„Inkább száz Zuckerberg, mint egy Varga Judit” – interjú Kömlődi Ferenc jövőkutatóval

2021.02.26. 17:05

Rosszul van, ha meghallja azt a szót, hogy nemzet, ha pedig a Facebook szabályozásáról van szó, akkor is inkább a techcégben, mint az igazságügyi minisztériumot vezető Varga Juditban bízik. Kömlődi Ferenc jövőkutató szerint most sem pontosan értik a fejlesztők, hogyan működnek bizonyos mesterséges intelligenciára épülő algoritmusok – ha pedig jönnek a kvantumszámítógépek, tovább önállósodhat a gépi értelem. Miért érdemes mégis bízni a technológiában? Podcast!

Sokan szorongunk a jövő miatt, amit nem csak a vírushelyzet generál, hanem számtalan olyan minket körülvevő dolog, mint az előttünk álló, globális felmelegedés okozta klímakatasztrófa, a mesterséges intelligencia (MI), amelyről a legtöbben talán úgy vélekedünk, ahogy azt disztopikus filmekben látjuk.

 

Az Azonnalin is gyakran előforduló Kömlődi Ferenc jövőkutató azonban optimista a technológia fejlődése kapcsán: a Helyzet podcastinterjújában egyebek mellett arról beszél,

 

miért érdemes mégis bízni a mesterséges intelligenciában, és miért jelent önmagára nézve nagyobb veszélyt az ember, mint a technológia.

 

Kömlődi szerint a nagy techvállalatoknak saját magukat kellene szabályozni, ha pedig nem megy, akkor nemzetközi szabályozást kell velük szemben alkalmazni „de semmiképp sem nemzeti szabályozást, hiszen a nemzet fogalma egy régen meghaladott dolog”. Szó esik a Facebook algoritmusáról, kvantumszámítógépekről, és arról is, hogy miért jobb száz Zuckerberg, mint egy Varga Judit. A jövőkutató a technológia használatát fontosnak tartja a klímaváltozás elleni harcban, de szerinte amíg milliók élnek mélyszegénységben, nehéz lesz mit kezdeni a bolygó állapotával.

 

Az interjúban az is szóbakerül, hogy

 

sok MI-algoritmus mögött pontosan a fejlesztők sem értik már, hogy mi történik

 

– a kvantumszámítógépek számítási kapacitása pedig tovább gyorsíthatja majd a gépi értelem önállóvá válását.

 

Hogy ez milyen világot hoz magával? Félnünk kéne ettől, vagy inkább örülni neki? A podcastból kiderül, ahogy az is, miért lehet kikergetni a világból Kömlődit Hamvas Bélával.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.