termelés
Mikor kezdték, bolondnak tartották őket, ma messze földről is mennek egy bakonyi családhoz lisztért
Mikor kezdték, bolondnak tartották őket, ma messze földről is mennek egy bakonyi családhoz lisztért

Palikné Anikó és Ferenc a Bakony lankáin gazdálkodnak egy 500 lelkes falu szélén több, mint tizenöt éve. Amikor az első gyermekük megfogant, átálltak ökológiai gazdálkodásra, amiért sokan szemtől-szembe bolondnak nevezték őket. Ma pedig már Walesből is jön magánvásárló a lisztjükért. Mások pedig azért, hogy megnézzék milyen az a föld-növény-állat-ember alkotta egyensúly, amiben élnek. A birtokuk kapuja olyannyira nyitva áll, hogy már be sem lehet csukni, benőtte a vasalatot a lila akác. És ugyanennyire nyitva van a szívük is a betérő felé. De nem csak nekik, hanem három gyermeküknek is, akik kedvük szerint vesznek részt a gazdálkodásban, az életmódjuk bemutatásában.

Nyugaton már nagy divat, itthon is az lehet a háztáji gazdálkodás a drága élelmiszer miatt
Nyugaton már nagy divat, itthon is az lehet a háztáji gazdálkodás a drága élelmiszer miatt

Már az orosz agressziót megelőzően sem volt rózsás a helyzet az élelmiszerpiacon, eleve magas volt több termék ára. Ezek között van a gabona is, ami csak még drágább lett attól, hogy a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre támadta meg a világ egy másik vezető gabonatermelőjét. Az áremelkedés valószínűleg nem áll meg, az év végéig minimum 10-20 százalékos általános drágulást jósolnak agrárpicai elemzők. Vajon ösztönzik-e az egyre emelkedő árak az embereket arra, hogy kiskertjeikben, erkélyeiken vagy ablakpárkányaikon termesszenek saját célra?

Tóth András
Miért nem érdekünk temetni a globalizációt?

Mi magunk is egy kis Kína vagyunk Európán belül. A globalizáció nyertesei közé tartozunk, akik a határnyitás után munkahelyek tízezreit és értékes nagyberuházásokat „nyertünk”.