy vélekedünk, ahogy azt disztopikus filmekben látjuk.

 

Az Azonnalin is gyakran előforduló Kömlődi Ferenc jövőkutató azonban optimista a technológia fejlődése kapcsán: a Helyzet podcastinterjújában egyebek mellett arról beszél,

 

miért érdemes mégis bízni a mesterséges intelligenciában, és miért jelent önmagára nézve nagyobb veszélyt az ember, mint a technológia.

 

Kömlődi szerint a nagy techvállalatoknak saját magukat kellene szabályozni, ha pedig nem megy, akkor nemzetközi szabályozást kell velük szemben alkalmazni „de semmiképp sem nemzeti szabályozást, hiszen a nemzet fogalma egy régen meghaladott dolog”. Szó esik a Facebook algoritmusáról, kvantumszámítógépekről, és arról is, hogy miért jobb száz Zuckerberg, mint egy Varga Judit. A jövőkutató a technológia használatát fontosnak tartja a klímaváltozás elleni harcban, de szerinte amíg milliók élnek mélyszegénységben, nehéz lesz mit kezdeni a bolygó állapotával.

 

Az interjúban az is szóbakerül, hogy

 

sok MI-algoritmus mögött pontosan a fejlesztők sem értik már, hogy mi történik

 

– a kvantumszámítógépek számítási kapacitása pedig tovább gyorsíthatja majd a gépi értelem önállóvá válását.

 

Hogy ez milyen világot hoz magával? Félnünk kéne ettől, vagy inkább örülni neki? A podcastból kiderül, ahogy az is, miért lehet kikergetni a világból Kömlődit Hamvas Bélával.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-2009-es világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás