Törlik a belgrádi EuroPride-ot

Szerző: Kósa András
2022.08.29. 08:41

Alekszandar Vucic a Koszovóval kialakult konfliktussal indokolta a lépést, a szerb LMBTQ közösség megdöbbent.

Törlik a belgrádi EuroPride-ot

Nem tartják meg szeptember 18-22 között az EuroPride rendezvénysorozatot Belgrádban – közölte Alakszandar Vucic szerb elnök. Vucic azt mondta,

„bár egyáltalán nem boldog” a döntés miatt, de „nincs más választása”,

mert egyelőre nem enyhül a feszültség Koszovóval, ebben a helyzetben pedig nincs mód egy ilyen fesztivál megtartására.

Az EuroPride egy a ma már a világ sok nagyvárosában megtartott Pride-okhoz hasonló rendezvénysorozat, a lényege, hogy minden évben más európai városban rendezik meg a helyi LMBTQ közösség helyzetének javítására.

Szerbia történetében ez fontos lépés lett volna a szexuális kisebbségek integrálásának szempontjából,

bár mint a hírt közlő Politico megjegyzi, az utóbbi években pozitív tendenciák figyelhetők meg, Anna Brnabic szerb belügyminiszter például nyíltan felvállalta, hogy leszbikus.

A szervezők megdöbbentek a döntésen, Marko Mihailovic, a belgrádi pride főszervezője szerint már rengeteg jegy elkelt, sokan jelezték a részvételüket külföldről is. Szerinte egyértelműen a helyi LMBTQ kisebbség elleni lépésről van szó, Vucic csak kifogást keresett azzal, hogy Koszovóra hivatkozott.

Szerbia és Koszovó között a nyár elején alakult ki feszültség a két ország rendszámtábláinak és úti okmányainak el nem ismerése miatt, ezért Koszovóban erőszakos tüntetésekre is sor került.

NYITÓKÉP: Mickey Mistique, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek